Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2017 17:29

Πρόστιμο για υποβάθμιση του περιβάλλοντος στις ακτές της Αβίας 

Γράφτηκε από την

Πρόστιμο 3.000 ευρώ επέβαλε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης, μετά από εισήγηση του ΚΕΠΠΕ Μεσσηνίας, στην ανάδοχο εταιρεία Sicap για το έργο προστασίας των ακτών στις περιοχές της Αβίας, εκτός του Ακρογιαλίου.

Σύμφωνα με την απόφαση η εταιρεία «προέβη στην υλοποίηση έργων αντιδιαβρωτικής προστασίας στη θέση α) Ακτή Γαϊτανάρου και β) προ ιδιοκτησίας Νταβέα στην Τ.Κ Κιτριών, χωρίς την απαιτούμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση και ειδικότερα χωρίς την κατά το άρθρο 6 του Ν.4014/2011 τροποποίηση της (σχετ. 33) Α.Ε.Π.Ο.». Αναφέρεται πως «οι ανωτέρω διαπιστώσεις συνιστούν υποβάθμιση του περιβάλλοντος κατά τα οριζόμενα του άρθρου 2 του Ν. 1650/1986 όπως τροποποιήθηκε, υπό την έννοια της εν δυνάμει αλλοίωσης του φυσικού ανάγλυφου της ευρύτερης ακτογραμμής, τόσο στην άμεση περιοχή υλοποίησης των έργων όσο και σε παρακείμενες ακτογραμμές, εφόσον προκύψουν σε μεταγενέστερο χρόνο τυχόν φαινόμενα διάβρωσης συνέπεια της πλημμελούς αδειοδότησης για την υλοποίηση των ανωτέρω έργων».

Παράλληλα ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάζεται ώστε: «1. Να ενημερωθεί η αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για ενέργειες στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της σχετικά με εξέταση μεταγενέστερης αδειοδότησης του έργου σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν. 4014/2011, καθώς επίσης προκειμένου να μελετηθεί η υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων σε σχέση με τυχόν επηρεασμό παρακείμενων ακτογραμμών προκειμένου να διασφαλισθεί η προστασία του φυσικού ανάγλυφου της ευρύτερης ακτής. 2. Να ενημερωθεί με τη διαβίβαση του συνόλου του φακέλου ο αρμόδιος επιθεωρητής του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. στα πλαίσια της εντολής διερεύνησης της υπόθεσης που διαβιβάσθηκε στην υπηρεσία μας. 3. Να διαβιβαστεί ο φάκελος της υπόθεσής στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας κατ’ εφαρμογή του άρθρου 28 του Ν.1650/1986 όπως αυτός έχει τροποποιηθεί και ισχύει με τον Ν. 4042/2012».

Το ΚΕΠΠΕ Μεσσηνίας πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή στις 9 Μαρτίου, μετά από καταγγελία πολίτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος.