Δευτέρα, 06 Αυγούστου 2018 10:18

Μετά τα μπάνια του λαού οι εκλεκτοί των κομμάτων:  Τατούλης "παίζει" ακόμα χωρίς αντίπαλο

Γράφτηκε από τον

Μετά τα... μπάνια του λαού αναμένεται να ξεκινήσουν οι ουσιαστικές  εσωκομματικές διαδικασίες για την επιλογή των υποψήφιων περιφερειαρχών στην Πελοπόννησο, καθώς τον Αύγουστο δεν μπορούν να γίνουν αξιόπιστες δημοσκοπήσεις, ούτε για τη δυναμικότητα των κομμάτων ούτε για τη δημοτικότητα ή την αναγνωρισιμότητα των εν δυνάμει υποψηφίων.

Η αναμενόμενη καθυστέρηση δίνει στον νυν περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη την ψευδαίσθηση της κυριαρχίας, αλλά και τη δυνατότητα να εκθέτει για ένα διάστημα τις ανακοινώσεις του χωρίς αντίλογο στα φιλικά του μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ουσιαστικά ο κ. Τατούλης επιθυμεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το χρόνο που κάνει μόνος του... προεκλογική εκστρατεία, για να διαπραγματευτεί με τα κόμματα ένα νέο χρίσμα ή έστω την αποχώρησή του από την Περιφέρεια με αντάλλαγμα μια θέση στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ για την κόρη του Εύη. Το μεγαλύτερο ατού του σε αυτή τη διαπραγμάτευση παραμένει η σχέση που έχει αναπτύξει η περιφερειακή αρχή με μέσα μαζικής ενημέρωσης (κυρίως εκτός Μεσσηνίας), με πόρους που έχουν διατεθεί για την προβολή των ευρωπαϊκών -και όχι μόνο- χρηματοδοτήσεων.

Η αδιαφάνεια στην "Πελοπόννησος Α.Ε." μάλιστα, την οποία καταγγέλλει διαρκώς ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Νίκος Γόντικας, προβληματίζει και κάποιους εν δυνάμει υποψήφιους, καθώς φοβούνται ότι θα βρουν μπροστά τους ένα "κρυφό δίκτυο" με τρολοσελίδες, που θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Προβληματισμό επίσης προκαλεί, σε σοβαρούς εν δυνάμει υποψηφίους, η καθεστωτική σχέση που συνδέει την περιφερειακή αρχή με επιχειρηματικά κέντρα που δραστηριοποιούνται στην Πελοπόννησο, με τις κυβερνητικές και τις ευρωπαϊκές ευλογίες.

Ανεξάρτητα όμως από τους παραπάνω προβληματισμούς και... ψευδαισθήσεις, τα κομματικά επιτελεία καλούνται να διαχειριστούν την υπάρχουσα κατάσταση και να επιλέξουν τους υποψήφιους που θα επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τα βλέμματα είναι στραμμένα κυρίως στη Νέα Δημοκρατία, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτός από την επιλογή του υποψήφιου περιφερειάρχη στην Πελοπόννησο θα πρέπει να διαχειριστεί και το  θέμα της ομαλής απαγκίστρωσης των "γαλάζιων" συμβούλων από την παράταξη Τατούλη. Εκτιμάται ότι οι περισσότεροι "γαλάζιοι" σύμβουλοι θα πάρουν εύκολα διαζύγιο από τον νυν περιφερειάρχη, καθώς δεν τους συνδέει με την παράταξη η σχέση που συνδέει πολλούς "πράσινους" οι οποίοι ακολουθούν την παράταξη Τατούλη από την πρώτη τετραετία. Σε κάθε περίπτωση, καθοριστικό ρόλο στο διαζύγιο αυτό θα διαδραματίσει η επιλογή του νέου "γαλάζιου" υποψήφιου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής κανένας ενδιαφερόμενος δεν έχει εκδηλώσει άμεσο ενδιαφέρον, ενώ όσο περνάει ο καιρός τόσο απομακρύνεται και η πιθανότητα να κινηθεί προς την Τρίπολη ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, καθώς δεν θα έχει τη χρονική πολυτέλεια μιας άνετης προεκλογικής εκστρατείας.

Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, προβληματισμό εξακολουθεί να προκαλεί στη βάση η σχέση του κυβερνώντος κόμματος με την περιφερειακή αρχή, που ήταν δύσκολο να κρυφτεί κατά τη διάρκεια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου στην Τρίπολη. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι σε ενδεχόμενη αναμέτρηση "γαλάζιου" υποψηφίου με τον κ. Τατούλη στον δεύτερο γύρο των εκλογών, δεν αποκλείεται τον κυβερνών κόμμα να στηρίξει τον... ανεξάρτητο υποψήφιο, καθώς στρατηγικός στόχος θα είναι η εμφάνιση των λιγότερων δυνατών "γαλάζιων" περιφερειών στο χάρτη.

Σε αυτές τις συνθήκες και με δεδομένη τη δημοσκοπική υστέρηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Πελοπόννησο, ο σημερινός επικεφαλής της "Πελοπόννησος Πρώτα" Νίκος Πατσαρίνος δείχνει ακλόνητο φαβορί για τη θέση του επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο του Μαΐου. Ειδικά αν οι αυτοδιοικητικές εκλογές διεξαχθούν μαζί με τις εθνικές, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί άλλο στέλεχος πρώτης γραμμής που θα δεχτεί να τεθεί επικεφαλής του περιφερειακού ψηφοδελτίου.

Στο Κίνημα Αλλαγής, πριν επιχειρήσουν μια δυναμική επιστροφή στην Πελοπόννησο, θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα πάρουν οριστικό διαζύγιο από την παράταξη Τατούλη ή αν υπάρχει ελπίδα να αποκομίσουν μεγαλύτερο όφελος από το κόστος που συνεπάγεται η συμπόρευση με τη νυν περιφερειακή αρχή.

Με δεδομένο ότι τα κομματικά επιτελεία του ΚΚΕ, της ΛΑΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Χρυσής Αυγής ελάχιστη σημασία δίνουν στα πρόσωπα, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ποσοστό που θα συγκεντρώσουν - και στο κατά πόσο η απλή αναλογική θα αλλάξει τον συνολικό συσχετισμό δυνάμεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ενδιαφέρον επίσης έχει να δούμε αν η απλή αναλογική θα δώσει κίνητρα και σε ανεξάρτητους υποψήφιους να συγκροτήσουν ψηφοδέλτιο για τις περιφερειακές εκλογές.

Θ.Λ.