Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2015 08:39

Κρίσιμη συνάντηση ΚΕΔΕ με Κουρουμπλή και Χαρίτση για ΕΣΠΑ: Ψάχνουν λύση για τα έργα των δήμων

Γράφτηκε από την
Κρίσιμη συνάντηση ΚΕΔΕ με Κουρουμπλή και Χαρίτση για ΕΣΠΑ: Ψάχνουν λύση για τα έργα των δήμων

Το μέλλον των έργων που εκτελούνται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ αλλά και αυτών που θα ενταχθούν στο μέλλον, θα εξεταστεί σε κρίσιμη συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών του υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή, του υφυπουργού Οικονομίας, αρμόδιου για θέματα ΕΣΠΑ Αλέξη Χαρίτση και της ΚΕΔΕ σήμερα στις 6:30 το απόγευμα.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα έργα των δήμων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και τα οποία βρίσκονται στον "αέρα" μετά την απάντηση της αρμόδιας επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνας Κρέτσου πως δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

Στη Μεσσηνία, από το ΕΣΠΑ χρηματοδοτείται σειρά έργων ύδρευσης, αναπλάσεων και βελτίωσης δρόμων σε όλους τους δήμους και είναι αμφίβολο αν θα ολοκληρωθούν μέσα στο επόμενο δίμηνο. Η εικόνα θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες αλλά είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος κάποια από αυτά τα έργα να μείνουν στη μέση ή να ενταχθούν σε επόμενο πρόγραμμα μειώνοντας έτσι τη δυνατότητα χρηματοδότησης νέων δράσεων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, μετά την απάντηση της κ. Κρέτσου μίλησε στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή "Παραδημοτικά στους 104,9" με την Αναστασία Καρυπίδου, υποστηρίζοντας πως μέσα στους επόμενους δύο μήνες οι δήμοι θα πρέπει να "τρέξουν" για να καταγράψουν τα έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, ποια θα ολοκληρωθούν και ποια όχι μέχρι το τέλος του 2015.

«Θα πρέπει να βρούμε μια λύση εσωτερικά, ώστε εξωτερικά να μην είμαστε εκτεθειμένοι και η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση και οι εργολάβοι. Εδώ δεν είναι να κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα αλλά να σπεύσουμε να εκμεταλλευτούμε τους δύο μήνες που απομένουν και γι’ αυτό θα γίνει η συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε», δήλωσε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε: «Τα έργα ξεπερνούν τα 480 σε όλη τη χώρα και είναι μεγάλα, σπουδαία έργα. Μετά την απάντηση της κ. Κρέτσου πως δεν θα δοθεί καμία παράταση, ενημερώσαμε όλους τους δήμους να κάνουν μέσα από τις τεχνικές τους υπηρεσίες μια καταγραφή των έργων. Να δούμε ποια θα ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες, κάποια άλλα σε τι ποσοστό θα φτάσουν και ποια δεν θα ολοκληρωθούν».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε, επίσης, πως είναι αγωνιώδης η προσπάθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης να ολοκληρωθούν τα έργα, μέχρι το τέλος του 2015, δεδομένων και των απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών λόγω χειμώνα. «Γιατί το μεγάλο πρόβλημα που έχει η χώρα μας και η κεντρική εξουσία είναι, αν δεν καταφέρουμε να ολοκληρωθούν ή να βρούμε "γέφυρες" για την ολοκλήρωση των έργων, ότι θα πρέπει η χώρα μας να επιστρέψει όχι μόνο αυτά τα χρήματα που πήρε αλλά και όλο το ποσό που εκτελέστηκε, ενώ θα είναι ατέλειωτες οι ποινικές και αστικές ρήτρες των εργολάβων προς τους δήμους».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


NEWSLETTER