Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017 09:03

Πέρασε η ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ για τα σκουπίδια: Ο Τατούλης βρίζει και πανηγυρίζει!

Γράφτηκε από τον

Σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης και ύβρεων από τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη κατά του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκου Πατσαρίνου και με τις ψήφους μόνο της πλειοψηφίας εγκρίθηκε ο ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων) υπέρ της κεντρικής διαχείρισης και της ΣΔΙΤ της Περιφέρειας με την ΤΕΡΝΑ, προχθές το βράδυ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

Ο κ. Τατούλης, μεταξύ άλλων ύβρεων, αποκάλεσε τον κ. Πατσαρίνο "λωποδύτη", "αλήτη" και "ψεύτη". Οι μειοψηφίες καταψήφισαν την κεντρική διαχείριση και τάχθηκαν υπέρ της τοπικής, από τους δήμους ή της δημόσιας, από το κράτος.

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ ΤΑΤΟΥΛΗ 

Σε χθεσινή ανακοίνωση της Περιφέρειας αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης σημείωσε ότι «εγκρίνουμε τον ΠΕΣΔΑ και νιώθουμε υπερήφανοι, γιατί επιβεβαιώνεται πανηγυρικά ακόμα μια φορά η πολιτική μας διορατικότητα και η ορθότητα του σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων». Ανέφερε ότι «ο ΠΕΣΔΑ που υποβλήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, δεν είναι της Περιφέρειας, αλλά ετοιμάστηκε από το ΦΟΔΣΑ, ο οποίος τον κατέθεσε στην κυβέρνηση και αυτή επέλεξε συγκεκριμένο σενάριο, το οποίο εξασφαλίζει το καλύτερο περιβαλλοντικό αποτέλεσμα και το μικρότερο κόστος στον πολίτη, αυτό της κεντρικής διαχείρισης προκρίνοντας ξεκάθαρα τη ΣΔΙΤ για την ολοκληρωμένη διαχείριση της Περιφέρειας». Διευκρίνισε πως «δικό μας είναι μόνο ένα, για το οποίο είμαστε μάλιστα ιδιαίτερα υπερήφανοι. Το μοντέλο ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων που πρώτη η Πελοπόννησος έφερε στη χώρα και υιοθετήθηκε απ’ το σύνολο του πολιτικού κόσμου». 

Ο κ. Τατούλης επέκρινε την κυβέρνηση για την καθυστέρηση των δύο χρόνων να υπογράψει την εγγύηση του Δημοσίου, ώστε να υπογραφεί η σύμβαση για τη ΣΔΙΤ. Δήλωσε ότι περιμένει την άμεση παραίτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, όταν υπογραφεί η ΣΔΙΤ, όπως έχει ο ίδιος δημόσια δεσμευθεί» και εξέφρασε την απορία «γιατί η κυβέρνηση υπογράφει τα άλλα ΣΔΙΤ και καθυστερεί να υπογράψει αυτό της Πελοποννήσου, τη στιγμή μάλιστα που έχει το μικρότερο κόστος;». 

Εξαπολύοντας επίθεση στις μειοψηφίες, υποστήριξε ότι «το σύνολο της αντιπολίτευσης είναι επιεικώς απαράδεκτο, καθώς αδυνατεί να διατυπώσει πολιτικό λόγο για τα προβλήματα των πολιτών της Πελοποννήσου, παρά μόνο υπεραμύνεται τον συλλήβδην αρνητικό και καταγγελτικό λόγο της».   

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΔΙΤ ΠΑΤΣΑΡΙΝΟΣ  ΚΑΙ ΑΛΕΥΡΑΣ 

Κατά της κεντρικής διαχείρισης και της ΣΔΙΤ της Περιφέρειας, τάχθηκε η μείζων μειοψηφία. Ο επικεφαλής της "Πελοπόννησος Πρώτα" Νίκος Πατσαρίνος επεσήμανε τις ύβρεις και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς προς το πρόσωπό του από τον κ. Τατούλη και τάχθηκε υπέρ της αποκεντρωμένης διαχείρισης, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Σημείωσε ότι «καταψηφίσαμε αυτό το σχέδιο, γιατί εγκλωβίζει την Περιφέρεια για πάρα πολύ καιρό, σε δράσεις που είναι κόντρα στις ευρωπαϊκές οδηγίες, στον ΕΣΔΑ και στο σχέδιο μείωσης των αποβλήτων. Με το σχέδιο επιβαρύνεται πολύ ο πολίτης». Ενημέρωσε, επίσης, ότι σήμερα αναμένεται να εκδοθεί ανακοίνωση με τις θέσεις και τις παρατηρήσεις - σχόλια για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού.

Ο επικεφαλής της "Δημοκρατικής Πελοποννησιακής Συνεργασίας" Παναγιώτης Αλευράς δήλωσε ότι «ταχθήκαμε υπέρ της αποκεντρωμένης διαχείρισης για λόγους λόγους οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς» και σημείωσε: «Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τον ΠΕΣΔΑ, γιατί είμαστε κατά της κεντρικής διαχείρισης. Δεν είναι η βέλτιστη λύση. Η αποκεντρωμένη διαχείριση είναι πιο φιλική στο περιβάλλον, πιο οικονομική και χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα Χανιά, όπου το κόστος είναι 46 ευρώ τον τόνο συν ΦΠΑ. Επιπλέον, υπάρχει πρόβλημα στη χωροθέτηση. Οι κάτοικοι της Οιχαλίας έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας».

“ΟΧΙ” ΑΠΟ «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΑΙ «ΑΝΤΑΡΣΙΑ» 

Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Νίκος Γόντικας άσκησε σκληρή κριτική κατά της περιφερειακής αρχής, της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων (προηγούμενων και σημερινής), παρατηρώντας πως «το σύνολο της χρηματοδότησης της ΕΕ για το ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου δίνεται αποκλειστικά στα έργα ΣΔΙΤ των σύμμεικτων αποβλήτων, η "χαρά του εργολάβου", σε πείσμα όσων επιμένουν να ορκίζονται υπέρ της «φιλοπεριβαλλοντικής» δήθεν ΕΕ. Ανέφερε, ακόμα, ότι «αυτή η κυβέρνηση ήρθε να τελειώσει τη βρόμικη δουλειά για το κεφάλαιο, που δεν μπορούσαν να ολοκληρώσουν οι προηγούμενοι. Η μόνη σταθερή παράμετρος, σε όλη αυτή την αντιλαϊκή πορεία, είναι ο κ. Τατούλης και η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο κ. Τατούλης και η κ. Νικολάκου, σαν άλλοι Βαρουφάκηδες, χρησιμοποιούν και τη δημιουργική ασάφεια για να κάνει ό,τι θέλει ο καπιταλιστής ανάδοχος για την διαχείριση των ΑΣΑ». 

Ο σύμβουλος της "Ανταρσίας για το Μωριά" Γιώργος Τζαμουράνης δήλωσε ότι «προέχει η αντιμετώπιση της παραγωγής σκουπιδιών. Λέμε όχι στον καταναλωτισμό και τη συσκευασία» και παρατήρησε: «Είμαστε υπέρ της επανάχρησης, της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης. Υποστηρίζουμε την τοπική διαχείριση για περιβαλλοντικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς και παιδαγωγούς λόγους. Και η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται από δημόσιο φορέα».

 

Γ.Σ.