Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016 16:55

Αύριο τα αποτελέσματα για τα πυρηνελαιουργεία 

Γράφτηκε από την

Τα αποτελέσματα της μελέτης - έρευνας του "Δημόκριτου" για τη ρύπανση των πυρηνελαιουργείων στη Μεσσηνία, παρουσιάζονται αύριο, στην Καλαμάτα, στο αμφιθέατρο "Αλέξανδρος Κουμουνδούρος", στις 11 το πρωί. Το έργο που έχει ανατεθεί στο "Δημόκριτο" από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αφορά το "ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της όχλησης - ρύπανσης που δημιουργείται από τον κύκλο εργασιών ελαιοτριβείων και πυρηνελαιουργείων".

Να υπενθυμίσουμε ότι κατά την παρουσίαση της πρώτης φάσης της μελέτης, την 1η Ιουλίου, ο "Δημόκριτος" είχε διαπιστώσει μεγάλες υπερβάσεις, πολύ μεγαλύτερες από τα όρια που τίθενται από την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ), στη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων της ΒΙΠΕ Μελιγαλά. Είχε τονιστεί χαρακτηριστικά από το Χρήστο Βασιλάκο ερευνητή από το εργαστήριο περιβαλλοντικών ερευνών του "Δημόκριτου" ότι τα καμιναέρια σε 2 από τις 16 καμινάδες των μονάδων στη ΒΙΠΕ ήταν 5 με 9 φορές παραπάνω από τα επιτρεπόμενα.

Στην ανακοίνωση - πρόσκληση της Περιφερειακής Ενότητας αναφέρεται ότι «απώτερος στόχος της προσπάθειάς μας είναι να αξιολογήσουμε αστοχίες υφιστάμενων εγκαταστάσεων και εφαρμοσμένων πρακτικών, χωρίς να μηδενίσουμε την επιχειρηματικότητα, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα ύπαρξής της στην αλυσίδα της παραγωγής ελαιολάδου. Να αναζητήσουμε και να προτείνουμε βελτιώσεις σε νομοθετικό - θεσμικό πλαίσιο, καθώς και τεχνοοικονομικά εφικτές λύσεις, που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των πολιτών και που ταυτόχρονα θα διασφαλίζουν την ομαλή ροή του κύκλου επεξεργασίας ελαιοκάρπου, ώστε να μην πληγεί η ελαιοπαραγωγή».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης προβλέπει μετά την παρουσίαση του σχεδίου, ερωτήσεις και απαντήσεις.