Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2010 14:37

Ο Μπούκλης για αυτοκινητόδρομο και τρένο

Γράφτηκε από την
Ο Μπούκλης για αυτοκινητόδρομο και τρένο




Με αφορμή την παράδοση στην κυκλοφορία ενός ακόμη τμήματος 10 χιλιομέτρων από τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας, ο Λάμπρος Μπούκλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου με την "Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά" και ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας και εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:
«Για ένα έργο που κατασκευάζεται από τη δεκαετία του 1990, η παράδοση ενός ακόμη μικρού τμήματος δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί αφορμή για πανηγυρισμούς. Η σημερινή τελετή δείχνει όμως πόσο πίσω έχουν μείνει  αρκετοί από τους πολιτικούς παράγοντες της χώρας και της περιφέρειάς μας.
Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα αποκτά ένα από τα πυκνότερα δίκτυα αυτοκινητοδρόμων στην Ευρώπη, οι πολίτες συμπιέζονται ανάμεσα σε ακριβά καύσιμα, υψηλά διόδια και μειωμένα εισοδήματα. Τα επόμενα χρόνια, όλο και περισσότεροι θα είναι αυτοί που δε θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν όλες τις μετακινήσεις τους με ΙΧ χωρίς να θυσιάζουν άλλες σημαντικές πλευρές της ζωής τους.
Το αυτοκίνητο, όμως, έχει και σοβαρό περιβαλλοντικό κόστος: σε ρύπανση, ατυχήματα, εξάρτηση από εισαγόμενο πετρέλαιο, συμβολή στην κλιματική αλλαγή. Είναι παράλογο λοιπόν να εξαντλούμε την πολιτική μεταφορών μόνο στα οδικά έργα.
Όταν υπογραφόταν η σύμβαση για την παραχώρηση του αυτοκινητοδρόμου, οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαμε ζητήσει, τα χρήματα που θα εξοικονομούσε το κράτος να μείνουν στην Πελοπόννησο και να επενδυθούν στην αναβάθμιση του σιδηροδρόμου και τη βελτίωση χαράξεων της γραμμής. Τελικά έγινε  ακριβώς το αντίθετο, καθώς δε λειτούργησε ούτε καν η γραμμή από Τρίπολη προς Καλαμάτα, που ανακατασκευάστηκε πρόσφατα με εκατομμύρια ευρώ εθνικών πόρων, ενώ πολιτική του υπουργείου Υποδομών είναι να μη λειτουργήσει ποτέ.
Η Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά υπογραμμίζει ότι το μέλλον των μεταφορών είναι η αλληλοσυμπλήρωση των μεταφορικών μέσων και οι συνδυασμένες μεταφορές.
Καλούμε τους πολίτες να αντιταχθούν και με την ψήφο τους, σε όσους θέλουν τους αυτοκινητοδρόμους μονοπώλιο και όλους μας ομήρους οικονομικών συμφερόντων».

Από το Γραφείο Τύπου του συνδυασμού


NEWSLETTER