Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2016 21:11

Απολογισμός δράσης της παράταξης "Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες" *

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Απολογισμός δράσης της παράταξης "Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες" *

Συμπληρώνονται δυο χρόνια παρουσίας μας στα δημοτικά πράγματα της Καλαμάτας και δεκαεπτά μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων μας ως μείζονα μειοψηφία στο Δήμο Καλαμάτας.

Σε αυτό το διάστημα η δημοτική μας παράταξη παρεμβαίνει, προτείνει, ελέγχει και ασκεί συνολικά δημιουργική αντιπολίτευση.
Εχουμε ήδη καθιερώσει μια τακτική επικοινωνία με τους πολίτες. Και αυτό είναι μια από τις σημαντικές ειδοποιούς διαφορές που έχουμε από τη δημοτική αρχή, η οποία ποτέ δεν έχει διαβουλευθεί ειλικρινά με τους πολίτες, ούτε έχει προχωρήσει σε δημόσιο απολογισμό πεπραγμένων, όπως προβλέπεται από την σχετική νομοθεσία.
Εμείς έχουμε μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία. Πιστεύουμε στο δημόσιο διάλογο και τον επιδιώκουμε. Πιστεύουμε στην άμεση δημοκρατία σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και την προωθούμε.
Τι έχουμε καταφέρει όλο αυτό το διάστημα; Μια σειρά από προβλήματα αναδείχθηκαν μετά από παρεμβάσεις του "Ανοιχτού Δήμου". Σε πολλά μάλιστα από αυτά δρομολογήθηκαν λύσεις κατόπιν δικών μας παρεμβάσεων. Σε άλλα σημεία συναντήσαμε την σθεναρή αντίσταση της δημοτικής αρχής που βέβαια δεν θέλει να αλλάξει τα κακώς κείμενα τα οποία εξυπηρετούν το γνωστό πελατειακό σύστημα που έχει ευνοήσει να αναπτυχθεί γύρω της.
Θέσαμε το θέμα της ισόρροπης ανάπτυξης σε όλες τις συνοικίες (όπως τα Γιαννιτσάνικα, τον Αγιο Σίδερη, την Αγία Παρασκευή, την Ράχη, την Αγία Τριάδα αλλά και την Φυτειά, την Κηπούπολη κλπ )και σε όλες τις τοπικές κοινότητες (τη Βέργα, τα Λέικα και τη Μικρή Μαντίνεια κλπ). Αλλά για να υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη πρέπει να υπάρχει και ισομερής κατανομή πόρων. Κάτι τέτοιο αποδείξαμε με στοιχεία που δώσαμε στη δημοσιότητα ότι δεν υπάρχει. Ετσι υποχρηματοδοτούνται και αδικούνται οι συνοικίες της πόλης και ειδικά οι περιοχές αμιγούς κατοικίας όπου στερούνται αναγκαίων υποδομών πόλης (ανεπαρκή πεζοδρόμια, άσχημη κατάσταση οδοστρώματος, ελάχιστοι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι).
Αλλά και στο κέντρο της πόλης η κατάσταση δεν είναι καλύτερη πέρα από τον άξονα της Αριστομένους και την κεντρική πλατεία. Ειδικά στην περιοχή που οριοθετείται ανατολικά του βορείου τμήματος της Αριστομένους η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Αδεια καταστήματα, ερειπωμένα σπίτια και μια περιοχή σε μαρασμό. Εδώ χρειάζεται η περιοχή να ενταχθεί σε πρόγραμμα αστικής ανάπλασης με αποκατάσταση των διατηρητέων κτηρίων έτσι ώστε να αναζωογονηθεί η περιοχή και να αποκτήσει την φυσική της συνέχεια με το κέντρο.
Πρώτοι εμείς αναδείξαμε την ανάγκη συνολικής ανάπλασης της παραλίας Καλαμάτας μέσα από το πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης με χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ. Λόγω του εμβληματικού χαρακτήρα του έργου αυτού προτείναμε τη διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού έτσι ώστε να επιλεγεί η καλύτερη δυνατή λύση.
Προτείναμε την εκπόνηση ενός κανονισμού παραλίας και αιγιαλού μετά από διαβούλευση έτσι ώστε να γίνεται έγκαιρα ο σωστός έλεγχος των αυθαίρετων κατασκευών, η προστασία του δημόσιου χώρου αλλά και η ισότιμη μεταχείριση των επαγγελματιών. Και εκεί η δημοτική αρχή δήλωσε αναρμόδια.
Αποψή μας είναι ότι για κάθε έργο σημαντικής εμβέλειας πρέπει να γίνεται αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Φανταστείτε πώς θα μπορούσε να ήταν η πλατεία της Καλαμάτας αν είχε γίνει ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Θα μπορούσε να ήταν μια εμβληματική πλατεία περισσότερο πράσινη, περισσότερο βιοκλιματική, περισσότερο ανθρώπινη. Και όλα αυτά με πολύ χαμηλό κόστος αλλά και με την συμμετοχή του πλούσιου επιστημονικού δυναμικού της πόλης μας.
Ενθαρρύναμε την συμμετοχή νέων αρχιτεκτόνων της πόλης μας στην έκθεση «Φαντάσου την πόλη». Η πρόταση για την ανάπλαση της παραλίας μάλιστα που έθεσε μέλος της δημοτικής μας παράταξης έλαβε εγκωμιαστικά σχόλια.
Για το σχέδιο πόλης επιμείναμε στην προώθηση και ολοκλήρωση των πολεοδομικών μελετών για την Βέργα, την Μικρή Μαντίνεια, το Ασπρόχωμα και την Κηπούπολη.
Με δικιά μας παρέμβαση φέραμε για πρώτη φορά στην Καλαμάτα το θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης.
Θέσαμε το θέμα της διαφάνειας στην επιχορήγηση συλλόγων και φορέων και προτείναμε συγκεκριμένο πλαίσιο που θα εξασφαλίζει αφενός την αξιοποίηση των δημοτικών πόρων έτσι ώστε να σταματήσει η ρουσφετολογική διαχείριση των επιχορηγήσεων από τον δήμαρχο. Η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή από την δημοτική αρχή.
Θέσαμε το θέμα της απαξίωσης της Επιτροπής Διαβούλευσης. Ενας θεσμός που θα μπορούσε να προσφέρει στη συμμετοχή των πολιτών, έχει καταλήξει τραγέλαφος με την συγκεκριμένη δημοτική αρχή. Παράδειγμα η σύγκληση της Επιτροπής Διαβούλευσης την τελευταία μέρα πριν την κατάθεση του φακέλου υποψηφιότητας, ενώ είχε προαποφασιστεί πλήρως το περιεχόμενο του φακέλου.
Θέσαμε επίσης επιτακτικά την ανάγκη ισχυροποίησης των τοπικών κοινοτήτων έτσι ώστε να έχουν λόγο στη διαχείριση και εκτέλεση έργων τοπικής σημασίας.
Θέσαμε το σημαντικό θέμα της λυματολάσπης. Η λυματολάσπη, τελικό προϊόν του βιολογικού καθαρισμού, εναποτίθεντο χωρίς επεξεργασία για χρόνια σε μια έκταση γειτνιάζουσα στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού στο Ασπρόχωμα Καλαμάτας. Συνολικά 40.000 κυβικά μέτρα λυματολάσπης αποτελούν μια οικολογική βόμβα για την ευρύτερη περιοχή. Δυστυχώς η δημοτική αρχή δεν φρόντισε μέσα στην προηγούμενη δημοτική περίοδο να αξιοποιήσει πόρους του ΕΣΠΑ για την συγκεκριμένη δράση.
Θέσαμε το σημαντικό ζήτημα της αλλαγής της εφαρμοζόμενης πολιτικής τιμολόγησης του νερού στην Καλαμάτα. Σε σύγκριση με άλλες περιοχές (π.χ. Αθήνα) η τελική επιβάρυνση του καταναλωτή είναι σημαντικά μεγαλύτερη στον δήμο μας. Προτείνουμε την καθιέρωση νέου κοινωνικού τιμολογίου για τους δικαιούχους του προγράμματος αντιμετώπισης ανθρωπιστικής κρίσης παρόμοιο με αυτό που ανακοίνωσε η ΕΥΔΑΠ.
Θέσαμε το θέμα της αέριας ρύπανσης των πυρηνελαιουργείων και την ανάγκη αυστηρού ελέγχου των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας τους αλλά και την εκπόνηση κλινικών μελετών.
Αναδείξαμε το θέμα των πλακών αμιάντου στην αποθήκη του αγροτικού συνεταιρισμού στο Ασπρόχωμα, αλλά και στις αποθήκες του Λιμενικού Ταμείου στο λιμάνι. Στην πρώτη περίπτωση η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς προχώρησε στην ασφαλή αποψίλωση των πλακών αμιάντου, ενώ αντίστοιχα ακόμα περιμένουμε από τη δημοτική αρχή να προχωρήσει σε αντίστοιχη κίνηση στις αποθήκες του Λιμενικού Ταμείου.
Θέσαμε το θέμα της διάβρωσης των ακτών της Μικρής Μαντίνειας και επιμείναμε στην εξεύρεση βιώσιμης λύσης.
Αναδείξαμε το σημαντικό θέμα των πλημμυρικών φαινομένων που παρατηρούνται ιδιαίτερα κατά τον άξονα Θουρίας, Νοσοκομείου, Ασπροχώματος και Νέας Εισόδου και πιέσαμε για την έγκριση τελικά των αντιπλημμυρικών έργων.
Αναδείξαμε την ανάγκη δημιουργίας τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων υπό το πρίσμα μια βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο της διαλογής στην πηγή, της αειφορίας, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης.
Προτείναμε την ανάδειξη και την δημιουργία ενός δικτύου παραδοσιακών καλντεριμιών και μονοπατιών στις ορεινές περιοχές του Δήμου Καλαμάτας , στη Βέργα, στα χωριά του Ταϋγέτου και στο Ελαιοχώρι. Ηδη τοπικοί σύλλογοι έχουν δραστηριοποιηθεί προς την κατεύθυνση αυτή.
Υποστηρίξαμε τις δράσεις του Κοινωνικού Ιατρείου και αντισταθήκαμε στην σχεδιαζόμενη από τη δημοτική αρχή έξωση. Το Κοινωνικό Ιατρείο καλύπτει με επιτυχία το κενό που έχει δημιουργηθεί στον τομέα της πρωτοβάθμιας υγείας και οφείλεται στην αποασφάλιση μεγάλου μέρους του ενεργού πληθυσμού που ζει στην ανεργία και την υποαπασχόληση.
 Παράλληλα προτείναμε την ένταξη των δημοτικών ιατρείων στο πρόγραμμα του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων για τη δημιουργία Κέντρου Πρόληψης Υγείας στην Καλαμάτα μέσω συγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος. Τα Κέντρα Πρόληψης Υγείας λειτουργούν ήδη σε άλλους δήμους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και προσφέρουν προσυμπτωματικό έλεγχο (δωρεάν checkup) για μια σειρά από παθήσεις. Η δημοτική αρχή αρνήθηκε την συγκεκριμένη χρηματοδότηση.
 Παράλληλα θέσαμε το θέμα τοποθέτησης αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών (ΑΕΑ) για την αντιμετώπιση των περιστατικών καρδιακής ανακοπής. Παρ΄ όλες τις αντιρρήσεις της δημοτικής αρχής με τη βοήθεια ευγενικών δωρεών έχουν τοποθετηθεί και θα τοποθετηθούν ΑΕΑ σε μέρη συνάθροισης κοινού.
Προτείναμε την εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης που θα καλύπτει όλο τον οικιστικό ιστό της Καλαμάτας και θα λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα (όπως την ολοκλήρωση του περιμετρικού δακτυλίου). Με βάση αυτή την κυκλοφοριακή μελέτη πρέπει να σχεδιάζονται οποιεσδήποτε κυκλοφοριακές παρεμβάσεις και όχι αυθαίρετα -όπως μας έχει συνηθίσει η δημοτική αρχή- ικανοποιώντας πιθανές ρουσφετολογικές απαιτήσεις.
Προτείναμε ένα αξιόπιστο δίκτυο αστικής συγκοινωνίας με επέκταση σε όλο τον οικιστικό ιστό της πόλης και τις γειτονικές συνοικίες και περιοχές (Βέργα, Μικρή Μαντίνεια, Θουρία, οδοί Ακρίτα και Ηρώων). Μετά από δική μας παρέμβαση αφού πρώτοι το αναδείξαμε, 15 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του Νοσοκομείου, επεκτάθηκε το αστικό ΚΤΕΛ στο Νοσοκομείο για το οποίο βέβαια πανηγύρισε η δημοτική αρχή. Εμείς προτιμούμε να μην πανηγυρίζουμε για τα αυτονόητα.
Προτείναμε την αξιοποίηση του ανενεργού σιδηροδρομικού δικτύου για την επαναλειτουργία του προαστιακού σιδηροδρόμου σε υγιείς βάσεις, την δημιουργία γραμμής τουριστικού τρένου και την χρηματοδότηση της ανταγωνιστικής γραμμής Καλαμάτας- Πάτρας. Με την συμβολή μας φαίνεται το θέμα του προαστιακού να ξαναβγαίνει στην επιφάνεια, ενώ το θέμα του τουριστικού τρένου ήδη συζητείται σε κεντρικό επίπεδο.
Αναδείξαμε την εγκατάλειψη των κτηρίων των σιδηροδρομικών σταθμών ιδιαίτερα τον σταθμό Ασπροχώματος και θέσαμε επιτακτικά το συγκεκριμένο ζήτημα στην ΓΑΙΑΟΣΕ.
Αναδείξαμε το θέμα των τροχαίων ατυχημάτων στην Μεσσηνία που έχουν λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και προτείναμε τη δημιουργία επιτροπής με πρωτοβουλία του δήμου για την εκπόνηση ενός σχεδίου μηδενικών ατυχημάτων. Και σε αυτό το θέμα η δημοτική αρχή δήλωσε αναρμόδια.
Αναδείξαμε την ποσοτική και ποιοτική ανεπάρκεια των υποδομών στον αθλητικό τομέα. Είναι γεγονός ότι η δημοτική αρχή διακατέχεται από εμμονές μια από αυτές είναι η αποστροφή της σε ότι έχει σχέση με τον αθλητισμό. Θεωρεί μάλιστα άλλους υπεύθυνους (την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και το γεγονός ότι δεν διαθέτει διαχρονικά πολιτική στήριξη από αυτήν) γιατί δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό στην πόλη της Καλαμάτας. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ότι η Καλαμάτα δεν διαθέτει σύγχρονο κλειστό γυμναστήριο, ενώ αντίστοιχα άλλες πολύ μικρότερου μεγέθους πόλεις διαθέτουν περισσότερα και ποιοτικότερα κλειστά γυμναστήρια; Να σημειωθεί ότι μέσω ΕΣΠΑ δραστήριοι γειτονικοί δήμοι κατασκεύασαν νέα κλειστά γυμναστήρια εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ότι η Καλαμάτα διαθέτει ένα απηρχαιωμένο κολυμβητήριο όπου η θέρμανση του νερού γίνεται με την ενεργοβόρα μέθοδο της καύσης πετρελαίου. Και όλα αυτά όταν γειτονικές πόλεις όπως η Αμαλιάδα αξιοποιώντας πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ έκανε ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου και πλέον χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Αλλά και στον πολιτισμό τα πράγματα δεν είναι καλύτερα: Το Μέγαρο Χορού έχει γίνει το νέο γεφύρι της Αρτας που ποτέ δεν τελειώνει, συνεχώς απομυζά χρήματα, κόστισε 15 εκατομμύρια ευρώ και χρησιμοποιείται μόνο ευκαιριακά. Η οικονομοτεχνική μελέτη για τη βιωσιμότητα του Μεγάρου δεν έχει αξιοποιηθεί, παραμένει στα συρτάρια. Και από την άλλη μεριά το Φεστιβάλ Χορού παρόλη την υποστήριξη του υπουργείου φαίνεται να βρίσκεται σε κίνδυνο από τις αστοχίες της δημοτικής αρχής.
Οι σχολές της "Φάρις" υποχρηματοδοτούνται. Ειδικά τα τμήματα χορού και εικαστικών φθίνουν σε αριθμό νέων εγγραφών. Ενώ τα δίδακτρα διατηρούνται υψηλά στην εποχή της οικονομικής κρίσης.
Για το θέμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας θέσαμε συγκεκριμένο πλαίσιο αυστηρών προϋποθέσεων για την επιτυχία του θεσμού και παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη έτσι ώστε να μην αποβεί εις βάρος της πόλης και των δημοτών.
Θέσαμε το θέμα της ποιοτικής και ποσοτικής αξιοποίησης του ΕΣΠΑ. Γιατί σαφώς δεν πρέπει να γίνουν τα ίδια λάθη με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Δεν πρέπει να μας διακατέχει προσοδοθηρία δηλαδή «ΕΣΠΑ νάναι και ό,τι νάναι» αλλά να έχουμε συγκεκριμένο σχεδιασμό για την Καλαμάτα του 2020, ώριμες μελέτες και συσχέτιση με τους θεματικούς στόχους του ΕΣΠΑ.
Αναγκάσαμε τη δημοτική αρχή να υποβάλλει την α' φάση του στρατηγικού σχεδιασμού για την πενταετία 2014-1019 ως όφειλε να κάνει τουλάχιστον 6 μήνες από την έναρξη της δημοτικής περιόδου. Αναμένουμε να προχωρήσει και στην ουσιαστικότερη φάση του επιχειρησιακού προγράμματος. Τίποτα στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να γίνεται χωρίς σχεδιασμό. Συγκεκριμένη στοχοθεσία αλλά και εμπλοκή όλων των ενδιαφερόμενων μελών με συμμετοχή των πολιτών
«Μην περιμένετε πολλά από το νέο ΕΣΠΑ» μας είπε ο δήμαρχος Καλαμάτας απαντώντας σε ερώτηση που του υποβάλλαμε.
Βεβαίως αν δεν σχεδιάζεις νωρίτερα, δεν έχεις στρατηγική, δεν έχεις ώριμες μελέτες, φυσικό είναι το νέο ΕΣΠΑ σου φαίνεται λίγο, όπως ιδιαίτερα λίγο αποδείχτηκε και το προηγούμενο ΕΣΠΑ, αφού είναι ξεκάθαρη και η ποσοτική αλλά και η ποιοτική υστέρηση του Δήμου Καλαμάτας όσον αφορά την ένταξη και υλοποίηση έργων στο ΕΣΠΑ.
Η δημοτική αρχή διαβουλεύεται με τον εαυτό της για τα έργα ΕΣΠΑ. Εχει ξεκινήσει ήδη η προγραμματική περίοδος και δεν έχει καταρτίσει ακόμα ένα συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδίκησης έργων ΕΣΠΑ. Αγνοεί δε βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία του νέου ΕΣΠΑ όπως είναι τα ΤΑΠΤΟΚ (Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων), τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη και την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη. Αν έχεις πλήρη άγνοια και τρέχεις πίσω από τα προγράμματα, φυσικό είναι να αποτύχεις.
Ως βασική χρηματοδοτική διέξοδος για την επιτέλεση νέων έργων με χρεωκοπημένο κράτος είναι μόνο το ΕΣΠΑ. Και οφείλουμε ως Δήμος Καλαμάτας να αξιοποιήσουμε και το τελευταίο ευρώ του νέου ΕΣΠΑ.
Προτείναμε μάλιστα ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου να γίνει μια ευρεία διαβούλευση έτσι ώστε να πετύχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα με την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. Αυτή τη διαβούλευση που δεν θέλει να ξεκινήσει η δημοτική αρχή, την ξεκινάμε εμείς σήμερα. Αλλωστε η φιλοσοφία του νέου ΕΣΠΑ δίνει μεγάλη σημασία στην συμμετοχή των πολιτών και τη διαβούλευση.
Μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα η δημοτική μας παράταξη θα διοργανώσει θεματικές συζητήσεις για την ενημέρωση των πολιτών για τα ζητήματα που απασχολούν το δήμο μας.


* Ομιλία του επικεφαλής της παράταξης Μανώλη Μάκαρη στις 31 Ιανουαρίου 2015 στην Καλαμάτα

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER