Πέμπτη, 28 Απριλίου 2011 14:58

Ερώτηση Πετράκου για το παρασκευαστήριο πίσσας του Μορέα στη Μικρομάνη Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη,
Εντονες αντιδράσεις υπάρχουν από τους κατοίκους της Μικρομάνης, οι οποίοι, όπως τονίζουν, είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με την πρόθεση του Μορέα να εγκαταστήσει παρασκευαστήριο πίσσας στην περιοχή της Μικρομάνης.
Το γήπεδο, το οποίο έχει νοικιαστεί από τον Μορέα είναι σε περιοχή υψηλής παραγωγικότητας, δίπλα σε καλλιέργειες, πολύ κοντά στη Μικρομάνη, στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και στα σφαγεία της Καλαμάτας.
Η λειτουργία του παρασκευαστηρίου πίσσας στην περιοχή αυτή θα δημιουργήσει σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα. Είναι γνωστό ότι πριν από αρκετά χρόνια ένα μικρό παρασκευαστήριο που λειτουργούσε μόνο για 2-3 ώρες την εβδομάδα στην ευρύτερη περιοχή που σχεδιάζει ο Μορέας να εγκαταστήσει σήμερα το δικό του, είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν στα διπλανά κτήματα οι καλλιέργειες της αγκινάρας.
Επειδή:
1) Ο Μορέας έχει παρασκευαστήριο πίσσας, συνεπώς δεν είναι απαραίτητο νέο παρασκευαστήριο για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου.
2) Η λειτουργία του στην περιοχή της Μικρομάνης δημιουργεί μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα, γι’ αυτό πρέπει να αποτραπεί.
3) Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα για νέο παρασκευαστήριο, παρά μόνο η μείωση του κόστους κατασκευής του αυτοκινητόδρομου για το Μορέα, δηλαδή να αυξήσει τα κέρδη του, επιβάλλεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση για τέτοιο έργο.
Σας ερωτούμε λοιπόν:
α) Έχει κατατεθεί στις Υπηρεσίες Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την λειτουργία του παρασκευαστηρίου πίσσας;
β) Αν όχι, παρακαλώ να ζητήσετε να ενημερωθείτε, αν έχει κατατεθεί η Μ.Π.Ε. στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Κρατικής Διοίκησης ή στο ΥΠΕΚΑ και εάν έχει δοθεί άδεια μέχρι σήμερα, ώστε να ενημερωθεί γι’ αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο.
γ) Θα δώσετε εντολή στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας να διενεργήσει έλεγχο για να διαπιστώσει αν ο Μορέας έχει τις απαιτούμενες άδειες για τη λειτουργία του παρασκευαστηρίου που ετοιμάζει στην περιοχή της Μικρομάνης;
δ) Ανεξάρτητα από τις αδειοδοτήσεις που μπορεί να υπάρχουν ή όχι μέχρι σήμερα, συμφωνείτε να ληφθεί απόφαση – ψήφισμα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο να ζητάει να μη δοθεί άδεια λειτουργίας του παρασκευαστηρίου πίσσας του Μορέα στη συγκεκριμένη περιοχή, διότι και υπάρχει παρασκευαστήριο για τις ανάγκες του αυτοκινητόδρομου, όπως τόνισα παραπάνω, αλλά γιατί θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ


NEWSLETTER