Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016 21:03

"Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες": Να καθιερωθεί η 8η Φεβρουαρίου ως μέρα κατά του ναζισμού 

Γράφτηκε από την

Η 8η Φεβρουαρίου να καθιερωθεί ως μέρα θυμάτων της Καλαμάτας στον αγώνα κατά του ναζισμού και φασισμού, προτείνει η δημοτική παράταξη "Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες".

Προτείνει, ακόμα, «να χωροθετηθεί και να  κατασκευαστεί άμεσα ένα μνημείο για τους εκτελεσθέντες συμπολίτες μας στις 8 Φεβρουαρίου 1944, με ιδίους πόρους του Δήμου Καλαμάτας, όπως αρμόζει στη βαρύτητα του γεγονότος και τη συμβολή στη συλλογική μνήμη της πόλης μας σε συνεργασία με το σύλλογο των συγγενών των εκτελεσμένων».

Η παράταξη Μάκαρη θεωρεί «τα παραπάνω ως απόδοση ελάχιστου φόρου τιμής στους συμπατριώτες μας και στους τότε αγώνες τους εναντίον του ναζισμού, αλλά παράλληλα και ως επίκαιρη συμβολή στον αγώνα που δίνεται σήμερα, για την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων και της επιστροφής του κατοχικού δανείου από τη Γερμανία».

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως «οι πρώτες προσπάθειες για να τιμηθεί επίσημα η μέρα αυτή από την πολιτεία έγιναν επί της θητείας του  Ντίνου Μακρόπουλου ως προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Τότε, αυτή η ημέρα μνήμης αναγνωρίστηκε ως εκδήλωση της Βουλής των Ελλήνων και μέχρι το 2014 παρευρίσκονταν στο μνημόσυνο των συγγενών των εκτελεσμένων και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας». 

Επικρίνοντας τη δημοτική αρχή δηλώνει ότι «δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η δημοτική αρχή Καλαμάτας έχει υποβαθμίσει τη συγκεκριμένη εκδήλωση μνήμης και μάλιστα φέτος με τρόπο ασεβή παραγκώνισε τους συγγενείς των εκτελεσμένων στην συγκεκριμένη τελετή. Είναι ξεκάθαρο ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας (όπως ο ίδιος έχει ήδη δηλώσει σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου 7/2/14) προσπαθεί να περιορίσει το ιστορικό γεγονός μόνο στο μέρος της ανθρωπιστικής πλευράς και του θρησκευτικού μνημοσύνου. Παράλληλα το 2014 αρνήθηκε την πρότασή μας να πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη των εκτελεσθέντων με την ευκαιρία της επετείου της συμπλήρωσης των 70 χρόνων, όπως επίσης αρνήθηκε την κατασκευή  μνημείου για τους εκτελεσθέντες. Φέτος, δεν αποδέχτηκε την πρότασή μας στο Δ.Σ. για χωροθέτηση και κατασκευή του μνημείου με την δικαιολογία ότι περιμένει από την Περιφέρεια να το κατασκευάσει. Εχει όπως φαίνεται μια πολιτική... δυσανεξία για τη σημασία του πατριωτικού μηνύματος που δίνει η κατασκευή του μνημείου με ιδίους δημοτικούς πόρους».