Κυριακή, 01 Ιανουαρίου 2017 09:47

Προσφυγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου για ακύρωση προστίμου σε πυρηνελαιουργείο

Γράφτηκε από τον

 

Προσφυγή κατά της απόφασης του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, να κάνει δεκτή εν μέρει την ένσταση της "Οικοενέργειας" και να ακυρώσει μέρος της απόφασης του περιφερειάρχη για πρόστιμο 45.000 ευρώ μειώνοντάς το σε 4.500 ευρώ, για υπόθεση σοβαρής ρύπανσης στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά το Μάρτιο του 2015, πρόκειται να ασκήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Την απόφαση για την άσκηση της προσφυγής πήρε προχθές η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας.

Στην εισήγησή της η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη επεσήμανε ότι «η άσκηση της προσφυγής κρίνεται επιβεβλημένη, γιατί η προβαλλόμενη απόφαση δεν προήλθε από αποκλειστικό έλεγχο νομιμότητας, σύμφωνα με το άρθρο 238 του Ν. 3852/2010, αλλά από κρίση της αρμόδιας αρχής επί της ουσίας της υπόθεσης, σύμφωνα με επισυναπτόμενο υπηρεσιακό σημείωμα του προϊσταμένου του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας».

Το επίμαχο ζήτημα σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΠΠΕ Μεσσηνίας, για το οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 35.000 ευρώ (μαζί με άλλες παραβάσεις έφθασε τα 45.000 ευρώ) είναι ότι: Από τη νέα τσιμεντένια δεξαμενή αποθήκευσης διφασικού ελαιοπυρήνα, προκλήθηκε εκτεταμένο γεγονός επιφανειακής και υπεδάφιας διασποράς υγρών βιομηχανικών αποβλήτων σε έκταση περίπου 32 στρεμμάτων σε όμορο οικόπεδο ανατολικά των εγκαταστάσεων της "Οικοενέργεια Α.Ε.", ιδιοκτησίας ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. και ENVITEC A.E., καθώς και εισροή ποσότητας υγρών αποβλήτων στο δίκτυο ομβρίων της ΒΙΠΕ, το οποίο έχει ως αποδέκτη το υδατόρεμα "Δεσπότης".

Στην προσφυγή της εταιρείας «γίνεται η ανάληψη της ευθύνης για τη ρύπανση του εδάφους από τη διαρροή της δεξαμενής έως το πέρας του αποστραγγιστικού και όχι για όλη την έκταση που καταλογίζεται. Αναπτύσσεται ο ισχυρισμός ότι η ρυπασμένη περιοχή τροφοδοτείται μέσω του χάνδακα που διέρχεται νοτίως της δραστηριότητας και επί του οποίου γίνεται ανεξέλεγκτη διάθεση υγρών αποβλήτων, προερχόμενες από άλλες δραστηριότητες».

Ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης δικαιώνοντας την "Οικοενέργεια" στο συγκεκριμένο σοβαρό ζήτημα, αναφέρει πως «με δεδομένο το γεγονός ότι η προσφεύγουσα εταιρεία, μετά την αποκάλυψη του τμήματος της ρύπανσης (εκσκαφή στη θέση του παλιού αποστραγγιστικού κατά την αυτοψία της 5-3-2015, που δέχεται ότι είναι υπεύθυνη, φαίνεται να έχει πράξει τα δέοντα για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημίας: Θεωρούμε ότι η  από 9-9-2016 κατατεθείσα προσφυγή της εταιρείας "Οικοενέργεια Α.Ε." ενώπιον του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κατά της υπ’ αριθμ. 45135/15/8-8-2015 απόφασης του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, δύναται να γίνει μερικώς αποδεκτή ως προς τον πρώτο και τον έκτο λόγο που αναφέρονται στην απόφαση επιβολής του προστίμου και επίσης ως προς τον τέταρτο λόγο, καθόσον με τα διατιθέμενα από την υπηρεσία στοιχεία, το μέγεθος της έκτασης της ρύπανσης και κατ’ επέκταση το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου δεν δύναται από απόψεως ευθύνης να επιμερισθεί, ούτε εξ ολοκλήρου να αποδοθεί στη λειτουργία της μονάδος της προσφεύγουσας εταιρείας "Οικοενέργεια Α.Ε.".

Γ.Σ.