Τετάρτη, 20 Μαϊος 2015 08:37

Νίκας και Καμπόσος μονομαχούν στην ΠΕΔ Πελοποννήσου για το υπηρεσιακό συμβούλιο

Γράφτηκε από τον
Νίκας και Καμπόσος μονομαχούν στην ΠΕΔ Πελοποννήσου για το υπηρεσιακό συμβούλιο

Συνεδρίαση με ένταση και εσωκομματικές νεοδημοκρατικές αντιπαραθέσεις αναμένεται σήμερα το μεσημέρι στο Δ.Σ. της ΠΕΔ Πελοποννήσου, στο θέμα που αφορά τα προβλήματα και τα εμπόδια στη λειτουργία του Υπηρεσιακού Συμβουλίου ΟΤΑ στο Νομό Μεσσηνίας.

Η πλειοψηφία της Ενωσης, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, δήμαρχο Αργους-Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσο, αναμένεται να επικρίνει και να καταγγείλει το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα καθώς αρνείται να παραχωρήσει στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο ΟΤΑ Ν. Μεσσηνίας μια αίθουσα στο Δημαρχείο για να συνεδριάζει. Και αυτό γιατί επιμένει στην αντίδρασή του στη συγκρότηση του Συμβουλίου, από το οποίο έχουν αποκλειστεί οι υπάλληλοι του δήμου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. 

Σύμφωνα με ενημέρωσή μας, ο κ. Νίκας αρνείται να παραχωρήσει αίθουσα, παρότι του έχει ζητηθεί εγγράφως από την πρόεδρο του Υπηρεσιακού στις 27 Μαρτίου και από την Αποκεντρωμένη στις 7 Απριλίου. Με βάση το νόμο στο εκάστοτε Υπηρεσιακό Συμβούλιο υποχρεωτικά παραχωρείται αίθουσα στο δημοτικό κατάστημα της έδρας του νομού, για να μπορεί να συνεδριάζει. Ο κ. Νίκας έχει ασκήσει ιεραρχική προσφυγή ενώπιον του υπουργού Εσωτερικών για την απόφαση του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης σχετικά με τον ορισμό μελών του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και τον αποκλεισμό των υπαλλήλων του Δήμου Καλαμάτας. Απόφαση του γ.γ. που ελήφθη μετά από εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΕΔ, η οποία είχε αποκλείσει τους υπαλλήλους του Δήμου Καλαμάτας, θέλοντας προφανώς να "τιμωρήσει" το δήμαρχο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, που διαφοροποιήθηκε μετά τις εκλογές στην ΠΕΔ και δε στήριξε την εκλογή Καμπόσου στην προεδρία της Ενωσης. 

Στην υπόθεση αυτή εκτιμάται πως κυρίαρχο ρόλο έχει παίξει και ο πρώην δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, ο οποίος είχε εκλεγεί και παραμένει αντιπρόεδρος στην ΠΕΔ παρότι εδώ και μήνες δεν είναι πλέον δήμαρχος. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Μεσσηνίας, από τα 3 τακτικά μέλη, τα 2 προέρχονται από το Δήμο Μεσσήνης. 

Επιπρόσθετα το κλίμα για τον Π. Νίκα έχει βαρύνει στην ΠΕΔ ανάμεσα στα μέλη που προέρχονται από τη Ν.Δ., μετά και τη διαφοροποίησή του από την ΚΕΔΕ και τη "γραμμή" του κόμματος για την παραχώρηση των ταμειακών διαθέσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

 

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει την προσφυγή του δημάρχου Καλαμάτας για τη συγκρότηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου ΟΤΑ Μεσσηνίας κι έχει ζητήσει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση το φάκελο της υπόθεσης και τις απόψεις της υπηρεσίας, «για κάθε προβαλλόμενο ισχυρισμό του προσφεύγοντα δήμου, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εμπρόθεσμη εξέτασή της». Επίσης το υπουργείο καλεί την Αποκεντρωμένη να το ενημερώσει για το «χρόνο κατά τον οποίο ο προσφεύγων δήμος έλαβε γνώση της προσβαλλόμενης απόφασης».

Να υπενθυμίσουμε ότι σε έγγραφη διαμαρτυρία του προς τον γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ο κ. Νίκας είχε τονίσει πως «από την Πολιτεία ζητούμε να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση των υπαλλήλων ως προς την υπηρεσιακή εκπροσώπησή τους στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο και προφανώς να μη γίνει δεκτή η απόφαση εμπάθειας της Ε.Ε. της ΠΕΔ (ερευνητέον, εάν συνεδρίασε καν)».

 

Γ.Σ.


NEWSLETTER