Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016 18:25

Δήμαρχοι και Τσιρώνης συμμαχούν για τα σκουπίδια με στόχο οικονομικά ανταλλάγματα από την ΤΕΡΝΑ

Γράφτηκε από την

Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την ΤΕΡΝΑ για τη ΣΔΙΤ της διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν έχει καταλήξει. Ομως, η κυβέρνηση είναι ανυποχώρητη σε θέματα δημοσίου συμφέροντος και θα ακυρώσει τη ΣΔΙΤ, αν δε γίνουν σημαντικές αλλαγές σε αυτή την κατεύθυνση.

Αυτό επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης στη χθεσινή συνάντησή του με τους δημάρχους της Περιφέρειας, που διήρκεσε 3,5 ώρες.

Οι αλλαγές αφορούν τη δραστική μείωση του κόστους - τιμής ανά τόνο, τις ρυθμίσεις σε ζητήματα εγγυημένης ποσότητας, τη χωροθέτηση, τη δημιουργία μικρότερων και περισσότερων μονάδων, το Πράσινο Ταμείο υπέρ των δήμων κλπ.

Ο υπουργός αποδέχθηκε το αίτημα των δημάρχων και θα μετάσχουν κι εκπρόσωποι των δήμων στη διαπραγμάτευση του υπουργείου με την ΤΕΡΝΑ.

Οι δήμαρχοι τάχθηκαν κατά της ΣΔΙΤ, κυρίως για το μεγάλο κόστος της διαχείρισης και χωρίς η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση να έχει το παραμικρό έσοδο και ζήτησαν να αναλάβουν οι ίδιοι οι δήμοι τη διαχείριση των απορριμμάτων. 

Ακόμα, όσον αφορά τα αποτελέσματα της σύσκεψης, σημειώνεται ότι: Το υπουργείο έχει υπόψη του και άλλους τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων (βιοντίζελ), ιδιαίτερα σε κατεύθυνση μη ύπαρξης υπολείμματος. Οι δήμοι, εντός των ημερών, πρέπει να στείλουν στο υπουργείο συγκεκριμένα στοιχεία που ζητήθηκαν, όπως ποσότητα σύμμεικτων απορριμμάτων, ποσότητα υπολείμματος για όσους δήμους έχουν αρχίσει τη διαχείριση (στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι 5: Καλαμάτας, Ερμιονίδας, Ευρώτα, Βόρειας Κυνουρίας και  Νότιας Κυνουρίας), ύπαρξη αδειοδοτημένων χώρων και άλλα τεχνικά στοιχεία. Αμεσα πρέπει να ψηφιστούν τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης από τα Δημοτικά Συμβούλια και ο ΠΕΣΔΑ από τον ΦΟΔΣΑ. Μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου θα έχει εκδοθεί η πρόσκληση ύψους 300 εκ. ευρώ (για τους δήμους όλης της χώρας) για αγορά κάθε είδους αναγκαίων μηχανημάτων για την προσωρινή διαχείριση απορριμμάτων, την οποία θα στηρίξει το υπουργείο. Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης, ως υπέρτατη Αρχή για την ανακύκλωση, θα συνδράμει τους δήμους σε όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Δήμο Καλαμάτας, στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας παρατήρησε ότι θα ήταν ευχής έργο να υπάρξει σύγκλιση απόψεων μεταξύ της αναδόχου εταιρείας του διαγωνισμού και του υπουργείου, στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος, διότι ως έχουν οι όροι είναι αδύνατη η αποδοχή τους από τα Δημοτικά Συμβούλια, ιδιαίτερα όσον αφορά στην τιμή ανά τόνο, καθώς θα επέλθει μεγάλη αύξηση στα δημοτικά τέλη.

Επίσης, ο κ. Νίκας ανέφερε όσα έχει κάνει ο Δήμος Καλαμάτας στην κατεύθυνση της διαχείρισης των απορριμμάτων με ανακύκλωση και κομποστοποίηση του οργανικού κλάσματος των σκουπιδιών, χωρίς ενίσχυση ούτε με ένα ευρώ από το κράτος.

Την επόμενη εβδομάδα ο Δήμος Καλαμάτας θα στείλει στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ την πρώτη ποσότητα υπολείμματος (20 με 24 τόνους), από την επεξεργασία των σκουπιδιών στη Μαραθόλακκα, για να εξεταστεί στην πράξη αν μπορεί να αξιοποιηθεί από βιομηχανίες τέτοιας μορφής.