Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 2018 08:23

Την επομένη εβδομάδα η σύμβαση με ΤΕΡΝΑ για τη διαχείριση των σκουπιδιών της Πελοποννήσου

Γράφτηκε από τον
Την επομένη εβδομάδα η σύμβαση με ΤΕΡΝΑ για τη διαχείριση των σκουπιδιών της Πελοποννήσου

 

Την επόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί η σύμβαση κυβέρνησης - ΤΕΡΝΑ - Περιφέρειας για την οριστική διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, υποστήριξε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, προχθές το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις - παρεμβάσεις των συμβούλων των μειοψηφιών Μανώλη Μάκαρη και Μιχάλη Αντωνόπουλου για την τραγική κατάσταση στη Μαραθόλακκα, τη συνέκρινε με χωματερές στην Πελοπόννησο, αναφέροντας ότι δεν είναι χειρότερη από τα “Λιμενικά” στη Μεσσήνη, το Μαίναλο στην Τρίπολη, την “Αρβανιτιά” στο Ναύπλιο και τις 5 - 6 χωματερές στο Αργος και την Κόρινθο.

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι το καλοκαίρι, σε 5 - 6 μήνες από τώρα, θα είναι δυνατή η μεταφορά των απορριμμάτων στην κεντρική διαχείριση της ΤΕΡΝΑ, ενώ ο προγραμματισμός κάνει λόγο για έναρξη διαχείρισης 10 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης.

Για τους 10 απλήρωτους εργαζόμενους στη διαχείριση της Μαραθόλακκας από τον προηγούμενο ανάδοχο, ο δήμαρχος είπε ότι «ο επόπτης Εργασίας είναι υπεύθυνος γι’ αυτούς που δεν έχουν πληρωθεί» και πρόσθεσε πως εξετάζεται αν μπορεί να πάει σ’ αυτούς ένα μέρος από το ποσό  που θα παρακρατηθεί (από τον προηγούμενο ανάδοχο). Επέμεινε ότι «το μείζον θέμα είναι το υπόλειμμα και πως θα μεταφερθεί», και ανέφερε πως με το νέο ανάδοχο (εταιρεία Ηλέκτωρ) 20 εργαζόμενοι θα αναλάβουν και πάλι την εργασία τους.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος συμφώνησε ότι «και βέβαια δεν είναι καλή η κατάσταση στη Μαραθόλακκα», όμως, διαφώνησε, λέγοντας πως «δεν είναι χωματερή». Ενημέρωσε ότι «έγινε καταγραφή, για να ξέρουμε τι σκουπίδια υπήρχαν μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου, για να πληρώσουμε τον προηγούμενο εργολάβο».

Παρατήρησε πως «στις 6 Ιανουαρίου υπήρχαν 5.300 τόνοι σκουπιδιών και τώρα υπολογίζουμε πως είναι 8.000 τόνοι», ενώ πληροφόρησε ότι «έχουμε κόμπακτ βιολογικό για τα στραγγίδια, όμως πρέπει να γίνουν οι υποδομές για να τοποθετηθεί και να λειτουργήσει».

Για το χώρο που μεταφέρονται τα δέματα (γειτονικό στη Μαραθόλακκα που έχει μισθωθεί από το δήμο) είπε πως «έχει τοποθετηθεί γεωύφασμα και υπάρχουν κλίσεις για να μαζεύονται τα υγρά σε ένα σημείο. Τα δέματα είναι αδρανοποιημένο υπόλειμμα και θα πάνε στην κεντρική διαχείριση».

Υποσχέθηκε ότι για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων θα ληφθούν όλα τα μέτρα που πρέπει και θα φτιαχθούν ζώνες πυρασφάλειας και δεξαμενές με νερό.

«Η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, εφόσον μπει μέσα ο νέος ανάδοχος και δουλέψει», εκτίμησε ο Θαν. Βασιλόπουλος κι ενημέρωσε ότι «θα υπάρχουν δύο γραμμές διαχείρισης, η μία για τα σκουπίδια που πηγαίνουν καθημερινά και η άλλη για τα παλιά».

Για να δείξει ότι η διαχείριση στη Μαραθόλακκα συμφέρει οικονομικά, πληροφόρησε ότι «το 2017 πληρώσαμε για τη Μαραθόλακκα 1.150.000 ευρώ, με τις παρακρατήσεις στον ανάδοχο, ενώ αν κάναμε μεταφορά θα πληρώναμε 3 εκ. ευρώ».

Κλείνοντας, απευθυνόμενους στους συμβούλους των μειοψηφιών που ανησυχούν και ρωτούν, είπε ότι «οι δικές σας περιβαλλοντικές ευαισθησίες δεν είναι πιο ισχυρές από τις δικές μας και της υπηρεσίας».

Γ.Σ.


NEWSLETTER