Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2018 09:49

Βολές Πατσαρίνου κατά της περιφερειακής αρχής: Καταγγέλλει ιδιοτέλεια, συγκεντρωτισμό και αδιαφάνεια (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 

“Ιδιοτέλεια, συγκεντρωτισμό και αδιαφάνεια” καταλόγισε στην περιφερειακή αρχή ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Πατσαρίνος, επικεφαλής του συνδυασμού “Πελοπόννησος πρώτα”, σε συνέντευξη χθες το μεσημέρι στο Διοικητήριο, με αφορμή την εκδήλωση απολογισμού που ο συνδυασμός πραγματοποιεί στην Καλαμάτα αύριο στις 6 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο “Rex”.

Οπως τόνισε ο Ν. Πατσαρίνος, από κοινού με τη σύμβουλο του ίδιου συνδυασμού Στέλλα Καρλαύτη, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κυριαρχούν σοβαρά ζητήματα ως προς την λειτουργία των οργάνων της -όπως το Περιφερειακό Συμβούλιο, η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Διαβούλευσης- αλλά και ως προς τον ρόλο της Αναπτυξιακής, “ζητήματα για τα οποία, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα από τις μειοψηφίες, ουδέποτε έχει γίνει συζήτηση”. Ο περιφερειακός σύμβουλος έκανε λόγο ακόμα για παραγκωνισμό των δήμων από την περιφερειακή αρχή, “παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του κ. Τατούλη”, σημειώνοντας ότι αυτή η έλλειψη συνεργασίας αποτυπώνεται στα διάφορα μεγάλα έργα -“δεν είναι τυχαίο ότι τα έργα αυτά περπάτησαν με ελλείμματα ή δεν περπάτησαν καθόλου” επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικά ο Ν. Πατσαρίνος ανέφερε τη διαχείριση των σκουπιδιών που προωθεί η περιφερειακή αρχή, τονίζοντας ότι ακόμα και η διαδικασία μέσω ΣΔΙΤ, λόγω του τρόπου που μετέρχεται η Περιφέρεια, έχει καθυστερήσει εξαιρετικά, τη στιγμή που άλλες Περιφέρειες έχουν ολοκληρώσει τις δικές τους παρόμοιες διαδικασίες. “Αν και διαφωνούμε με τη συγκεκριμένη μέθοδο διαχείρισης, αποδεικνύεται ότι λόγω κακών επιλογών και κακών χειρισμών προκύπτουν συνεχώς καθυστερήσεις και προσκόμματα” συνέχισε λέγοντας ότι “το έργο έχει πολλές “μαύρες τρύπες” που βγαίνουν σταδιακά”.

ΜΙΛΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ

Παράλληλα, κατηγόρησε την περιφερειακή αρχή ότι “τορπίλισε” τις προσπάθειες της Π.Ε. Μεσσηνίας για λύση στο πρόβλημα με τα πυρηνελαιουργεία, λέγοντας ότι θα φέρει δική της πρόταση, που ποτέ δεν κατατέθηκε.

Συνεχίζοντας, ο περιφερειακός σύμβουλος επέκρινε τους γενικότερους χειρισμούς της περιφερειακής αρχής, η οποία αρνείται τον διάλογο, την πολυφωνία και τη σύνθεση σε θέματα σημαντικά, όπως η δημιουργία περιφερειακής τράπεζας, ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας, η διαστημική πύλη -“τα διαχειρίζονται μόνοι τους, μιλώντας μόνο με τους Γερμανούς”, σύμφωνα με τον Ν. Πατσαρίνο.

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης, στα Κέντρα Κοινότητας -“μόνο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπάρχουν αποκλειστικά στις έδρες των νομών, σε όλη την άλλη Ελλάδα λειτουργούν στην έδρα του κάθε δήμου” είπε-, αλλά και στο διαιωνιζόμενο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών. “Σε όλες τις Περιφέρειες έχει υπάρξει αποτέλεσμα μέσω των ηλεκτρονικών διαγωνισμών, εμείς μείναμε να κυνηγάμε τις παρατάσεις των προηγούμενων συμβάσεων” επισήμανε.

Εξ άλλου, επέκρινε την απουσία της περιφερειακής αρχής από την υπόθεση της Ολυμπίας Οδού, αλλά και την εμμονή της να επιλέγει οδικά έργα μέσω προγραμματικών συμβάσεων με δήμους, αντί να επεμβαίνει στο επαρχιακό οδικό δίκτυο το οποίο έχει σημαντικά προβλήματα, ενώ αναφερόμενος στο λιμάνι της Κυπαρισσίας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “εδώ και 7 χρόνια παραμένει ως... επείγον έργο”. Την ίδια στιγμή, σημείωσε ότι περί το 75% των πιστώσεων για αντιπλημμυρικά έργα καταλήγει σε ασφαλτοστρώσεις.

Αναρωτήθηκε, τέλος, σχετικά με τις καταγγελίες για τη συμμετοχή της κατασκευαστικής εταιρείας του αδελφού του περιφερειάρχη στους διαγωνισμούς έργων της Περιφέρειας, εκτιμώντας -σύμφωνα με την προσωπική του άποψη- ότι “σύμφωνα με τον πρόσφατο σχετικό νόμο, υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων”.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ

Νωρίτερα, η Στ. Καρλαύτη είχε επισημάνει ότι η αυριανή απολογιστική εκδήλωση στην Καλαμάτα γίνεται επιδιώκοντας να ενεργοποιηθούν οι σκεπτόμενοι πολίτες, μέσα από διαδικασίες δημοκρατίας και σύνθεσης απόψεων, “αντίθετα με την αλαζονική και αυταρχική πρακτική της περιφερειακής αρχής, που επικαλείται το αλάθητο και αποφασίζει σε κλειστές συσκέψεις”.

Η περιφερειακή σύμβουλος μίλησε για “πολλά, μεγάλα, άλυτα προβλήματα” στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, για τα οποία “χρειάζεται διάλογος και όχι να τα χειρίζονται οι λίγοι”, ενώ παράλληλα κατηγόρησε την περιφερειακή αρχή ότι “δεν έχει κάνει τίποτα μέχρι τώρα ώστε το επικείμενο αναπτυξιακό συνέδριο, που συνδιοργανώνει η Περιφέρεια με την κυβέρνηση στα τέλη Φεβρουαρίου στην Τρίπολη, να αποτελέσει εφαλτήριο για την κοινωνία της Πελοποννήσου”.

Β.Γ.Μ.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=s-3VGJHVAjw}