Τρίτη, 26 Απριλίου 2011 16:33

Δήλωση Λαϊκής Συσπείρωσης για την καταστροφή από φωτιά των εγκαταστάσεων της RAM στην Μαραθόλακκα

Γράφτηκε από την

Στην περίπτωση που η φωτιά προκλήθηκε από βλάβη (βραχυκύκλωμα κλπ), υπάρχουν σοβαρές ευθύνες σε όσους ενέκριναν την λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας.
Στην περίπτωση του εμπρησμού πιστεύουμε ότι εμπλέκονται οικονομικά επιχειρηματικά συμφέροντα που αφορούν τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων και το μεγάλο φαγοπότι που πρόκειται να στηθεί στις πλάτες των εργαζομένων.
Οι ευθύνες είναι διαχρονικές τόσο στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όσο και στις δημοτικές αρχές που αφήνουν το πρόβλημα των απορριμμάτων να διαιωνίζεται μέχρι να αναλάβουν την διαχείριση τους οι μεγαλοεπιχειρηματίες.
Σε όλα αυτά απαντάει η πρότασή μας για ολοκληρωμένη διαχείριση χωρίς την συμμετοχή του ιδιωτικού κεφαλαίου και χωρίς την καρκινογόνο καύση.
Η πρότασή μας περιλαμβάνει την Διαμόρφωση εθνικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων από Ενιαίο Κρατικό Φορέα, ο οποίος θα λειτουργήσει με γνώμονα την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος,
Ο σχεδιασμός θα υλοποιηθεί από το κράτος και όχι από ιδιώτες και θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Προτεραιότητες του σχεδιασμού θα είναι: Η πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων, προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, επιλογή κατάλληλου μείγματος σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης και επεξεργασίας (σταθμοί μεταφόρτωσης, μηχανική ανακύκλωση, κομποστοποίηση), ασφαλή υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων και πρωτογενών απορριμμάτων που δεν ανακυκλώνονται.
Χωροταξικά ορθολογική κατανομή των νέων μονάδων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των απορριμμάτων.
Διαχείριση των επικίνδυνων βιομηχανικών και των ιατρικών αποβλήτων ξεχωριστά από τα αστικά απορρίμματα. Εκπόνηση και άμεση υλοποίηση ολοκληρωμένου εθνικού (κεντρικού) σχεδιασμού για τα επικίνδυνα απόβλητα. Με χωροθέτηση και επιλογή μεθόδων για τις μονάδες επεξεργασίας και τελικής διάθεσής τους με κριτήριο την προστασία της υγείας, του περιβάλλοντος και του λαϊκού εισοδήματος και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.
Βέβαια, η υλοποίηση του παραπάνω σχεδιασμού δεν θα γίνει μέσα από το Δημοτικό ή το Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά είναι ζήτημα οργάνωσης του λαού του Δήμου μας και γενικότερα. Είναι ζήτημα διεκδίκησης και αγώνα από τα κάτω, μέσα από τα σωματεία, τα συνδικάτα και την δημιουργία λαϊκών επιτροπών. Είναι άρρηκτα δεμένο και με το γενικότερο ζήτημα εξουσίας στη χώρα μας, ποιος δηλαδή θα κάνει το κουμάντο, τα μονοπώλια ή ο λαός.

Από το Γραφείο Τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης