Σάββατο, 09 Ιουλίου 2016 21:31

Κατά της περιφερειακής ΣΔΙΤ δήμαρχοι και σύμβουλοι στην ΠΕΔ Πελοποννήσου

Γράφτηκε από τον
Κατά της περιφερειακής ΣΔΙΤ δήμαρχοι και σύμβουλοι στην ΠΕΔ Πελοποννήσου

Υπέρ της αποκεντρωμένης διαχείρισης των σκουπιδιών, δηλαδή της ανάληψης της διαχείρισης από τους ίδιους τους δήμους, και κατά της ΣΔΙΤ τάχθηκαν χθες δήμαρχοι και σύμβουλοι -όσοι παρέστησαν- στο Δ.Σ. της ΠΕΔ Πελοποννήσου.

Και δεν ήταν πολλοί αυτοί που παρέστησαν, καθώς απουσίασαν οι δήμαρχοι που είναι υπέρ της ΣΔΙΤ, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσουν ή και να ακυρώσουν τον οποιοδήποτε ρόλο της ένωσης. Μεταξύ αυτών που απουσίασαν ήταν και η δημοτική αρχή Καλαμάτας, όπως είχε προαναγγείλει ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, επιβεβαιώνοντας την πλήρη μεταστροφή του στο θέμα διαχείρισης των σκουπιδιών.

Στο χθεσινό Δ.Σ. της ΠΕΔ, όπου με στοιχεία επιβεβαιώθηκαν  ανακρίβειες και ψευδή στοιχεία της μελέτης του ΠΕΣΔΑ από το ΦοΔΣΑ, υπέρ της αποκεντρωμένης διαχείρισης τάχθηκαν οι δημοτικές αρχές Αργους - Μυκηνών, Τρίπολης, Σπάρτης, Ευρώτα, Νεμέας, η μείζων μειοψηφία του Δήμου Καλαμάτας και παρατάξεις άλλων δήμων.

 

Σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Καλαμάτας Μανώλης Μάκαρης, ο σύμβουλος Σταμάτης Μπεχράκης και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Νίκος Πατσαρίνος, τόνισαν τους λόγους που είναι υπέρ της αποκεντρωμένης διαχείρισης και κάλεσαν δημάρχους και συμβούλους τη Δευτέρα στο ΦοΔΣΑ να ψηφίσουν υπέρ της συγκεκριμένης διαχείρισης.

 

Ο Μανώλης Μάκαρης σημείωσε ότι η ΣΔΙΤ «δεν έχει τα οικονομικά οφέλη που λέει η μελέτη του ΦοΔΣΑ. Χρησιμοποιήθηκαν παραπλανητικοί αριθμοί και το κόστος είναι άλλο από το πραγματικό. Η τιμή της ΣΔΙΤ δεν είναι 51,6 ευρώ τον τόνο, αλλά 69 ευρώ και 76 ευρώ με τη μεταφορά». Παρατήρησε πως «είναι κοστοβόρα η ΣΔΙΤ και για 33 χρόνια (28 +5 χρόνια) συνολικά. Θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη. Η αποκεντρωμένη διαχείριση θα έχει 45 ευρώ τον τόνο». Επέκρινε δριμύτατα τη δημοτική αρχή Καλαμάτας για «στροφή 180 μοιρών», σημειώνοντας πως «πήρε απόφαση σε πλήρη αντίθεση με το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης που ψήφισε πριν από 4 μήνες».

 

Ο Νίκος Πατσαρίνος εξήγησε πως «έχουμε επίγνωση του προβλήματος των σκουπιδιών που υπάρχει στην Πελοπόννησο, έχουμε όμως κι επίγνωση ότι η ΣΔΙΤ είναι για 28 χρόνια και ο κάθε δημότης θα πληρώνει υπέρογκα ποσά, χωρίς η διαχείριση να συνδέεται με ό,τι πιο σύγχρονο και θεσμικό υπάρχει». Σημείωσε ότι «είναι απαράδεκτο να μην ενεργοποιηθεί η επιστημονική επιτροπή που είχε συγκληθεί από το ΦοΔΣΑ και είναι απαράδεκτο που δεν συγκλήθηκαν τα Δημοτικά Συμβούλια». Ακόμα, επεσήμανε ότι «δεν μπορείς να προτείνεις λύση που να σε δεσμεύει μέχρι το 2045 και το 2021 να μην μπορείς να κάνεις καμία τροποποίηση» - και πρόσθεσε: «Η μελέτη του ΠΕΣΔΑ είναι κόντρα στον εθνικό σχεδιασμό και στο σχέδιο μείωσης των αποβλήτων. Το 35% με 45% των υπολειμμάτων θα θάβεται. Είναι απαράδεκτο το 2016 να σου προτείνουν λύση που θα πληρώνεις για ποσότητα που δε θα παραδίδεις και θα υπάρχουν αντικίνητρα για διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση».

 

Ο σύμβουλος Σταμάτης Μπεχράκης ανέφερε ότι «επιχειρήθηκε να πέσει μαύρο στο Δ.Σ. της ΠΕΔ με την απουσία των δημάρχων που είναι υπέρ της ΣΔΙΤ. Το σχέδιο, όμως, έπεσε στον αέρα».

 

Γ.Σ.

 

 


NEWSLETTER