Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016 09:52

Στο στόχαστρο της Νικολάκου Μαργέλης, Μαλαπάνης, "Ελευθερία" αλλά και δικαστές

Γράφτηκε από τον
Στο στόχαστρο της Νικολάκου Μαργέλης, Μαλαπάνης, "Ελευθερία" αλλά και δικαστές

 

«Να επηρεάσει τη δίκη του Εφετείου», μετά την πρωτοβάθμια καταδίκη του Πέτρου Τατούλη και της ίδιας, για παράβαση καθήκοντος έπειτα από μήνυση της "Ελευθερίας", ήθελε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης - και γι' αυτό έκανε τη μηνυτήρια αναφορά κατά του περιφερειάρχη για τις σχέσεις δικηγόρων με δικαστές: Αυτό υποστήριξε μεταξύ άλλων χθες σε συνέντευξη Τύπου στο Διοικητήριο Μεσσηνίας η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, επιχειρώντας να ταυτίσει τον θεσμικό ρόλο του κ. Μαργέλη ως προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, με την επαγγελματική του δράση και τον χειρισμό υποθέσεων.

Η κ. Νικολάκου, η οποία καταδικάστηκε όπως και ο κ. Τατούλης σε 1 χρόνο φυλακή και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, αποπειράθηκε να συνδέσει τις δύο υποθέσεις και ισχυρίστηκε ότι (ο κ. Μαργέλης) «το έκανε για να πιστέψουν οι δικαστές ότι ο Τατούλης είναι απέναντί τους». Εκανε μάλιστα λόγο για «ωμή παρέμβαση στη δίκη στο Εφετείο».

Μέσα από μια ολόκληρη συνέντευξη Τύπου γεμάτη ανακρίβειες και αναπάντητα ερωτήματα, η κ. Νικολάκου είπε ότι δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να απολογηθούν στη δίκη της "Ε" (ενώ ήταν εκείνοι που δεν προσήλθαν 2 φορές στο δικαστήριο, παρότι το δικαστήριο είχε δώσει μια αναβολή λόγω απουσίας τους). Ομως δεν εξήγησε -ούτε απάντησε- ποιος ήταν ο σοβαρός λόγος για τον οποίο ο κ. Τατούλης και η ίδια απουσίασαν για δεύτερη φορά από τη δίκη την περασμένη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου.

Η κ. Νικολάκου ειρωνεύτηκε μάλιστα τον κ. Μαργέλη αναφερόμενη στις πολιτικές του φιλοδοξίες, και επιτέθηκε στον πρώην αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Χρήστο Μαλαπάνη που ήταν μάρτυρας στην εκδίκαση της μήνυσης της "Ε". Προανήγγειλε δε τη συνέντευξη Τύπου του περιφερειάρχη γι’ αυτά τα δύο ζητήματα, μεθαύριο Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι στην Τρίπολη και ανέφερε πως «όλα θα λεχθούν». 

 

ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ

Ειδικότερα, για την καταδίκη του 1 χρόνου για παράβαση καθήκοντος από τη μήνυση της "Ε", η κ. Νικολάκου ανέφερε ότι «δεν αποδεχόμαστε την κατηγορία, σεβόμαστε την απόφαση. Είναι εσφαλμένη. Δε δόθηκε η δυνατότητα στο δικαστήριο να εκτιμήσει τα πραγματικά γεγονότα, δε μας δόθηκε η δυνατότητα να απολογηθούμε». 

Υποστήριξε ότι «στην πρώτη αναβολή ο περιφερειάρχης βρισκόταν στο εξωτερικό και στην προχθεσινή ο δικηγόρος ζήτησε αναβολή για πολύ σημαντικούς λόγους». Ισχυρίστηκε πως «δεν απαξιώσαμε το δικαστήριο, τιμούμε όλους τους θεσμικούς φορείς. Εχουμε αποδείξει ότι εμείς αναλαμβάνουμε τις ευθύνες, δεν κρυβόμαστε». 

Είπε ότι «η μηνυτήρια αναφορά από την "Ε" κατατέθηκε με την αιτιολογία ότι δεν δίνονται τα νόμιμα χρήματα που δικαιούται, ότι αδικήθηκε. Αναφέρεται σε cm, σε εκατοστά επί ευρώ». Εκανε λόγο για προσπάθεια από κάποιους να θέσουν σε αργία ή παύση τον περιφερειάρχη, λόγω της απόφασης» και ενημέρωσε ότι «έχει ασκηθεί έφεση. Θα είμαστε παρόντες στο Εφετείο και εκεί θα τα δούμε όλα».

Ειρωνευόμενη τον κ. Μαργέλη, η κ. Νικολάκου είπε πως θέλει να γίνει δήμαρχος, περιφερειάρχης, βουλευτής, και αναρωτήθηκε δραματικά αν «έχει το δικαίωμα να φιμώνει τον αιρετό, τον πολίτη όταν βγάζει κραυγή αγωνίας». 

Υποστήριξε έπειτα ότι ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου θα έπρεπε «να πάει στον εισαγγελέα και να ζητήσει να κάνει έρευνα για το τι έγινε σε κείνες τις δίκες, για τις τιμές απαλλοτρίωσης», για το δρόμο Γαργαλιάνοι - Ρωμανού. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου «έκανε επίδειξη δύναμης ισχύος, θεωρούμε ότι είναι "τρομοκρατία"» - και είπε πως «θα πρέπει να τον εγκαλέσει το σώμα των δικηγόρων».

Η αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι ο κ. Τατούλης «δεν είπε για παραδικαστικό κύκλωμα, ούτε τα υπονόησε, άφησε αιχμή για να γίνει έλεγχος». Υποστήριξε ότι ο κ. Μαργέλης πήγε να συνδέσει τις δύο μηνυτήριες αναφορές, της "Ε" και τη δική του, και ανέφερε πως «ο συνήγορος του κ. Πλεμμένου, ο κατήγορος του Τατούλη, γίνεται και μηνυτής του κατηγορούμενου». Αναρωτήθηκε αν το έκανε μόνος του ο κ. Μαργέλης ή αν ενημέρωσε το Δ.Σ. του συλλόγου. Υποστήριξε ακόμη ότι το είχε πει 10 φορές ο κ. Τατούλης για τις αποζημιώσεις στο δρόμο Γαργαλιάνοι - Ρωμανού, και όταν είχε πάει στους Γαργαλιάνους, κι αναρωτήθηκε γιατί δεν έγινε τότε μήνυση.

Η κ. Νικολάκου είπε ότι δεν πρέπει ο κ. Μαργέλης να χρησιμοποιεί τη δικαιοσύνη για τις προσωπικές του επιδιώξεις, ούτε να πιστεύει ότι θα γίνει παίκτης στο πολιτικό παιχνίδι της Μεσσηνίας κάνοντας μηνυτήριες αναφορές.

 

ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΜΑΛΑΠΑΝΗ

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο παύσης και αργίας του περιφερειάρχη, μετά την καταδίκη του, είπε ότι «αυτό γίνεται όταν υπάρχει οικονομική ζημιά του φορέα που υπηρετείς».

Σε άλλη ερώτηση, απάντησε ότι «θα δώσουμε στοιχεία με τα χρήματα που έχουν δοθεί στις εφημερίδες».

Σε ερώτηση για το γεγονός ότι στη δίκη της "Ε" ήταν μάρτυρας ο Χρήστος Μαλαπάνης, πρώην αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας (επί Τατούλη), είπε ότι «δεν πίστευα ποτέ ότι ο κ. Μαλαπάνης θα πάει μάρτυρας κατηγορίας εναντίον μας, επειδή ο κ. Πλεμμένος δεν πήρε τα χρήματα που πήραν οι άλλες δύο εφημερίδες». Υποστήριξε πως «λυπήθηκα πολύ όταν είδα γραμμένο ότι ήταν ένας από τους λόγους που παραιτήθηκε» - και πρόσθεσε, επιχειρώντας να επιρρίψει ευθύνες στον κ. Μαλαπάνη για τον οικονομικό αποκλεισμό της "Ε": «Μήπως θέλησε ή πίστεψε ότι πιθανόν να εξαργυρώνει τη δική του ευθύνη, αν υπάρχει; Αυτός ήταν αντιπεριφερειάρχης, είχε ευθύνες εκ του νόμου και αυτός ήταν ο μάρτυρας κατηγορίας».

Σε ερώτηση για το λόγο απουσίας και των δύο κατηγορούμενων από τη δίκη της περασμένης Δευτέρας, που καταδικάστηκαν, η κ. Νικολάκου απάντησε ότι «ήταν σοβαρός ο λόγος. Σεβόμαστε το δικαστήριο και είμαστε πάντα παρόντες όταν μας καλούν». Και ανέφερε πως πάνε και στην Τρίπολη σε προανακρίσεις για τις χωματερές κι άλλα θέματα. Για το ποιος ήταν όμως ο σοβαρός λόγος της απουσίας τους, δεν απάντησε, ενώ «ξέχασε» προφανώς ότι τόσο η ίδια όσο και ο κ. Τατούλης δεν πάτησαν στο δικαστήριο σε καμία από τις μηνύσεις που είχαν κάνει εκείνοι στην εφημερίδα μας.

Προσπαθώντας να συνεχίσει τις ειρωνείες κατά του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, η κ. Νικολάκου είπε ακόμα ότι «πρωθυπουργός και Παππάς μιλούν για τη δικαιοσύνη. Απορώ γιατί δεν τους έχει κάνει μήνυση ο Μαργέλης». 

Κλείνοντας, είπε τα γνωστά κλισέ και τροπάρια αντιστροφής της πραγματικότητας: ότι «κανένα μέσο δεν μπορεί να εκβιάζει, ότι είναι αυτοκράτορας. Παράγοντες και παραγοντίσκους δε θα δεχθούμε».

 

Γ.Σ.


NEWSLETTER