Παρασκευή, 11 Μαϊος 2018 19:52

“Φέσι” της Περιφέρειας βουλιάζει την Αναπτυξιακή

Γράφτηκε από τον
“Φέσι” της Περιφέρειας βουλιάζει την Αναπτυξιακή

Νέο “φέσι” κοντά στα 100.000 ευρώ (96.600 ευρώ για την ακρίβεια) έχει βάλει από το 2016 στην Αναπτυξιακή Μεσσηνίας η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ενα “φέσι” μάλιστα, εξαιτίας του οποίου -όπως τονίζει η ίδια η εταιρεία- η Αναπτυξιακή κινδυνεύει με οικονομική κατάρρευση.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας συζητήθηκε το αίτημα της Αναπτυξιακής να υπάρξει εξωδικαστικός συμβιβασμός και να της καταβληθούν τα χρήματα.

Συγκεκριμένα, το 2016 με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η Περιφέρεια Πελοποννήσου σύναψε προγραμματική σύμβαση με την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας για εργασίες καθαρισμού τμημάτων εθνικού και βασικού επαρχιακού οδικού δικτύου του νομού, με ποσό 100.000 ευρώ. Το έργο εκτελέστηκε και στις 23 Νοεμβρίου 2016 πιστοποιήθηκε η υλοποίησή του στα 96.600 ευρώ. Και ενώ το ποσό αυτό έπρεπε να καταβληθεί από την Περιφέρεια μέσα σε 1 μήνα, μέχρι σήμερα δεν έχει καταβληθεί τίποτα.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Τρίπολης μέσα στο 2018 εξέδωσε διαταγή πληρωμής, αλλά η Περιφέρεια την ανέκοψε δικαστικά, υποστηρίζοντας πως το συγκεκριμένο δικαστήριο είναι αναρμόδιο και ότι αρμόδιο είναι το Διοικητικό Εφετείο.

Στο Εφετείο η Αναπτυξιακή είχε καταθέσει αίτηση, αλλά απορρίφθηκε και κρίθηκε ότι η συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση δεν χαρακτηρίζεται διοικητική, αλλά συνιστά σύμβαση ιδιωτικού δικαίου και επομένως δεν μπορεί να ζητηθεί η έκδοση διαταγής πληρωμής.

Με το αίτημά της η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας παρακαλεί την Περιφέρεια Πελοποννήσου να παραιτηθεί από την ανακοπή και να επιλυθεί εξώδικα η διαφορά τους. Επισημαίνει ότι ως Αναπτυξιακή, υπό την πίεση των σε βάρος της εκδοθέντων διαταγών πληρωμής των αναδόχων του έργου και της άμεσης αναγκαστικής κατάσχεσης περιουσιακών της στοιχείων, θα οδηγηθεί σε οικονομική κατάρρευση.

Παρά την κραυγή αγωνίας όμως η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας κατά πλειοψηφία αποφάσισε να ορίσει δικηγόρο των Αθηνών, προκειμένου να γνωμοδοτήσει σχετικά με το αίτημα της Αναπτυξιακής!

Να υπενθυμίσουμε ότι σε εκκρεμότητα παραμένουν και άλλα 96.600 ευρώ που οφείλει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στην Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, για παρόμοιο έργο που έχει υλοποιήσει το 2015, με προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια.

Και γι’ αυτή την υπόθεση το Μονομελές Πρωτοδικείο Τρίπολης έχει εκδώσει διαταγή πληρωμής, αλλά η Περιφέρεια είχε καταθέσει ανακοπή κατά της διαταγής.

Σε μία από τις τελευταίες της συνεδριάσεις η Οικονομική Επιτροπή όρισε ξανά δικηγόρο για να γνωμοδοτήσει αν η Περιφέρεια θα πρέπει να πληρώσει, ενώ η αντιπεριφερειάρχης Ντ. Νικολάκου ανέφερε ότι θα πρέπει να πληρώσουν την Αναπτυξιακή.

Γ.Σ.


NEWSLETTER