Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017 13:46

Παρέμβαση Αλευρά για τη ζημιά στην ελαιοπαραγωγή 

Γράφτηκε από την
Παρέμβαση Αλευρά για τη ζημιά στην ελαιοπαραγωγή 

Το σοβαρό ζήτημα της ζημιάς (από 30% έως και 60%) στην ελαιοπαραγωγή από την ανομβρία επεσήμανε σε παρέμβασή του ο περιφερερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Αλευράς, επικεφαλής της “Δημοκρατικής Πελοποννησιακής Συνεργασίας”.

Και ζητεί, όπως σημείωσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας, “να διεκδικήσουμε αποζημίωση κατ' εξαίρεση από τον ΕΛΓΑ και να δρομολογήσουμε έργα υποδομής (φράγματα, λιμνοδεξαμενές, λοιπά εγγειοβελτιωτικά έργα) για την άρδευση των ελαιόδεντρων, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής”. 

Στην παρέμβασή του παρατήρησε πως “ήδη οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση γιατί ορισμένα κτήματα θα εγκαταλειφτούν επειδή οι καρποί έχουν «σταφιδώσει» , όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν. Συγκεκριμένα η ζημιά που έχει προκληθεί στην ελαιοκαλλιέργεια είναι αφενός ποσοτική και αφετέρου ποιοτική και συνίσταται: Στην απώλεια ελαιοκάρπου λόγω πρόωρης καρπόπτωσης. Στη μείωση της ελαιοπεριεκτικότητας και συνεπώς ελάττωση του παραγόμενου ελαιολάδου. Στο ότι ο ελαιόκαρπος που έχει ζαρώσει εξωτερικά είναι πολύ πιθανόν να εμφανίσει το οργανικό ελάττωμα «ξερό ξύλο», το οποίο υποβαθμίζει την ποιότητα του παραγόμενου ελαιόλαδου. Στη μεγάλη φυλλόπτωση και συνεπώς μείωση της φυλλικής επιφάνειας. Στους ελαιώνες που έχουν υποστεί πρώιμη βεβιασμένη ωρίμανση και έχουν αποκτήσει έντονο μοβ χρώμα, οι μελλοντικές βροχές δεν θα αυξήσουν την ελαιοπεριεκτικότητα, αλλά μόνο το μέγεθος και το βάρους του καρπού. Πρόκειται δηλαδή για μία δραματική καταστροφή που η ζημιά στους μη αρδευόμενους ελαιώνες μεσοσταθμικά ξεπερνά το 30%, αλλά σε αρκετές περιοχές (ανάλογα με τη σύσταση του εδάφους, μικροκλίμα κ.λπ.) η ζημιά αγγίζει το 60% και ορισμένα κτήματα δεν θα συγκομισθούν καθόλου”.

Τέλος, ο Π. Αλευράς υπενθυμίζει ότι “η ελαιοκαλλιέργεια στηρίζει δυναμικά την τοπική οικονομία μας στην Πελοπόννησο και δυστυχώς η φετινή ξηρασία είναι διάδοχος μιας κακής περσινής χρονιάς, εξαιτίας του δάκου και του γλοιοσπορίου, με επίπτωση όχι μόνο στην τοπική αγορά, αλλά και στην εθνική μας οικονομία (παράγουμε το 1/3 της εγχώριας ποσότητας ελαιόλαδου)”.


NEWSLETTER