Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2011 20:59

Ξεκαθαρίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο "Λιθωμένο Φίδι", με στόχο την προστασία του Νέδοντα

Γράφτηκε από τον
Ξεκαθαρίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο "Λιθωμένο Φίδι", με στόχο την προστασία του Νέδοντα

Ενέργειες για να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην περιοχή "Λιθωμένο Φίδι" στο Νέδοντα αποφασίστηκαν χθες σε σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας. Στόχος είναι εκτάσεις που φέρονται ως καταπατημένες να απελευθερωθούν άμεσα και να αποδοθούν σε δημόσια χρήση, αν διαπιστωθεί πως είναι δημόσιες.
Αυτό σημείωσε μετά τη σύσκεψη ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς και ενημέρωσε πως αυτή συγκλήθηκε μετά τις αναφορές του δημοτικού συμβούλου Καλαμάτας Κώστα Αθανασόπουλου στην πρόσφατη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, ότι κάποιες εκτάσεις εικάζεται πως είναι καταπατημένες στο "Λιθωμένο Φίδι".
Ο κ. Αλευράς μίλησε για μια «πόρτα που έχει κλείσει και δεν μπορούν να εισέλθουν η Πυροσβεστική Υπηρεσία, σε περίπτωση πυρκαγιάς, αλλά και οι επισκέπτες που θέλουν να δουν τα αξιοθέατα, τους καταρράκτες, τα φαράγγια και τα μικρά φράγματα». Εκανε λόγο για άμεση αντίδραση και σύγκληση σύσκεψης με αρμόδιους φορείς «για να δούμε αν αληθεύουν αυτά και τι πρέπει να κάνουμε». Ανέφερε ότι «είναι πάνω από 20 χρόνια η κατάσταση αυτή, έχει παγιωθεί» και παρατήρησε πως «αν είναι δημόσια έκταση, δεν πρέπει να την εκμεταλλεύονται ιδιώτες».
Στη σύσκεψη με την Κτηματική Υπηρεσία, τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας και εκπρόσωπο του δήμου, ο αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε ότι κατέληξαν στα ακόλουθα βήματα: «Ο δήμος να κάνει τοπογραφικό σκαρίφημα σε 500 περίπου μέτρα, να προσκομίσει υδραυλική μελέτη και αεροφωτογραφίες του ’45 και να υποβάλει αίτημα για οριοθέτηση του χειμάρρου». Είπε πως «η κοίτη είναι ιδιοκτησία του δήμου και οι ενέργειες ανήκουν στο δήμο» και σημείωσε ότι έδωσε εντολή «μόλις μας δώσει τα στοιχεία ο δήμος, άμεσα να γίνει η οριοθέτηση, για να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς». Παράλληλα, ανέφερε ότι «μπορεί να κινηθεί νομικά ο δήμος για να ανοίξει η πόρτα, να βλέπουν οι επισκέπτες τα αξιοθέατα του Νέδοντα».
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Αλευράς παρατήρησε πως «ό,τι θέμα πέφτει στο τραπέζι δεν το αφήνουμε, αλλά προσπαθούμε μέσα από νόμιμες διαδικασίες να δίνουμε λύση».


NEWSLETTER