Σάββατο, 06 Αυγούστου 2011 01:28

Συνάντηση για πολεοδόμηση Μπούκας - Θετικοί οι ιδιοκτήτες για κάλυψη κόστους των μελετών

Γράφτηκε από τον
Συνάντηση για πολεοδόμηση Μπούκας - Θετικοί οι ιδιοκτήτες για  κάλυψη κόστους των μελετών

Ως θετική εκτιμήθηκε, σε πρώτη φάση, η στάση των ιδιοκτητών εκτάσεων στην προς πολεοδόμηση περιοχή της Μπούκας, να καλύψουν μέσα σε διάστημα τριών χρόνων μέρος της πίστωσης για την αμοιβή των μελετών πολεοδόμησης και πράξης εφαρμογής.

Οι ιδιοκτήτες μετείχαν, προχθές το βράδυ, σε συνάντηση στο Δημαρχείο Μεσσήνης, υπό το δήμαρχο Στάθη Αναστασόπουλο, ο οποίος ανέπτυξε την πρόθεση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει στην πολεοδόμηση των 450 στρεμμάτων που έχουν προσδιοριστεί ως περιοχή β΄ κατοικίας.

Με διαμορφωμένη αυτή την εντύπωση από τη δημοτική αρχή, το θέμα της προείσπραξης από τους ιδιοκτήτες εισφορών σε χρήμα για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών πρόκειται να συζητηθεί άμεσα, στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τρίτη 9 Αυγούστου.

Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει άναρχη δόμηση, τόνισε την Πέμπτη το απόγευμα στους ιδιοκτήτες ο δήμαρχος -παρουσία του μελετητή του ΓΠΣ Δημήτρη Ντοκόπουλου, καθώς και του αρμόδιου για την Ενότητα Μεσσήνης αντιδημάρχου Γιώργου Αθανασόπουλου- επιμένοντας ιδιαίτερα στη συναίνεση από την πλευρά τους για τη συγκεκριμένη διαδικασία:

«Ηδη η περιοχή δέχεται οικιστικές πιέσεις, που θα ενταθούν με την ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου αυτοκινητόδρομου Αθήνα - Τρίπολη - Καλαμάτα και οι οποίες δεν είναι δυνατόν να απορροφηθούν μέσω του σημερινού ισχύοντος θεσμικού πλαισίου της εκτός σχεδίου δόμησης».

Το μέρος της πίστωσης που θα κληθούν να καλύψουν μέσα σε διάστημα τριών χρόνων οι περίπου 100 ιδιοκτήτες εκτιμήθηκε ότι ανέρχεται σε 93.000 ευρώ -με τον καθένα από αυτούς να εισφέρει αναλογικά με την έκταση που διαθέτει.

Το υπόλοιπο μέρος, είπε ο δήμαρχος, θα καταβάλει η δημοτική αρχή, ακόμα -όπως σημείωσε χαρακτηριστικά- κι αν χρειαστεί να περικόψει και ορισμένα από τα μικρά έργα καθημερινότητας, μιας και η οικονομική συγκυρία δεν της έχει επιτρέψει έτσι κι αλλιώς -δήλωσε ο δήμαρχος- να προγραμματίσει μεγάλα έργα.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί προβλέπει συνοπτικά τα εξής:

α) Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα καθοριστεί το όριο των περιοχών, των οποίων οι απαιτούμενες μελέτες μπορούν να χρηματοδοτηθούν από χρηματικές προκαταβολές, εφ’ όσον οι μελέτες ανατεθούν εντός 18 μηνών από τη λήψη της παραπάνω απόφασης ή έχουν ήδη ανατεθεί.

β) Στις χρηματοδοτούμενες μελέτες περιλαμβάνονται οι πολεοδομικές μελέτες και οι πράξεις εφαρμογής. Πέραν όμως αυτών θα απαιτηθεί να εκπονηθούν γεωλογική και περιβαλλοντική μελέτη το κόστος των οποίων θα καλυφθεί από το δήμο.

γ) Για τη διαπίστωση του αριθμού και του μεγέθους των ιδιοκτησιών -και τη βεβαίωση των οφειλομένων προκαταβολών- καταρτίζονται οι κατάλογοι των ιδιοκτητών, στους οποίους περιλαμβάνονται τα στοιχεία των ιδιοκτητών και το εμβαδόν της ιδιοκτησίας. Οι κατάλογοι αυτοί δημοσιοποιούνται για τυχόν ενστάσεις και οριστικοποιούνται μετά την εκδίκαση των ενστάσεων.

Ο δήμος, όπως τονίστηκε, έχει ήδη προμηθευτεί από την Κτηματολόγιο Α.Ε. τα σχετικά υπόβαθρα των χαρτών προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας και η κατάρτιση του Κτηματολογικού Πίνακα.

Στο σημείο αυτό ο μελετητής του ΓΠΣ Δημήτρης Ντοκόπουλος ξεκαθάρισε πως οι αρχικοί υπολογισμοί έχουν βασιστεί στο ιδιοκτησιακό καθεστώς που ίσχυε στην περιοχή στις 10 Μαρτίου 1982 -κατάσταση που ενδεχομένως να έχει μεταβληθεί.

Παράλληλα δε με τη διαδικασία της συλλογής των δηλώσεων ιδιοκτησίας για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της μελέτης, ο δήμος θα δρομολογήσει διαγωνισμό για την ανάθεσή της.

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

«Η διαδικασία που θέλει να ακολουθήσει η δημοτική αρχή θα κάνει πραγματικότητα -μετά από μεγάλες περιπέτειες- το όνειρου του αείμνηστου Παύλου Πτωχού, για την έξοδο της Μεσσήνης στη θάλασσα» παρατήρησε παίρνοντας το λόγο ο Δημήτρης Δουρούμης, παλαίμαχο αυτοδιοικητικό στέλεχος της Μεσσήνης:

«Ας καθοριστεί το ποσόν που αναλογεί στον καθένα και ας ξεκινήσει η διαδικασία, που θα αυξήσει την αξία τη γης στην περιοχή της Μπούκας που θα πολεοδομηθεί» σημείωσε.

Την ανάγκη να υλοποιηθεί η πολεοδόμηση της περιοχής -όταν μάλιστα, για διάφορους λόγους, απαιτήθηκαν περίπου 25 χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου- τόνισε και ο Θόδωρος Αβιζιώτης.

Σημείωσε δε ότι η παρουσία του στην προχθεσινή συνάντηση ήταν με την ιδιότητά του ως «ενεργός πολίτης», μιας και -όπως είπε- δεν είναι ιδιοκτήτης κάποιας έκτασης στην προς πολεοδόμηση περιοχή.

Διευκρινιστικές ερωτήσεις, στο πλαίσιο της διαδικασίας, τέθηκαν εξ άλλου από το δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Τσούση, τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης Παναγιώτη Δουρούμη, καθώς και άλλους ιδιοκτήτες.

 


NEWSLETTER