Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018 09:21

Τα κόμματα αναζητούν τον δικό τους περιφερειάρχη: Ονοματολογία για την μετά Τατούλη εποχή

Γράφτηκε από την
Τα κόμματα αναζητούν τον δικό τους περιφερειάρχη: Ονοματολογία για την μετά Τατούλη εποχή

Σε αναζήτηση υποψηφίων για τη θέση του περιφερειάρχη βρίσκονται όλα τα κόμματα στην Πελοπόννησο, με τα σενάρια και τα ονόματα να δίνουν και να παίρνουν.

Τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί δείχνουν ότι υποψήφιοι και προεκλογικό σκηνικό θα είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά των προηγούμενων εκλογών. Τα κόμματα το επόμενο διάστημα αναμένεται να επιλέξουν τον επικεφαλής των παρατάξεών τους, που θα οδηγήσει την Πελοπόννησο στη μετά Τατούλη εποχή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ θα συμπορευτούν εκτός από την  πιθανότητα ρήξης και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, και ο υποψήφιος περιφερειάρχης θα πρέπει να ικανοποιεί τον κόσμο και των δύο κομμάτων. Τον πρώτο λόγο βέβαια θα τον έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, και όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι μετά το φιάσκο με τον Οδυσσέα Βουδούρη θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει υποψήφιος που θα ενώνει τουλάχιστον τις κομματικές δυνάμεις. Μια τέτοια υποψηφιότητα αποτελεί ο Νίκος Πατσαρίνος, αλλά δεν θεωρείται πρόσωπο που συσπειρώνει πέρα από το κομματικό ακροατήριο. Στα πρόσωπα που θα εξεταστούν είναι ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες που είχε κατέβει ανεξάρτητος, στηριζόμενος από μέρος του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές και για λίγο δεν πέρασε το Βουδούρη στον πρώτο γύρο. Ακούγονται ακόμα αυτό του διοικητή του νοσοκομείου Καλαμάτας Γιώργου Μπέζου αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, στην περίπτωση που κριθεί ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να κερδηθεί η περιφέρεια μέσα από μια πολύ ισχυρή υποψηφιότητα.

Το μεγάλο ενδιαφέρον βρίσκεται στη Ν.Δ. η οποία έχει ισχυρές δυνάμεις στην Πελοπόννησο και ταυτόχρονα βρίσκεται σε τροχιά εξουσίας, κάτι που καθιστά ιδιαίτερα ισχυρή όποια υποψηφιότητα υποστηριχθεί. Μετά το οριστικό διαζύγιο με τον Πέτρο Τατούλη και τη διαγραφή του δημάρχου Αργους-Μυκηνών Δημ. Καμπόσου, το παιχνίδι στο χώρο είναι ανοιχτό και οι υποψηφιότητες που εξετάζονται πολλές. Η χαρτογράφηση των ονομάτων θα γίνει μετά το κλείσιμο των βουλευτικών ψηφοδελτίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια δημοσκόπηση που διεξήχθη το τελευταίο διάστημα και πήγε να αποδοθεί στη Ν.Δ. διαψεύστηκε κατηγορηματικά από το γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Αυγενάκη, ενώ η προσπάθεια διαρροής υποτιθέμενων ευρημάτων από συγκεκριμένο σύστημα "φωτογραφίζει" και  τους πιθανούς εμπνευστές της - οι οποίοι όμως δεν πρόλαβαν να διαμορφώσουν κλίμα γιατί τους πρόλαβαν οι εξελίξεις.

Στο χώρο της Ν.Δ. τα ονόματα που εδώ και καιρό ακούγονται είναι αυτά του δήμαρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, του πρώην υπουργού Ανδρέα Λυκουρέντζου, αλλά και του βουλευτή Κορινθίας Χρήστου Δήμα, με όλες τις ενδείξεις όμως να συνηγορούν στο ότι ο υποψήφιος θα είναι τελικά νέο πρόσωπο, που θα σηματοδοτεί και την ανανέωση στην Πελοπόννησο. 

Ενδιαφέρον έχει το ότι και στο Κίνημα Αλλαγής θα επιδιώξουν αυτόνομη κάθοδο. Η στρατηγική του κόμματος έχει στόχο τη «στεγανοποίηση» του χώρου της Κεντροαριστεράς στην αυτοδιοίκηση, όπου υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις, κόβοντας γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες το ΚΙΝΑΛ θέλει αυτόνομες δικές του υποψηφιότητες, για να γίνει καταγραφή δυνάμεων και να περιφρουρηθεί η αυτονομία των στελεχών του.

Ο συντονιστής του ΚΙΝΑΛ στην Πελοπόννησο, Τάσος Αποστολόπουλος, αλλά και ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος -πρόσωπα δηλαδή που στην παρούσα φάση βρίσκονται κοντά στην ηγεσία του κόμματος- δεν βλέπουν με καλό μάτι μια νέα υποστήριξη της υποψηφιότητας Τατούλη. Αν στις προηγούμενες εκλογές παρά τις αντιρρήσεις Βενιζέλου δεν βρέθηκε... Οδυσσέας Ανδρούτσος για να κατέβει στις εκλογές και το κόμμα οδηγήθηκε «ουρά» στο άρμα Σαμαρά - Τατούλη, αυτή τη φορά εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα υπάρξει μια τέτοια υποψηφιότητα, με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στη στάση και τους χειρισμούς του Τάσου Αποστολόπουλου.

Το ΚΚΕ θα κατεβάσει ως φαίνεται ξανά το Νίκο Γόντικα, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα και δεν θα ήταν υπερβολή αν υποστήριζε κανείς ότι σηκώνει μόνος του το βάρος της αντιπολίτευσης στο σύστημα Τατούλη.

Η Χρυσή Αυγή είναι άγνωστο τι θα πράξει, αλλά πιθανώς θα επαναλάβει αυτόνομη κάθοδο - ενώ κοινή κάθοδο είναι πιθανό να επιδιώξουν «Λαϊκή Ενότητα» και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ίσως με επικεφαλής τον πρ. βουλευτή Θανάση Πετράκο. Αγνωστο παραμένει, τέλος, το τι θα πράξουν οι Οικολόγοι, με πιθανότερο σενάριο την ενσωμάτωσή τους στην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ.


NEWSLETTER