Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011 21:39

Σύσκεψη για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της τριετίας υπό τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη

Γράφτηκε από την

Τους βασικούς άξονες και τον τρόπο κατάρτισης του τριετούς στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου ανέπτυξε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης στη σύσκεψη με τους προϊσταμένους όλων των διευθύνσεων των κεντρικών υπηρεσιών και των περιφερειακών ενοτήτων που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011.
Σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, μέσω του ερωτηματολογίου που διανεμήθηκε, οι υπηρεσίες θα πρέπει, πρώτον, να προσδιορίσουν απογραφικά τις διοικητικές δυνατότητές τους στη βάση που μέχρι τώρα απασχολούσαν τις Περιφερειακές Ενότητες. Δεύτερον, οι εμπειρίες και η τεχνογνωσία των υπηρεσιών θα πρέπει να μεταφερθούν ως προτάσεις στο στρατηγικό σχεδιασμό και, τρίτον, οι υπηρεσίες θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη της προοπτικής του σχεδιασμού αυτού και για το μέλλον, πέραν των αρχικών τριών ετών.
Ο Περιφερειάρχης διαβεβαίωσε τις υπηρεσίες ότι το πολιτικό προσωπικό της Περιφέρειας δεν θα εμπλακεί στη διαδικασία αυτή και έθεσε καταληκτική ημερομηνία επιστροφής των συμπληρωμένων ερωτηματολογίων την 5η Νοεμβρίου.
Προτεραιότητα του στρατηγικού σχεδιασμού η αγροτική ανάπτυξη, το ΕΣΠΑ για τα οδικά δίκτυα και ο στεοχευμένος τουρισμός
Ο κ. Τατούλης έθεσε ως προτεραιότητες του στρατηγικού σχεδιασμού την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και κτηνοτροφίας, την προσπάθεια για τη μεγαλύτερη κατά το δυνατόν ωφέλεια από το ΕΣΠΑ στις τεχνικές υποδομές και κυρίως στο οδικό δίκτυο, και τέλος τη δημιουργία αντίληψης για στοχευμένο τουριστικό προϊόν.
Κυρίαρχη αντίληψη, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, είναι η Περιφερειακή λογική στη διοίκηση, η οποία θα πρέπει να έχει ως προτεραιότητες την εξυπηρέτηση των πολιτών και την εξυπηρέτηση των στόχων του ΕΣΠΑ. Για το σκοπό αυτό η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα συνεργαστεί με σκοπό την αλληλοβοήθεια και με τους Δήμους, όπως με το Δήμο Καλαμάτας, ο οποίος θα παραχωρήσει μηχανικούς προκειμένου να ενισχυθεί η ΠΕΧΩ.
Καμία επένδυση αν δεν έχει άμεση ανταποδοτικότητα και απόρριψη των πελατειακών προσεγγίσεων
Κάνοντας και μια αποτίμηση των πρώτων μηνών εφαρμογής του Καλλικράτη ο κ. Τατούλης είπε χαρακτηριστικά «ανεξάρτητα από τα προβλήματα και τις δυσκολίες είμαι ικανοποιημένος από τη λειτουργία των υπηρεσιών. Είμαστε η Περιφέρεια με το λιγότερο χαμένο μεταβατικό χρόνο». Για το μέλλον ωστόσο, ο Περιφερειάρχης ζήτησε νέες ιδέες σύμφωνα με νέα λογική: «καμία επένδυση αν δεν έχει άμεση ανταποδοτικότητα και απόρριψη των πελατειακών προσεγγίσεων». 
Αναφερόμενος στις δυνατότητες ανάπτυξης της Περιφέρειας ο κ. Τατούλης σημείωσε ότι το ΕΣΠΑ αποτελεί σημαντική βοήθεια καθώς υπάρχει η δυνατότητα να ενταχθούν όλα τα έργα που έχουν μελέτες ώριμες ή που βρίσκονται σε διαδικασία ωρίμανσης.
Υιοθετείστε το νέο σύστημα διοίκησης και πάψτε να σκέφτεστε ως νομαρχίες
Σχετικά με τις προτάσεις που θα διατυπώσουν οι υπηρεσίες ο Περιφερειάρχης ζήτησε να έχουν ως στόχευση μετρήσιμα αποτελέσματα και να διακρίνονται για την τόλμη τους και την υπέρβαση συμβατικών ορίων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «σε περιόδους κρίσης ανθεί ο πολιτισμός». Κάλεσε επίσης ο κ. Τατούλης τους διευθυντές να υιοθετήσουν το νέο σύστημα διοίκησης και να πάψουν να σκέφτονται σύμφωνα με το καθεστώς των νομαρχιών. Ζήτησε επίσης ο Περιφερειάρχης να ενημερώνονται για τις πολιτικές θέσεις του από τον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο και να τις λαμβάνουν υπόψη τους.
Δημιουργία ειδικής οικονομικής ζώνης στην Πελοπόννησο
Το κείμενο που θα διαμορφωθεί θα είναι αντικείμενο συνεχούς διαβούλευσης με τις απόψεις των Δήμων και των πολιτών για τη μεγαλύτερη θεσμική και κοινωνική συναίνεση και θα αποτελέσει δεσμευτικό κείμενο λειτουργίας των υπηρεσιών σε ετήσια βάση. Θα λειτουργήσει, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη και ως «μπούσουλας» για την αναθεώρηση του περιφερειακού χωροταξικού πλαισίου.
Σχετικά με τη συνολική ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι υπάρχει συγκεκριμένος ρόλος για κάθε περιοχή ξεχωριστά, ανάλογα με τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Η ανάπτυξης της περιφερειακής οικονομίας κατ’ αυτό τον τρόπο θα συντελέσει αποφασιστικά στην ανασυγκρότηση της χώρας και για το λόγο αυτό από πολύ νωρίς ο Περιφερειάρχης έχει διατύπωσει την άποψη για δημιουργία ειδικής οικονομικής ζώνης στην Πελοπόννησο.
Ο υπάλληλος μετατρέπεται σε πολίτη υπεύθυνο με ιδέες και απόψεις σύγχρονες
Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα λογική «ο υπάλληλος μετατρέπεται σε πολίτη υπεύθυνο με ιδέες και απόψεις σύγχρονες», όπως δήλωσε ο κ. Τατούλης, ενώ πρόσθεσε ότι « η ευθύνη της επιλογής της ιεραρχίας στη διοίκηση είναι δική μου και σας εμπιστεύομαι απόλυτα, ακόμα και όταν συγκρουόμαστε».
Η λειτουργία της διοίκησης, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, δεν θα πρέπει να υπακούει στη λογική της «παρέας», αλλά με πνεύμα δικαίου προς όλα τα στελέχη.
Δεν διανοούμαι ότι θα χάσω στελέχη που χρειάζομαι
Αναφερόμενος τέλος στο θέμα της εφεδρείας των υπαλλήλων ο κ. Τατούλης πληροφόρησε τους διευθυντές των υπηρεσιών ότι ήδη έχει κάνει παρεμβάσεις στο Υπουργείο δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν διανοούμαι ότι θα χάσω στελέχη που χρειάζομαι», ενώ τόνισε ότι θα σταθεί απέναντι στη λογική που θα δημιουργήσει προβλήματα.     


Από το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου