Τετάρτη, 16 Μαϊος 2018 16:46

Ερώτηση Πατσαρίνου για ΔΗΠΕΘΕ 

Γράφτηκε από την
Ερώτηση Πατσαρίνου για ΔΗΠΕΘΕ 

Ερώτηση για τις σκέψεις της περιφερειακής αρχής σε σχέση με τη νέα προγραμματική σύμβαση του υπουργείου Πολιτισμού με τα ΔΗΠΕΘΕ κατέθεσαν ο επικεφαλής της "Πελοπόννησος Πρώτα" Νίκος Πατσαρίνος και η σύμβουλος της ίδιας παράταξης Στέλλα Καρλαύτη.

Στην ερώτηση αναφέρεται ότι "δόθηκε πριν από λίγο καιρό από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε διαβούλευση η νέα προγραμματική σύμβαση που ορίζει ένα πλαίσιο λειτουργίας των ΔΗΠΕΘΕ της χώρας" και ότι "για πρώτη φόρα στη σύμβαση, εκτός από το υπουργείο και τους δήμους που διαθέτουν ΔΗΠΕΘΕ, εντάσσονται και οι Περιφέρειες με συγκεκριμένες υποχρεώσεις, όπως χρηματοδότηση και κάλυψη εξόδων κινητικότητας των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων προκειμένου αυτά να δραστηριοποιούνται σε όλες τις περιφερειακές ενότητες".

Οι σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας στη συνέχεια επισημαίνουν ότι "η προγραμματική σύμβαση αυτή αποτελεί μια νέα πρόκληση για τις Περιφέρειες στον τομέα του πολιτισμού και ειδικότερα του θεάτρου, ώστε να προωθηθεί η συγκεκριμένη τέχνη, να εξακτινωθεί η δράση των ΔΗΠΕΘΕ και να καλλιεργηθεί η θεατρική παιδεία στο πλαίσιο των διοικητικών τους ορίων. Ετσι τα ΔΗΠΕΘΕ θα γίνουν πραγματικά Περιφερειακά, όπως ορίζει και το όνομά τους. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ΔΗΠΕΘΕ διαθέτει μόνο η Καλαμάτα, από τα πρώτα που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα, με σημαντική ιστορία και αξιόλογη παρουσία στα 30 και πλέον χρόνια λειτουργίας του. Σε συνδυασμό με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες πολιτισμικής εξωστρέφειας όχι μόνο του Δήμου Καλαμάτας και της Μεσσηνίας, αλλά και ολόκληρης της Πελοποννήσου".

Ο κ. Πατσαρίνος και η κ. Καρλαύτη δηλώνουν πως "είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τώρα που έχει θεσμικό ρόλο στον πολιτισμό, να χρηματοδοτήσει γενναία το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και να δημιουργήσει όλες εκείνες τις συνθήκες για τη δημιουργία θεατρικών παραγωγών, συμπαραγωγών και στήριξη από το ΔΗΠΕΘΕΚ των ερασιτεχνικών θεατρικών σχημάτων της Μεσσηνίας και όλης της Πελοποννήσου (όπως προβλέπεται και από τη σύμβαση). Και το πιο βασικό, να εξακτινώσει, να μεταφέρει, να προβάλει την καλλιτεχνική δημιουργία του ΔΗΠΕΘΕΚ σε όλους τους δήμους της Περιφέρειας, σε φεστιβάλ κ.λπ. Επίσης, θα μπορούσε να καλύψει τα έξοδα μετακίνησης σχολείων, ΚΑΠΗ, ΑμεΑ και άλλων ευάλωτων ομάδων απ’ όλη την Περιφέρεια, προκειμένου να βρεθούν στην Καλαμάτα για την παρακολούθηση παραστάσεων".

Τονίζουν ακόμη ότι "η Περιφέρεια Πελοποννήσου πρέπει να γυρίσει σελίδα. Δεν μπορεί να συνεχίζει την ίδια αναποτελεσματική τακτική της επιλεκτικής και αποσπασματικής χρηματοδότησης πολιτιστικών δράσεων συγκεκριμένων φορέων (βλ. προηγούμενη κατατεθειμένη πρότασή μας 10 σημείων). Πρέπει να αρχίσει να οργανώνει ένα σχέδιο για τον πολιτισμό στην Πελοπόννησο, συμβάλλοντας έτσι στην ποιοτική αναβάθμιση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και στην καλλιέργεια και διάδοση της θεατρικής παιδείας".

Και οι δύο σύμβουλοι καταλήγουν ρωτώντας: "Ποιες είναι οι σκέψεις της περιφερειακής αρχής σε σχέση με τη νέα προγραμματική σύμβαση του υπουργείου Πολιτισμού για τα ΔΗΠΕΘΕ και πώς προτίθεται να αξιοποιήσει τη συμμετοχή της σε αυτή;".

 


NEWSLETTER