Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 10:41

Σε άλλο μήκος κύματος και για το Μιναγιώτικο Τατούλης - Νικολάκου με Αλειφέρη

Γράφτηκε από τον
Σε άλλο μήκος κύματος και για το Μιναγιώτικο Τατούλης - Νικολάκου με Αλειφέρη

 

Ο προϋπολογισμός του Μιναγιώτικου φράγματος θα αγγίξει τα 110 εκατ. ευρώ.

Το φράγμα θα αρδεύει 35.000 στρέμματα με 8,7 εκ. κυβικά νερού και υπάρχει προοπτική να γίνει με ΣΔΙΤ. Αυτά ακούστηκαν στην προχθεσινή συζήτηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου, πριν το Περιφερειακό Συμβούλιο την εγκρίνει κατά πλειοψηφία.

Η συζήτηση σημαδεύτηκε από τη δυσαρέσκεια που εξέφρασε η αντιπεριφερειάρχης Ελ. Αλειφέρη όταν ο πρόεδρος του Σώματος της είπε πριν ξεκινήσει την εισήγηση της: "Να μη μιλάτε δυο ώρες". Η κ. Αλειφέρη αντέδρασε λέγοντας ότι δεν έχει ταλαιπωρήσει με μεγάλες ομιλίες το Περιφερειακό Συμβούλιο - και στην συνέχεια, κατά τη διάρκεια της εισήγησής της, διαφοροποιήθηκε από τον περιφερειάρχη Π. Τατούλη και την αντιπεριφερειάρχη Ντ. Νικολάκου τονίζοντας τη συνεργασία με τους δήμους και τις τοπικές κοινότητες για την ΜΠΕ του φράγματος.

Αντιθέτως, οι δύο τελευταίοι παρουσίασαν το έργο ως προσωπικό επίτευγμα του περιφερειάρχη: "Ούτε εγώ δεν το πίστευα" δήλωσε χαρακτηριστικά η Ντ. Νικολάκου. "Το έργο δεν το ήξερε κανείς μέχρι το 2011, όταν με δική μου πρωτοβουλία και της πλειοψηφούσας παράταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου αξιοποιήσαμε μια προπαρασκευαστική αναγνωριστική μελέτη", δήλωσε ο Π. Τατούλης και συνέχισε: "Δώσαμε κινητικότητα στο έργο και σε αγαστή συνεργασία με τους Γραμματείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ.κ. Κανελλόπουλο, Παπαγιαννίδη και Ιατρίδη, εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότησή του, εντάσσοντάς το στο ΕΣΠΑ".

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι η περιφερειακή αρχή έχει ήδη επεξεργαστεί χρηματοδοτικά εργαλεία υλοποίησης των έργων, ειδικά μετά την πλήρη απενοχοποίηση των ΣΔΙΤ, για την εφαρμογή υβριδικών μοντέλων τα οποία θα δώσουν τη δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης τέτοιων έργων. Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός έθεσε ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση των δικτύων του Φιλιατρινού φράγματος και του ταμιευτήρα της Τάκας.

Τέλος ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε σε δυο ακόμα έργα που προετοιμάζει η Περιφέρεια. Συγκεκριμένα μίλησε για το δίκτυο βελτίωσης της άρδευσης του Μεσσηνιακού κάμπου από τον Πάμισο, με προϋπολογισμό 15,5 εκατομμύρια ευρώ, και του φράγματος της Κελεφίνας για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων του Ευρώτα, με παράλληλη αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Πατσαρίνος είπε μεταξύ άλλων ότι το Μιναγιώτικο φράγμα είναι ένα σημαντικό έργο που ξεπερνά τα 110.000.000 ευρώ και το οποίο για να ξεκινήσει και να υλοποιηθεί θα πρέπει: Να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις. Να υπάρξουν πλήρεις μελέτες για όλο το φάσμα του έργου. Να έχουν εξασφαλιστεί πλήρως οι χρηματοδοτήσεις. Να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

Ο επικεφαλής της "Δημοκρατικής Πελοποννησιακής Συνεργασίας" Παναγιώτης Αλευράς μιλώντας για το έργο ζήτησε να επεκταθεί το αρδευτικό δίκτυο και στους Αμπελόκηπους.

Ο εκπρόσωπος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Βαγγέλης Γούργαρης σχολίασε ότι το έργο θα έχει την τύχη του Φιλιατρινού και του Ασωπού, και γι' αυτό η παράταξή του θα ψηφίσει λευκό.

Θ.Λ.


NEWSLETTER