Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018 08:47

Γόντικας κατά Τατούλη για το Γαργαλιάνοι - Ρωμανού (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Γόντικας κατά Τατούλη για το Γαργαλιάνοι - Ρωμανού (βίντεο)

 

Την περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου και τους εργολάβους για τις διεκδικήσεις εκατομμυρίων ευρώ, για αποζημιώσεις στην υλοποίηση έργων, επέκρινε δριμύτατα χθες ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Σε συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του ΚΚΕ στην Καλαμάτα, ο κ. Γόντικας παρατήρησε ότι “όσο και να προσπαθούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο κ. Τατούλης η κ. Νικολάκου να διευκολύνουν τις αισχρές διεκδικήσεις μεγαλοεργολάβων-κατασκευαστικών εταιρειών, οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι θα απαιτούμε να μην πληρώσουν ούτε ευρώ τα πλατιά λαϊκά στρώματα στη Πελοπόννησο”.

Με αφορμή τη χθεσινή εκδίκαση στο Διοικητικό Εφετείο Τρίπολης προσφυγής της εταιρείας “ΜΕΤΡΟ”, αρχικού αναδόχου του έργου στο δρόμο Γαργαλιάνοι - Ρωμανός, ανέφερε ότι με 4 προσφυγές διεκδικεί συνολικά κοντά στα 110 εκ. ευρώ συν τους τόκους και το ΦΠΑ.

Ο κ. Γόντικας δήλωσε ότι “είναι μια από τις πολλές περιπτώσεις όπου εργολάβοι-κατασκευαστικές εταιρείες αποθρασυμένοι και ασύδοτα εγείρουν αισχρές απαιτήσεις από την Περιφέρεια και το κράτος. Εχουν εξειδικευτεί όχι στην κατασκευή  των έργων αλλά στη διεκδίκηση αποζημιώσεων στα χαρτιά”.

Στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση στην ανάδοχο εταιρεία και ανέφερε πως “το έργο έχει κοστίσει περίπου 30 εκ. ευρώ για απαλλοτριώσεις, πάνω από 22 εκ. ευρώ για κατασκευή και διεκδικούνται αποζημιώσεις πάνω από 110 εκ. ευρώ + τους τόκους και το ΦΠΑ. Δηλαδή έχει πληρωθεί μέχρι τώρα 5 εκ. ευρώ το χιλιόμετρο και εκκρεμούν οι αποζημιώσεις, όταν ο Μορέας με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση έχει κοστίσει 1,3 εκ. ευρώ το χιλιόμετρο”.

Εκτίμησε ότι “οι κύριες ευθύνες είναι διαχρονικά στις κυβερνήσεις, στις τοπικές και περιφερειακές αρχές που δημοπρατούν έργα χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι απαλλοτριώσεις και οι χρηματοδοτήσεις των έργων, που δεν έχουν γίνει στοιχειώδεις αρχαιολογικές τομές και επικαιροποιήσεις μελετών” - και σημείωσε: “Είναι όμως εγκληματικές οι ευθύνες της περιφερειακής αρχής, όχι μόνο γιατί δημοπρατεί έτσι τα έργα, αλλά και γιατί επί των ημερών της στις 4-3-2011 έγινε η διακοπή των εργασιών από την ανάδοχο εταιρεία, και αντί να την αποβάλει άμεσα από το έργο και να γίνει εκκαθάριση της εργολαβίας, συνέταξαν και ενέκριναν το πρωτόκολλο προσωρινής και οριστικής παραλαβής της εργολαβίας τριάμισι χρόνια μετά το Δεκέμβριο του 2014. Δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στη κατασκευάστρια εταιρεία να διεκδικεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ αποζημιώσεις, αφού στο ενδιάμεσο με οχλήσεις, αιτήσεις θεραπείας στα υπουργεία κλπ άνοιγε ζητήματα για τα οποία ποτέ δεν έπαιρνε τεκμηριωμένη γραπτή απόρριψη, αλλά σιωπηρή απόρριψη”.

Κλείνοντας, ο κ. Γόντικας σχολίασε ότι “ο κ. Τατούλης και η κ. Νικολάκου είναι υπόλογοι απέναντι στα πλατιά λαϊκά στρώματα της Πελοποννήσου, που δεν πρέπει να επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ για αποζημιώσεις των εργολάβων. Να πληρώσουν πολιτικά αυτοί που ευθύνονται, κυβερνήσεις και περιφερειακή αρχή”.


NEWSLETTER