Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2018 09:19

Συγκεντρωτισμός για να κοντύνει την Αλειφέρη: Παιχνίδια εξουσίας Τατούλη με πυρκαγιές (βίντεο)

Γράφτηκε από την

 

Με... διαπιστώσεις ολοκληρώθηκε και χθες το μεσημέρι η έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Π.Ε. Μεσσηνίας.

Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης έκανε πάντως σαφές ότι αναλαμβάνει ο ίδιος την πολιτική ευθύνη του οργάνου - και όχι μόνο στη Μεσσηνία, καθώς άφησε να εννοηθεί ότι κανένας από τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες Πελοποννήσου δεν θα ηγείται πολιτικά του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στο νομό του. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε τι θα συμβεί αν έχουμε ταυτόχρονες πυρκαγιές σε παραπάνω από μια Περιφερειακές Ενότητες, και αν ο ίδιος θα μπορεί να βρίσκεται ταυτόχρονα σε δύο ΣΟΠΠ.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Εν τω μεταξύ, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα, απόντες από τη συνεδρίαση ήταν οι εκπρόσωποι των δήμων της Μεσσηνίας. Εκτός από τους Δήμους Μεσσήνης και Τριφυλίας, κανένας άλλος δήμος δεν εκπροσωπήθηκε. Σχόλια προκάλεσε και η απουσία -άλλη μια φορά- εκπροσώπου του ΔΕΔΔΗΕ, αν και όπως τόνισε και ο διοικητής της Π.Υ. Καλαμάτας πύραρχος Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος, οι περισσότερες πυρκαγιές στατιστικά ξεκινούν εξαιτίας του... απαρχαιωμένου συστήματος μεταφοράς ρεύματος της ΔΕΗ.

Ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Κώστας Γεωργακόπουλος τόνισε το ίδιο πρόβλημα, την αδιαφορία δηλαδή του ΔΕΔΔΗΕ στις επανειλημμένες έγγραφες οχλήσεις του δήμου, προκειμένου να κλαδευτούν τα δέντρα που εφάπτονται με τα καλώδια μεταφοράς ρεύματος - και είπε ότι κι όπου γίνονται κλαδέματα, οι σωροί κλαδιών δεν απομακρύνονται.

Οσον αφορά το κάτι καινούργιο το οποίο ακούστηκε χθες -και το οποίο δίνει λύσεις σε πρακτικά θέματα-, είναι το ολοκληρωμένο σχέδιο του Λιμεναρχείου Καλαμάτας στο οποίο καταγράφονται ύστερα από επιτόπιες αυτοψίες οι παραλίες και ακτές όπου υπάρχει δυσκολία προσέγγισης, τόσο του περιπολικού σκάφους από θάλασσα, όσο και από στεριά με άλλα μέσα. Στο σχέδιο περιγράφονται και εναλλακτικές τρόποι απεγκλωβισμού του κόσμου σε μια έκτακτη ανάγκη από τις ακτές, με μικρά σκάφη και βάρκες ιδιωτών, τα στοιχεία των οποίων είναι γνωστά στο Λιμεναρχείο και μπορούν να κληθούν σε βοήθεια.

Εν τω μεταξύ η συνεδρίαση ξεκίνησε με 40 λεπτά καθυστέρηση, ώσπου να έρθει ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ο οποίος όταν έφτασε αγνόησε την αντιπεριφερειάρχη Ελένη Αλειφέρη. Είχε προηγηθεί μια μικρή εισαγωγή της κ. Αλειφέρη, η οποία ενημέρωσε ότι προστέθηκαν 280 παραλήπτες (κυρίως πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων) στο SMS που σε μια έκτακτη ανάγκη στέλνει η Πολιτική Προστασία στους συναρμόδιους φορείς και τις εθελοντικές οργανώσεις, για την κινητοποίησή τους. 

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ Π.Υ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: “ΚΑΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ”

Ο κ. Θεοφιλόπουλος άνοιξε τη συζήτηση με προτροπή του κ. Τατούλη. Περιέγραψε ως καλή την κατάσταση στη Μεσσηνία, χάρη και στον καλό συντονισμό μεταξύ των συναρμόδιων φορέων στα περιστατικά πυρκαγιάς, τα οποία φέτος έχουν κατασβεστεί σχεδόν εν τη γενέσει τους. Ενημέρωσε ακόμα ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία και ο ίδιος προσωπικά έχουν έρθει σε επαφή με τους προέδρους όλων των τοπικών κοινοτήτων και έχουν επισημάνει την ανάγκη α) να υπάρχει ένα συγκεκριμένο μέρος σε κάθε χωριό για τη συγκέντρωση των κατοίκων, β) να γίνει καταγραφή των ηλικιωμένων και ανήμπορων, αλλά και γ) να συσταθούν ομάδες παρατήρησης κάθε περιοχής από τους ντόπιους.

Επιπλέον, ο κ. Θεοφιλόπουλος ζήτησε λύση για την επάνδρωση των πυροφυλακίων, ιδιαίτερα στους Γαργαλιάνους και το Χανδρινού (απογευματινές ώρες), αλλά και το Βουλκάνο. Οπως προαναφέραμε, στάθηκε ιδιαίτερα στο δίκτυο μεταφοράς ρεύματος της ΔΕΗ, επισημαίνοντας την απουσία εκπροσώπου της, αλλά και τις έγγραφες αναφορές προς την Επιχείρηση για τις πολλές πυρκαγιές κάτω από καλώδια.

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Στα μέσα που μπορούν να διαθέσουν το 9ο Σύνταγμα Πεζικού και η 120 ΠΕΑ σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποί τους, ταγματάρχης Βασίλης Ασημακόπουλος και υποσμηναγός Ηλίας Σακκάς – ενώ ο αστυνομικός διευθυντής Παναγιώτης Νάκης ενημέρωσε ότι και τώρα σε συνεργασία με την Πυροσβεστική ομάδες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας περιπολούν σε συγκεκριμένες περιοχές.

Ο υπολιμενάρχης Καλαμάτας, αντιπλοίαρχος Νίκος Γιαννουλάτος, παρουσίασε το αναθεωρημένο σχέδιο του Λιμεναρχείου (ύστερα από πρωτοβουλία του λιμενάρχη αντιπλοίαρχου Αντώνη Δουμάνη) για την πρόσβαση στις παραλίες ευθύνης τους και τη διάσωση ανθρώπων σε κίνδυνο.   

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΩΝ

Ο δασάρχης Γιώργος Σωτηρόπουλος αναφέρθηκε ξανά στα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο και έχουν να κάνουν με την ανεπάρκεια επιδοτήσεων για την συντήρηση του δικτύου των δρόμων και την καθυστέρηση στην πρόσληψη εποχικών εργατών, ενώ είπε πως αν και δεν έχουν συντηρηθεί πλήρως οι δρόμοι παραμένουν προσβάσιμοι.

Ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Κώστας Γεωργακόπουλος τόνισε ιδιαίτερα τα προβλήματα με το δίκτυο της ΔΕΗ και τα ακαθάριστα οικόπεδα ιδιωτών. Είπε ότι μέχρι τώρα τους έχουν απασχολήσει 17 περιστατικά πυρκαγιών, τα οποία κατασβέστηκαν γρήγορα, χάρη στην άμεση παρέμβαση και της Πυροσβεστικής αλλά και πληρωμάτων του δήμου και εθελοντών του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πεταλιδίου.

Ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Τσακανίκας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι χρηματοδοτήσεις είναι πενιχρές για τις απαραίτητες συντηρήσεις του δικτύου δρόμων, και όποια προσπάθεια γίνεται για να είναι προσβάσιμα τα 900 χλμ. αγροτικής οδοποιίας και 100 χλμ, δασικών δρόμων, γίνεται με δικά τους μέσα.

Στα μέσα που μπορούν να διαθέσουν και στο επίπεδο ετοιμότητας των τμημάτων τους αναφέρθηκαν και υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ε. Μεσσηνίας, Σταύρος Καρτερολιώτης από τις Τεχνικές Υπηρεσίες και Τζένη Παπαδήμα από την Πολιτική Προστασία.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Ο Πέτρος Τατούλης κυρίως άκουσε τις θέσεις όλων και συντόνισε τη συζήτηση. Πέρα από τη δήλωσή του ότι αλλάζει κάθε παλιά αντίληψη στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και όχι μόνο σε επίπεδο Περιφέρειας, αλλά πανελλαδικά, ο νέος σχεδιασμός προσανατολίζεται σε προτάσεις ουσίας, ανέφερε και ότι ο ίδιος θα είναι ο πολιτικός υπεύθυνος του συντονιστικού οργάνου σε κάθε νομό ξεχωριστά. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες (προανήγγειλε την προμήθεια drones ως μέρος του σχεδίου για την πρόληψη των πυρκαγιών) και τα συστήματα τηλεπικοινωνιών που παραμένουν αχρησιμοποίητα, καθώς και να ενισχυθούν οι εθελοντικές ομάδες με εξοπλισμό. Νωρίτερα είχαν πάρει το λόγο -διατυπώνοντας σχετικό αίτημα- οι εθελοντές Κώστας Βλαχονικολός, Χρήστος Παντζής και εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νίκος Πατσαρίνος είπε ότι θα πρέπει να δοθεί βάρος στην πρόληψη και να καταγραφούν οι οικισμοί που ανήκουν σε επικίνδυνες ζώνες και προσομοιάζουν στο Μάτι. Είπε ακόμα ότι θα πρέπει οι δήμοι να οριοθετήσουν τα πιο επικίνδυνα ρέματα εντός οικισμών, και να καταγραφούν οι αυθαίρετες κατασκευές σε αιγιαλούς, ρέματα και δάση.

Επίσης, το λόγο πήραν κάνοντας τις δικές τους διαπιστώσεις οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Γιώργος Ρουμελιώτης, Ντίνα Νικολάκου και Αντωνία Μπούζα.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=bs66I_XNnuY}