Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2018 16:46

Η Περιφέρεια για την κουνουποκτονία

Γράφτηκε από την
Η Περιφέρεια για την κουνουποκτονία

Με ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Πελοποννήσου ενημερώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, παράλληλα με δράσεις επιτήρησης του ιού του Δυτικού Νείλου στο Δήμο Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγ. Θεοδώρων.

Ειδικότερα για την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, η ανακοίνωση αναφέρει ότι από νωρίς την άνοιξη πραγματοποιείται το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών με έμφαση στον υδροβιότοπο της Γιάλοβας του Δήμου Πύλου-Νέστορος, στον κάμπο των Δ. Μεσσήνης και Καλαμάτας, καθώς και στο περιαστικό και αγροτικό περιβάλλον όλων των δήμων της ΠΕ Μεσσηνίας.

"Επιπροσθέτως", συνεχίζει η ανακοίνωση, "λόγω καθυστερήσεων των διοικητικών διαδικασιών υλοποίησης του προγράμματος στον αστικό ιστό από τους δήμους της ΠΕ Μεσσηνίας που έχει αναλάβει η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας ΑΕ ΟΤΑ, δεχόμενοι τα αιτήματα των κ. δημάρχων των οικείων δήμων προς συνδρομή των υπηρεσιών μας και αντιλαμβανόμενοι την καθυστέρηση του απαραίτητου διαγωνισμού, επεμβαίνουμε και στο αστικό χώρο των δήμων της ΠΕ Μεσσηνίας και σε κάθε περίπτωση παραμένουμε αρωγοί έως του χρόνου της δυνατότητας υλοποιήσεως αυτοτελούς προγράμματος των δήμων".

Η Περιφέρεια στην ίδια ανακοίνωση αναφέρει επίσης στοιχεία για την έκταση του προγράμματος:

"Στο πλαίσιο του έργου, στο οποίο συμμετέχουν καθημερινά  συνεργεία υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων επιστημόνων, ελέγχονται συστηματικά:

• 25.000 στρέμματα φυσικού αγροτικού συστήματος (8000 στρέμματα στην ΠΕ Μεσσηνίας)

• Εστίες στο περιαστικό σύστημα 665 οικισμών(250 οικισμοί στην ΠΕ Μεσσηνίας)

• 1.083 χιλιόμετρα ρεμάτων και καναλιών  (330 χιλιόμετρα στην ΠΕ Μεσσηνίας)

• 2.350 εστίες εντός των πόλεων και των οικισμών στην ΠΕ Μεσσηνίας

(Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις εστίες περιλαμβάνονται: φρεάτια/δίκτυα όμβριων υδάτων, καναλέτα, αστικές διαδρομές ανοικτών ρεμάτων, στραγγιστικές τάφροι, θέσεις Σταθμών Επεξεργασίας Λυμάτων, λιμνάζοντα νερά και άλλες μικρές εστίες στάσιμων υδάτων εντός οικισμών).

Τέλος, υπενθυμίζει "ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην αμελούν όλοι οι πολίτες τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι ίδιοι για την πρόληψη και προστασία τους από τα τσιμπήματα των κουνουπιών, όπως οι ψεκασμοί των ιδιωτικών χώρων, οι σήτες, η μη ύπαρξη στάσιμων νερών, τα εντομοαπωθητικά σκευάσματα και η αποφυγή έκθεσης τις ώρες του δειλινού".


NEWSLETTER