Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017 08:03

Στην τελική ευθεία για ΣΔΙΤ σκουπιδιών στην Πελοπόννησο

Γράφτηκε από την
Στην τελική ευθεία για ΣΔΙΤ σκουπιδιών στην Πελοπόννησο

Το αναθεωρημένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αναμένεται να εγκρίνει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου σήμερα, στις 4 το απόγευμα.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια αντιμετώπισης του σοβαρού προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια και την προώθηση των διαδικασιών με κεντρική διαχείριση, με ΣΔΙΤ, με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ, αλλά και με διαλογή στην πηγή.

Στην κοινή υπουργική απόφαση έγκρισης της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ΠΕΣΔΑ, ωστόσο, επισημαίνονται σημαντικά στοιχεία που έρχονται σε αντίθεση με τις προβλέψεις της ΣΔΙΤ, όπως είναι «η χωριστή συλλογή (προδιαλογή) ανακυκλώσιμων - βιοαποβλήτων, σε ποσοστό τουλάχιστον 50%, ο περιορισμός της υγειονομικής ταφής σε λιγότερο του 26% του συνόλου των ΑΣΑ και η μείωση της ποσότητας που θα υφίσταται διαχείριση στις μονάδες επεξεργασίας,με απώτερη προοπτική αυτή να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 100.000 τόνων το χρόνο».

Ειδικότερα, στην απόφαση σημειώνεται ότι οι γενικοί ποσοστιαίοι στόχοι του Σχεδίου για τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) με χρονικό ορίζοντα το 2020, έχουν: «Λειτουργία ολοκληρωμένου δικτύου ανάκτησης ΑΣΑ με στόχο την επίτευξη ανάκτησης σε ποσοστό τουλάχιστον 74%. Προετοιμασία προς επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση, με χωριστή συλλογή (προδιαλογή) ανακυκλώσιμων - βιοαποβλήτων, σε ποσοστό τουλάχιστον 50%. Περιορισμός της υγειονομικής ταφής σε λιγότερο του 26% του συνόλου των ΑΣΑ, με ιεράρχησή της ως τελευταίας επιλογής διαχείρισης».


NEWSLETTER