Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016 18:32

Υπέρ της ΣΔΙΤ της Περιφέρειας η μελέτη το ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου

Γράφτηκε από τον
Υπέρ της ΣΔΙΤ της Περιφέρειας η μελέτη το ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου

 

Υπέρ της ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου τάσσεται η μελέτη του νέου ΠΕΣΔΑ που ανέθεσε ο ΦοΔΣΑ και που πρόκειται να συζητηθεί και να ψηφιστεί σήμερα το βράδυ, στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.

 

Αξιολογώντας τρία σενάρια, την κεντρική διαχείριση (ΣΔΙΤ), την κεντρική διαχείριση (ΣΔΙΤ) με τοπικές μονάδες κομποστοποίησης και την αποκεντρωμένη διαχείριση (από τους δήμους με μικρές μονάδες), συμπεραίνει ότι «το σενάριο αποκεντρωμένης διαχείρισης απαιτεί τη μεγαλύτερη δημόσια δαπάνη, ενώ παράλληλα έχει εν δυνάμει και το μεγαλύτερο κόστος διαχείρισης ανά τόνο αποβλήτου. Τα σενάρια κεντρικής διαχείρισης έχουν αντίστοιχο κόστος διαχείρισης ανά παραγόμενο τόνο αποβλήτων. Ωστόσο, η λύση της δημιουργίας τοπικών μονάδων κομποστοποίησης δίνει ένα σαφώς μεγαλύτερο απαιτούμενο κόστος επένδυσης και μεγαλύτερη απαιτούμενη δημόσια δαπάνη. Το γεγονός ότι και τα δύο σενάρια έχουν αντίστοιχο κόστος διαχείρισης δεν δικαιολογεί την καταβολή μεγαλύτερου κόστους επένδυσης και με αυτή την έννοια, το σενάριο της κεντρικής διαχείρισης χωρίς περιφερειακές μονάδες κομποστοποίησης είναι οικονομικά καλύτερο».

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάζει: Το πρώτο σενάριο, κεντρική διαχείριση (ΣΔΙΤ), έχει κόστος επένδυσης 156.900.000 ευρώ, δημόσια δαπάνη 83.200.000 ευρώ και κόστος διαχείρισης 51,6 ευρώ τον τόνο. Το δεύτερο σενάριο, κεντρική διαχείριση (ΣΔΙΤ) με τοπικές μονάδες κομποστοποίησης, έχει κόστος επένδυσης 174.100.000 ευρώ, δημόσια δαπάνη 97.500.000 ευρώ και κόστος διαχείρισης 51 ευρώ τον τόνο. Το τρίτο σενάριο, αποκεντρωμένη διαχείριση (από τους δήμους με μικρές μονάδες), έχει κόστος επένδυσης 152.800.000 ευρώ, δημόσια δαπάνη 134.600.000 ευρώ και κόστος διαχείρισης 51 - 61 ευρώ τον τόνο.

Συνοπτικά, εκτιμά ότι «το σενάριο που έχει το μικρότερο χρόνο υλοποίησης και τις λιγότερες δυσκολίες που ενδέχεται να παρουσιαστούν κατά την υλοποίησή του είναι εκείνο της κεντρικής διαχείρισης χωρίς περιφερειακές μονάδες κομποστοποίησης, ενώ το σενάριο περιφερειακής διαχείρισης εκτιμάται ότι ενδέχεται να μην μπορεί να υλοποιηθεί έως το 2020, με αποτέλεσμα την αποτυχία επίτευξης των στόχων διαχείρισης και τη μεγάλη αύξηση του κόστους διαχείρισης λόγω επιβολής προστίμων».

 

Γ.Σ.


NEWSLETTER