Παρασκευή, 08 Απριλίου 2011 19:15

Οι θέσεις των διαμαρτυρομένων για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο

Γράφτηκε από την

Το Γενικό Πολεοδομικό σχέδιο ως  εργαλείο ανάπτυξης με την υπογραφή το Γενικού Γραμματέα θα αποτελέσει δυστυχώς τροχοπέδη στις περιοχές ανάπτυξης του ευρύτερου δήμου όπως Βέργα Μ. Μαντίνειας, περιοχή Μπουρνιά Ελαιοχώρι, Μενινά και χωριά του Ταϋγέτου.
Με την ομόφωνη απόφαση 107/ 17-3-2011 ζητήσαμε την επαναδιατύπωση της Β2 φάσης του γης του δήμου Καλαμάτας και σε περίπτωση άρνηση την αναπομπή του και την αρχειοθέτηση του  αντί αυτών ο δήμος Καλαμάτας δεν προέβηκε σε καμία ενέργεια όπως την υποσχόμενη 12 μελή επιτροπή καθώς την μη διαβίβαση με αριθμό πρωτοκόλλου της παραπάνω αποφάσεως φανερώνοντας έτσι κύριε δήμαρχε τις πραγματικές προθέσεις σας; Αφού στείλατε ένα φαξ χωρίς πρωτόκολλο στο Γενικό Γραμματέα  αποδεικνύοντας για μια άλλη φορά την προχειρότητα των ενεργειών σας για το ΓΠΣ Καλαμάτας . Δυστυχώς μόνο μετά από δική μας πίεση υπάρχει πιθανότητα να διαβιβάσατε την απόφαση μόλις εχθές.
Θα πρέπει να καταλάβετε ότι ο κύριος της μελέτης και στον οποίο ανήκει το ΓΠΣ είναι ο δήμος Καλαμάτας και αυτός αποφασίζει. Δεν θεωρούμε σκόπιμο καμία κυβερνητική αρχή να πειραματίζεται  με την χωροταξία και την πολεοδομία περιοχών με μη τεκμηριωμένες αφού δεν έχει το θάρρος και την τόλμη νομοθετικά να στηρίξει τις απόψεις αυτές σε όλη τη χώρα.
Επομένως ο δήμος Καλαμάτας θα έπρεπε αναλογιστεί  τις ανάγκες των περιοχών αυτών και όχι να υιοθετεί αδιάφορα ρυθμίσεις που αφορούν την εκτός σχεδίου δόμηση  την κατάργηση των παρεκκλίσεων και το πιο σπουδαίο να μας επιβάλλει την δόμηση μόνο σε στάβλους  400 τ.μ. δίπλα σε οικιστικές ζώνες με προοπτική μεγάλης ανάπτυξης .
Όπως προβλέπεται από το νομοθετικό πλαίσιο  του ν. 2508/97 και λοιπών οικιστικών νόμων δεν τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία διαβουλεύσεων , ενημέρωσης των κατοίκων από επιτροπές του δήμου Καλαμάτας για αλλαγές που επίκειται στη περιοχή τους αλλά αρκέστηκε μόνο σε μερικές αποφάσεις τοπικών Συμβουλίων  οι οποίοι δεν ενημερώθηκαν ποτέ σωστά
Ακόμα στην δημόσια διαβούλευση που ακολούθησε για την Β2 φάση ο μελετητής δεν εξήγησε τίποτα αλλά παραπλάνησε τους δημότες με χάρτες από έντονα χρώματα  αντί να τους εξηγήσει τη χρήση γης με τις αλλαγές σε κάθε περιοχή.
Το δημ. Συμβούλιο αδιαφόρησε εντελώς στη διάρκεια  της διαδικασίας  του ΓΠΣ υπογράφοντας κάθε φορά  αποφάσεις χωρίς προηγούμενο έλεγχο  αλλά αφήνοντας  τις περιουσίες των κατοίκων της πόλης μας στα χέρια των μελετητών
Αυτό φαίνεται από την τελευταία  απόφαση της παραλαβής της Β2 φάσης καθόσον το δημ. Συμβούλιο είχε αρχικά  προτείνει κάποιες αλλαγές  παρόλα αυτά παρέλαβε  τη Β2 φάση  χωρίς να ελέγξετε  αν οι αλλαγές που προτείνατε ενσωματώθηκαν  στην μελέτη που αποστάλθηκε στο ΠΕΣΥΧΩΠ της περιφέρειας
Κύριε Δήμαρχε αυτό είναι τελικά το ενδιαφέρον  του δήμου σας για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα ?  Οι μοναδικές εξαγγελίες  της δημ αρχής είναι οι δήθεν πολεοδόμηση 6000 στρεμμάτων . Ο δήμος Καλαμάτας υπόσχεται φρούδες υποσχέσεις εδώ δεν κατάφερε  κατά την διάρκεια της θητείας του να επιλύσει ούτε την πολεοδόμηση  της Βέργας , Μαντίνειας, Ασπροχώματος και Κηπούπολης .
Ακόμα και σήμερα ο δήμος Καλαμάτας δεν έχει προετοιμαστεί για καμία νομική υποστήριξη αλλά όλοι οι κάτοικοι των θιγομένων περιοχών αποφάσισαν να στηριχτούν  στις δικες τους  δυνάμεις προκειμένου να υποστηρίξουν τις περιουσίες των με σεβασμό πάντα προς το περιβάλλον και με ένα ΓΠΣ που θα προετοιμάσει τις περιοχές με μια σωστή πολεοδόμηση .
Αντίθετα ο δήμος Καλαμάτας δήλωσε σήμερα προφορικά ότι ορισμένοι κάτοικοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο Επικρατείας και έτσι θα ακυρωθεί το ΓΠΣ
Πράγματι κατατέθηκε αίτηση ακύρωσης  στο Συμβούλιο Επικρατείας που αφορά την απόφαση του 2007 της παραλαβής της α φάσης του ΓΠΣ. Πληροφορίες που της πήρα από τον αρμόδιο εισηγητή του Επικρατείας  αλλά και προσωπική μου άποψη,  η αίτηση ακύρωσης  που έχει οριστεί για τις 14 Απριλίου  δεν θα συζητηθεί και θα κριθεί ως απαράδεκτη  γιατί η απόφαση του Δ.Σ. παραλαβής της α’  φάσης του ΓΠΣ δεν αποτελεί οριστική απόφαση και επομένως δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Αντίθετα η παραπάνω αίτηση ακύρωσης  , σε περίπτωση που θα ευδοκιμούσε θα μπορούσε να προκαλέσει δεδικασμένο αφού σε μια μελλοντική προσφυγή μας μετά την δημοσίευση στο ΦΕΚ του ΓΠΣ  δεν θα μας έδινε την δυνατότητα να προσφύγουμε κατά της α΄φάσης  του ΓΠΣ.
Ζητάμε να αναλάβει το δημ Συμβούλιο τις ευθύνες που έχουν αντίκτυπο στις μελλοντικές γενιές αφού πρόκειται να επηρεάσει το μέλλον των παιδιών μας  και να σταματήσετε επιτέλους να το βλέπεται επιφανειακά  .
Ζητούμε  να ανακληθούν οι προηγούμενες αποφάσεις που σχετίζονται με το ΓΠΣ και να ζητήσετε επιτέλους την μη κύρωση του με την πλήρη κατάργηση του αναλαμβάνοντας όλα τα έξοδα που θα προκύψουν .
Επίσης να μην δημοσιευθεί στο ΦΕΚ
Ενεργοποίηση της 12 μελής επιτροπής της 107/2011 απόφασης Δ.Σ.
Έλεγχο από το σώμα ελεγκτών δημοσίας διοίκησης του φακέλου προκειμένου να ελεγχει η νομιμότητα της όλης διαδικασίας του ΓΠΣ
Ήρθε η ώρα να ανάβετε τις ευθύνες και να σταματήσετε να κατηγορείται τον Γενικό Γραμματέα  και το αρμόδιο Υπουργείο  . Δυστυχώς εσείς δημιουργήσατε, εσείς   ψηφίσατε και εσείς  παραδώσατε το ΓΠΣ για έγκριση .  Κύριε δήμαρχε ακόμα και τώρα αναλάβετε τις ευθύνες σας.


Ευαγγελία Νικόλη
Δικηγόρος
Νομικός  Εκπρόσωπος των κατοίκων, Βέργας,  Μ. Μαντίνειας, περιοχή Μπουρνιά Ελαιοχώρι, Μενινά, Λαδά και Καρβελίου


NEWSLETTER