Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016 09:43

«Στημένη δίκη» λέει ο Τατούλης για τη μήνυση της «Ε»

Γράφτηκε από τον

Στημένη χαρακτήρισε χθες ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης τη δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, στην οποία αυτός και η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου καταδικάστηκαν μετά από μήνυση της «Ε» σε 1 έτος φυλάκιση με αναστολή ο καθένας και στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων. 

«Είναι εξίσου περίεργο που κύριος μάρτυρας αυτής της στημένης δίκης ήταν ο τέως αντιπεριφερειάρχης» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Τατούλης, μιλώντας για την κατάθεση του πρώην αντιπεριφερειάρχη Χρήστου Μαλαπάνη, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης προειδοποίησε τους δικαστές λέγοντας πως «το κράτος των δικαστών δεν είχε ποτέ καλή κατάληξη».

Συνεχίζοντας μια στο καρφί και μια στο πέταλο ο κ. Τατούλης είπε: «Το σημαντικότερο θέμα είναι ο τρόπος που λειτούργησε το δικαστήριο. Δεν μπορεί η αγόρευση του κυρίου εισαγγελέα να είναι αγόρευση ενός λεπτού με καθαρώς πολιτικό περιεχόμενο», αλλά στη συνέχεια πρόσθεσε: «Ο σεβασμός μας στη Δικαιοσύνη παραμένει. Δεν αλλάζουμε την άποψή μας, επειδή υπήρξε μια εσφαλμένη δίκη». Ο κ. Τατούλης δεν δίστασε να συγκρίνει την απόφαση του δικαστηρίου με τη χούντα λέγοντας: «Εχουμε ξεκάθαρες αμφιβολίες κατά πόσο το περιεχόμενο της ποινής, ιδιαίτερα της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων -κάτι που ούτε η δικτατορία δεν μπόρεσε να το επιβάλει σε μένα- συνάδει με το δικαιονομικό πολιτισμό της χώρας και με το δικαιικό καθεστώς, έτσι όπως περιγράφεται από τους νόμους, για την περίπτωση τη δική μας».

Υπενθυμίζουμε ότι η «Ε» κατέθεσε μήνυση γιατί είχε αποκλειστεί από τη δημοσίευση διακηρύξεων και προκηρύξεων, παρότι βρισκόταν στην υπουργική απόφαση που δικαιούται τις δημοσιεύσεις.

Στη συνέντευξη Τύπου, έχοντας δίπλα του την επίσης τιμωρημένη κ. Νικολάκου και άλλους αντιπεριφερειάρχες, ο κ. Τατούλης εξαπέλυσε προσωπικές επιθέσεις χωρίς να τους κατονομάσει, στον εκδότη της «Ε» Ντίνο Πλεμμένο, στον πρώην αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Χρήστο Μαλαπάνη που ήταν μάρτυρας στο δικαστήριο και στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστα Μαργέλη, που ήταν συνήγορος της «Ε».

Ο περιφερειάρχης επιτέθηκε στον τρόπο που λειτούργησε το δικαστήριο, αμφισβήτησε την ποινή της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων, ισχυριζόμενος πως «ούτε η δικτατορία δεν μπόρεσε να το επιβάλει σε μένα» και υποστήριξε ότι «αυτή η δίκη ήταν εσφαλμένη, κυρίως είχε πολιτικό περιεχόμενο, παρά νομικό».

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ισχυρίστηκε ότι «κάποιοι από τους δικηγόρους είχαν ήδη αναγγείλει την απόφαση του δικαστηρίου. Αυτό συνιστά εκτροπή» και αναφερόμενος στον Κ. Μαργέλη, είπε πως «ο συγκεκριμένος δικηγόρος προαναγγέλλει πολλές φορές αποφάσεις δικαστηρίων». 

Κατηγορώντας τον κ. Μαλαπάνη υποστήριξε ότι «πήγε να προστατεύσει συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα» και πως «προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, γράφοντας στα παλιά του των υποδημάτων την απόφαση, θέλοντας να εκχωρήσει στην παραχώρηση του "Μορέα" επιπλέον τεχνικό έργο».

Συγκεκριμένα, ο κ. Τατούλης είπε ότι «είναι μια εξαιρετικά εσφαλμένη απόφαση» και ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Δεν αντιδικούμε με τη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη είναι ο απαραίτητος θεσμός. Η Περιφέρεια δεν πρέπει να μετατραπεί σε ένα χώρο που οι δικαστές θα διαφεντεύουν τον τόπο».

Ενημέρωσε ότι «υπήρξε μηνυτήρια αναφορά από εκδότη που ήταν θερμός υποστηρικτής της "Νέας Πελοποννήσου"» και υποστήριξε: «Η άποψη του ιδιοκτήτη ήταν ότι ήθελε να διαφεντεύει πολιτικά τη νέα περιφερειακή αρχή. Ηθελε να έχει λόγο στις πολιτικές επιλογές. Ηταν ένας μπέης που θα μπορούσε να συνεχίσει να διαφεντεύει τα πολιτικά ζητήματα της Μεσσηνίας και της Περιφέρειας». Είπε ότι η «Ε» έχασε τα ασφαλιστικά μέτρα και πρόσθεσε: «Υπήρξαν δύο αναβολές, έλειπα στο εξωτερικό και λόγω της απεργίας των δικηγόρων. Ζητήθηκε τρίτη αναβολή που ήταν νόμιμη, η Περιφέρεια ήταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεν ξέρω γιατί δεν έγινε δεκτό. Κάποιοι από τους δικηγόρους είχαν ήδη αναγγείλει την απόφαση του δικαστηρίου. Αυτό συνιστά εκτροπή. Ο συγκεκριμένος δικηγόρος προαναγγέλλει πολλές φορές αποφάσεις δικαστηρίων. Είναι θέμα να το εξετάσει η ίδια η Δικαιοσύνη».

ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ 

Ο κ. Τατούλης επέκρινε τον τρόπο που λειτούργησε το δικαστήριο, υποστηρίζοντας: «Το σημαντικότερο θέμα είναι ο τρόπος που λειτούργησε το δικαστήριο. Δεν μπορεί η αγόρευση του κυρίου εισαγγελέα να είναι αγόρευση ενός λεπτού με καθαρώς πολιτικό περιεχόμενο. Ο καθένας έχει διακριτό ρόλο και πρέπει να κινείται αυστηρά μέσα στα πλαίσια της διακριτότητας που επιβάλλει το θεσμικό πλαίσιο. Γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι η απόφαση του δικαστηρίου ήταν εσφαλμένη, κυρίως είχε περισσότερο πολιτικό περιεχόμενο παρά νομικό». Ανέφερε πως «επί δικτατορίας είχα πάνω από 17 δίκες. Είμαστε πολύ ψημένοι πολιτικά σε τέτοιες περιπτώσεις» και συνέχισε με το ίδιο ύφος: «Ο σεβασμός μας στη Δικαιοσύνη παραμένει. Δεν αλλάζουμε την άποψή μας, επειδή υπήρξε μια εσφαλμένη δίκη. Προσφύγαμε κάνοντας έφεση στο Εφετείο. Γι’ αυτή την υπόθεση της κατηγορίας του μπέη της Μεσσηνίας έχουμε ξεκάθαρες αμφιβολίες κατά πόσο το περιεχόμενο της ποινής, ιδιαίτερα της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων -κάτι που ούτε η δικτατορία δεν μπόρεσε να το επιβάλει σε μένα- συνάδει με το δικαιονομικό πολιτισμό της χώρας και με το δικαιικό καθεστώς, έτσι όπως περιγράφεται από τους νόμους, για την περίπτωση τη δική μας. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα ένδικα μέσα για να αποδείξουμε ότι αυτή η δίκη ήταν εσφαλμένη, κυρίως είχε πολιτικό περιεχόμενο, παρά νομικό».

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΚΑΙ Ο ΜΑΛΑΠΑΝΗΣ 

Εξαπολύοντας επίθεση στον πρώην αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Μαλαπάνη, ανέφερε: «Κύριος μάρτυρας κατηγορίας ήταν ο τέως, ο πρώτος αντιπεριφερειάρχης που εξελέγη μαζί μου. Δεν θέλω να θυμίσω ποια ήταν τα συγκεκριμένα πρωτοσέλιδα του συγκεκριμένου εντύπου για τον αντιπεριφερειάρχη, αλλά όλοι τα θυμόσαστε. Ο τέως αντιπεριφερειάρχης δεν παραιτήθηκε, ζητώντας και υποβάλλοντας την παραίτηση. Ολα αυτά συνέβησαν σ’ ένα Περιφερειακό Συμβούλιο που οι απόψεις του κυρίου αντιπεριφερειάρχη ήταν μονομερώς εναντίον της περιφερειακής αρχής και κυρίως πήγαιναν να προστατεύσουν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα».

Εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστα Μαργέλη και δικηγόρο της «Ε», υποστηρίζοντας: «Αντιδρούν οι πολίτες της Τριφυλίας για το μεγάλο έργο, το Γαργαλιάνοι - Ρωμανού, που ολοκλήρωσε η περιφερειακή αρχή, παρότι βρήκε ένα γεφύρι της Αρτας. Υποχρεωθήκαμε να αποζημιώσουμε τις απαλλοτριώσεις σ’ ένα ποσό 20 εκ. ευρώ. Υπάρχουν δικαστικές προσφυγές για εκκρεμότητες πάνω από 2,5 εκ. Η δαπάνη σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος θα έπρεπε να διερευνηθεί, από το 2012 ζητώ διερεύνηση της υπόθεσης. Αυτό είναι εσωτερική υπόθεση των δικαστικών αρχών. Οι δικαστικές αρχές έπρεπε να λάβουν σοβαρά υπόψη τους, αν θέλουν να λειτουργούν θεσμικά μέσα από τα θεσμικά τους δικαιώματα και τις θεσμικές τους υποχρεώσεις, ότι οι αποζημιώσεις ήταν εξαιρετικά υπέρογκες, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το δημόσιο συμφέρον.

Δεν καταλαβαίνω πώς ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας -συνήγορος του μηνυτή μας του εκδότη- έκανε μηνυτήρια αναφορά. Είναι ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου που προσπαθεί ανά πάσα στιγμή να βρει οποιαδήποτε ευκαιρία πολιτικού περιεχομένου για να επιβεβαιώνει όχι τη θεσμική του ιδιότητα, αλλά τα πολιτικά του ενδιαφέροντα. Δεν θα τον ακολουθήσω σε αυτή την παραζάλη του, στις μηνυτήριες αναφορές που έχει κάνει σε όλες τις κατευθύνσεις και που καμία μηνυτήρια αναφορά του δεν βρήκαν ευήκοα ώτα στο επίπεδο των δικαστικών αρχών. Τα έκανε και τα κάνει για να δείχνει ότι είναι πολιτικά παρών. Αυτό αδικεί όλους τους δικηγόρους, δημιουργεί πρόβλημα και στρέβλωση στη λειτουργία της δικαιοσύνης, λόγω του ότι η θεσμική του ιδιότητα δεν του επιτρέπει να χρησιμοποιεί τον όρο του προέδρου των δικηγόρων της Καλαμάτας. Θα έπρεπε να κάνει χρήση της επαγγελματικής του ιδιότητας και όχι της θεσμικής του. Γιατί διάλεξε αυτό το χρόνο; Το έκανε μόνο και μόνο χρησιμοποιώντας το γνωστό τρόπο που λειτουργεί, για να επηρεάσει την απόφαση της δικαστικής εκκρεμότητας στο Εφετείο. Αλλωστε, όπως με πληροφόρησαν συνεργάτες μου έχει προαναγγείλει και την απόφαση του Εφετείου».

Επιχειρώντας να προκαλέσει την ευνοϊκή μεταχείριση των δικαστών, εκτίμησε ότι «αυτά που συζητάμε, θα πέσουν στην αντίληψη των δικαστικών αρχών και θα πρέπει εξαιρετικά να διασφαλίσουν τη θεσμική τους αρμοδιότητα και τη θεσμική προστασία της δικαιοσύνης».

Ανάμεσα στ’ άλλα υποστήριξε ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή της Περιφέρειας. Εχουμε μεγάλες αντοχές γιατί μιλάμε με τους πολίτες, όχι με κάποιους ερμαφρόδιτους δημοσιογράφους ή δημοσιογραφούντες. Δεν μετράμε τα πολιτικά γεγονότα με τη μεζούρα, πόσα θα πάρει ο ένας πόσα θα πάρει ο άλλος και ο παράλλος, αλλά όλα τα μέτρα με τη μεζούρα της τσέπης τους. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η δικαιοσύνη θα αποκαταστήσει αυτό το λάθος που έγινε και σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε να ποινικοποιηθεί η ζωή στην Περιφέρεια Πελοποννήσου».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι «η αναγγελία μιας απόφασης είναι ποινικότατο αδίκημα, ιδιαίτερα όταν γίνεται στα πλαίσια της απόδοσης δικαιοσύνης με όλους τους συντελεστές που αποδίδουν δικαιοσύνη, είναι κακούργημα». Προέτρεψε «ας αναλάβουν την ευθύνη αυτοί που την έχουν, προκειμένου να εξυγιανθεί η λειτουργία της Δικαιοσύνης», αλλά υποστήριξε ότι «το κράτος των δικαστών δεν είχε ποτέ καλή κατάληξη».

Συνεχίζοντας την επίθεση στον κ. Μαλαπάνη, ισχυρίστηκε πως «είναι εξίσου περίεργο που κύριος μάρτυρας αυτής της στημένης δίκης ήταν ο τέως αντιπεριφερειάρχης, που έχει υποκειμενικούς και αντικειμενικούς λόγους να αισθάνεται αδικημένος απέναντι στην περιφερειακή αρχή και σε μένα. Να χρησιμοποιεί e-mail από την προσωπική του ιστοσελίδα, χωρίς καμία υπογραφή και αυτή να λαμβάνεται από το δικαστήριο ως αποδεικτικό στοιχείο. Ηταν αντίθετος στις αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, γράφοντας στα παλιά του των υποδημάτων την απόφαση, θέλοντας να εκχωρήσει στην παραχώρηση του "Μορέα" επιπλέον τεχνικό έργο. Είναι αυτό που σε μικρογραφία, παντελώς παρανόμως, επαναλαμβάνεται και σήμερα».

Για τον Κώστα Μαργέλη ανέφερε ότι «θα πρέπει να δούμε τι είπε προχθές ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου στον τέως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τέως αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, με τι ιδιαίτερους ύμνους τον δέχθηκε, όταν πριν λίγους καιρούς του υπέβαλε μηνυτήριες αναφορές. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές».

Γ.Σ.