Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2016 23:04

Ιδρύεται Δίκτυο Δήμων Κυπαρισσιακού Κόλπου

Γράφτηκε από την
Ιδρύεται Δίκτυο Δήμων Κυπαρισσιακού Κόλπου

Κοινή συνεδρίαση πραγματοποίησαν σήμερα στην Κυπαρισσία τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων του Κυπαρισσιακού κόλπου.

Σε αυτή για ακόμη μια φορά τονίστηκε η ανάγκη ανάπτυξης του Κυπαρισσιακού κόλπου σε συγκεκριμένα πλαίσια  , όπου φάνηκε η διαφωνία με τις προθέσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Επίσης οι δήμαρχοι των πέντε δήμων Τριφυλίας , Πύργου , Αρχαίας Ολυμπίας , Ανδρίτσαινας – Κρεστένων , και Ζαχάρως συμφώνησαν στην δημιουργία ενός δικτύου Δήμων Κυπαρισσιακού Κόλπου ,που αποτελεί και την απαρχή της συνεργασίας του ,  στην ιδρυτική διακήρυξη του οποίου αναφέρεται:

«Με τη δημιουργία του Δικτύου Δήμων του Κυπαρισσιακού Κόλπου οι κοινωνίες των πολιτών που ζουν επί αιώνες αδιαλείπτως στην περιοχή μας, που εργάζονται, αναπτύσσονται και έχουν διαμορφώσει το χώρο αυτό, το περιβάλλον και όλο το οικοσύστημα του, που έχουν δημιουργήσει και είναι κοινωνοί ενός κοινού πολιτισμού, που η αφετηρία του χάνεται στα χρόνια του Ομήρου, με κοινές παραδόσεις και συνήθειες, με τον ίδιο τρόπο ζωής, που έχουν επί αιώνες μοιραστεί τις ίδιες αγωνίες και διεκδικούν να δημιουργήσουν ένα κοινό μέλλον και μια νέα προοπτική συστήνουν αυτό το πολλαπλασιαστή ισχύος για να διεκδικήσουν και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ανάπτυξης του Κυπαρισσιακού κόλπου . 

Διεκδικούμε και συνδιαμορφώνουμε τα μεγάλα έργα και τις υποδομές που λείπουν και που μας έχουν καθηλώσει σε μια θέση αναντίστοιχη της αξίας του χώρου μας. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να υπερασπιστούμε την προοπτική ανάπτυξης της γης μας.

Στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας και δημιουργούμε την τουριστική ανάπτυξη της, με στόχο όλες τις μορφές του περιβαλλοντολογικού, φυσιολατρικού, θεραπευτικού, εναλλακτικού, αθλητικού, θρησκευτικού, πολιτισμικού, ενάλιου αλλά και του επώνυμου και κοσμοπολίτικου τουρισμού.

Διεκδικούμε και διευκολύνουμε επενδύσεις, που έχουν σαν στόχο να αλλάξουν την μοίρα αυτού του τόπου. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε έργα και δράσεις επικοινωνίας και διασύνδεσης με άλλα Κοινωνικά Δίκτυα και διεκδικούμε ευρωπαϊκούς πόρους. 

Χαράζουμε τους πολιτιστικούς δρόμους, αναδεικνύουμε την συμμετοχή μας στην Ιστορία και από κοινού προβάλλουμε την περιοχή μας στην αγορά του τουρισμού .

Διαμορφώνουμε τις συνθήκες, ώστε να δημιουργήσουμε ένα θεσμό και όλοι οι Δήμοι του Ιονίου να αποτελέσουν μία Ένωση Συνεργασίας Δημιουργίας και Ανάπτυξης .

Συστήνουμε φορέα διαδημοτικής συνεργασίας για το σκοπό αυτό, ο οποίος θα υποστηριχθεί από τις Υπηρεσίες και τις δομές των Δήμων μας .

Εκτελεστική Επιτροπή του φορέα θα είναι οι Δήμαρχοι και θα προεδρεύει ένας κάθε χρόνο με αντιπρόεδρο τον επόμενο προεδρεύοντα . 

Στο Διοικητικό Συμβούλιο, θα είναι δημοτικοί ή τοπικοί σύμβουλοι που θα εκπροσωπούν, αναλογικά όλες τις παρατάξεις των αντίστοιχων Δημοτικών Συμβουλίων. 

Οι δαπάνες λειτουργίας θα αντιμετωπίζονται από κοινού, όπως θα προσδιορισθούν, από τον προϋπολογισμό του υπό σύσταση φορέα.» 

Επίσης συμφώνησαν σε ένα κοινό σχέδιο δράσης το οποίο παρουσιάστηκε από τον αντιδήμαρχο Τριφυλίας Παναγιώτη Τσίγγανο το οποίο αναφέρει:

«Η αναγκαιότητα της σημερινής κοινής συνεδρίασης των Δημοτικών μας Συμβουλίων έρχεται ως επιστέγασμα της καλής συνεργασίας που καλλιεργήθηκε μεταξύ μας και αποσκοπεί στον συντονισμό των προτάσεων, των δράσεων και των πολιτικών που απαιτούνται άμεσα και μακροπρόθεσμα στα ζητήματα του Κυπαρισσιακού Κόλπου.

Η ευρύτερη χερσαία και θαλάσσια περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου, που η τοπική της αρμοδιότητα ανήκει κατά μείζονα λόγο στους Δήμους μας, αποτελεί την φυσική αλλά και θεσμική μας κληρονομιά. Η ζώνη ευθύνης των Δήμων μας συνδέεται άρρηκτα με υπαρκτούς και ισχυρούς ιστορικούς, πολιτιστικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς δεσμούς, που μας επιβάλλουν την συναντίληψη και την συνέργεια.

Είναι κοινή διαπίστωση ότι τα τελευταία χρόνια η περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου αποτελεί αντικείμενο σχεδιασμών και προτάσεων από θεσμικά όργανα της Πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυστυχώς όλες οι σχετικές ενέργειες και απόπειρες σχεδιασμού δρομολογήθηκαν ερήμην των θεσμικών οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία έχει αποκλειστεί από τις σχετικές διαδικασίες, γεγονός που εν μέρει δικαιολογεί και την αποτυχία ή το αδιέξοδο των πρωτοβουλιών αυτών. Αντίθετα διαπιστώνουμε ότι τα θεσμικά όργανα τόσο της Ελληνικής Πολιτείας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιλέγουν ως προνομιακό συνομιλητή εξωθεσμικούς παράγοντες όπως ΜΚΟ με αμφίβολα κίνητρα, δυσδιάκριτη στόχευση και αδιαφανείς προθέσεις. Αποκορύφωμα αυτής της θεσμικής δυσλειτουργίας ήταν η παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έωλο και αναληθές κατηγορητήριο, προϊόν αναληθών καταγγελιών εκ μέρους ΜΚΟ και η ηττοπαθής και σχεδόν φοβική αντίδραση της Ελληνικής Πολιτείας στην αντίκρουσή του. Με εμφανή πλέον τον κίνδυνο αφενός μεν της καταδίκης της Χώρας σε υψηλά χρηματικά πρόστιμα, αφετέρου δε της επιβολής ακραίων μέτρων και πολιτικών που θα έχουν υπαγορευτεί και επιβληθεί στην περιοχή μας και στις κοινωνίες μας ερήμην τους.

Δηλώνουμε την κοινή μας βούληση να αποτρέψουμε κάθε τέτοιο σχεδιασμό απ΄όπου και αν προέρχεται. Έχουμε τη ακλόνητη πεποίθηση ότι πρώτος και κύριος συνομιλητής και συνδιαμορφωτής κάθε πολιτικής που αφορά τον Κυπαρισσιακό Κόλπο πρέπει να είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μια διαδικασία διαρκή, διαφανή, θεσμική και τελικά δημοκρατική. 

Οι Δήμοι μας διαθέτουν την πολιτική βούληση και το θάρρος αλλά και την τεχνική και την επιστημονική υπόσταση προκειμένου να προτείνουν και κυρίως να εφαρμόσουν κάθε πρόσφορο μέτρο για την προστασία και την ανάδειξη των περιβαλλοντικών στοιχείων της περιοχής μας. Ειδικότερα: Η χωροταξία, οι χρήσεις γης, οι προσβάσεις και κυκλοφοριακές συνδέσεις, οι όροι δόμησης, η προστασία της βιοποικιλότητας κλπ αποτελούν τομείς που οι Δήμοι μας έχουν ήδη καταθέσει προτάσεις και απόψεις, οι οποίες επιβάλλεται να γίνουν σεβαστές σε κάθε απόπειρα σχεδιασμού. 

Αρνούμαστε και αποκρούουμε προτάσεις και απόψεις περί δημιουργίας εθνικού πάρκου ως επιστημονικά αστήρικτες, κοινωνικά ανάλγητες και αναπτυξιακά καταστροφικές.

Το όραμα των Δήμων μας για την περιοχή μας και τις κοινωνίες μας συμπυκνώνεται σε ένα θεσμικό πλαίσιο που:

Εισάγει μέτρα προστασίας της χλωρίδας, της πανίδας και του ιστορικού και πολιτιστικού κεκτημένου με βάση τις προτάσεις που ήδη αναλυτικά έχουν εκπονηθεί από τους Δήμους μας

Προάγει την βιώσιμη ανάπτυξη και ρυθμίζει τα ειδικότερα θέματα χωροταξίας, χρήσεων γης, οικισμών κλπ με τρόπο διαφανή και επιστημονικά τεκμηριωμένο, δίχως οριζόντιες απαγορεύσεις και ισοπεδωτικές λογικές που στη τραγική συγκυρία που βιώνει η χώρα θα αποτελούν την χαριστική βολή στο μέλλον της περιοχής.

Αναδεικνύει την προοπτική της περιοχής στο τρίπτυχο τουρισμός- παροχή υπηρεσιών- αγροτική παραγωγή, ως κινητήριους μοχλούς της τοπικής οικονομίας, υποστηρίζοντας αλλά και ελέγχοντας τις σχετικές επενδύσεις

Διεκδικεί την καθοριστική συμμετοχή των Δήμων σε κάθε φορέα διαχείρισης του περιβαλλοντικού κεφαλαίου της περιοχής.

Η σημερινή κοινή συνεδρίαση και τα συμπεράσματά της δεν αποτελούν το τέλος της κοινης πορείας αλλά την αρχή. Αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε το μέλλον της περιοχής μας παραμένουμε ενωμένοι στο παρόν αφήνοντας στο παρελθόν τις αδιαφανείς προθέσεις που επιχειρήθηκε ερήμην μας να επιβληθούν».


NEWSLETTER