Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2018 10:24

“Φέσι” της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Αναπτυξιακή Μεσσηνίας 

Γράφτηκε από τον

 

Νέο “φέσι” 64.000 ευρώ για μελέτες που έχει εκπονήσει από το 2012 έως το 2015 έχει βάλει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στην Αναπτυξιακή Μεσσηνίας.

Το ότι δεν είναι το μόνο “φέσι” που έχει βάλει η Περιφέρεια στην Αναπτυξιακή, το επισημαίνει εγγράφως ο πρόεδρος της εταιρείας Γιάννης Αργυράκης, τονίζοντας ότι με αυτές τις οφειλές “αδυνατούμε να λειτουργήσουμε” και πως “αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε δύσκολη οικονομική κατάσταση”.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Μάλιστα η περιφερειακή αρχή, παρότι υπάρχουν δικαστικές διαταγές πληρωμής, δεν τις εφαρμόζει, αλλά ασκεί ανακοπές για τυπικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους.

Με έγγραφό της η Αναπτυξιακή, που το υπογράφει ο Γ. Αργυράκης, πρώην αντιπεριφερειάρχης και περιφερειακός σύμβουλος και φανατικός υποστηρικτής και συνεργάτης του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, ενημερώνει την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας για τη νέα οφειλή και παρακαλεί:

“Οπως παραιτηθείτε της ανακοπής σας και επιλυθεί εξωδίκως η διαφορά μας, διότι ως Αναπτυξιακή, αδυνατούμε να λειτουργήσουμε πλέον, αφού υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην εκταμίευση χρημάτων από την Περιφέρεια, όχι μόνο για τις συγκεκριμένες εργασίες που έχουμε κάνει, αλλά και για άλλες, που ενώ έχουμε εκδώσει διαταγές πληρωμής, έχετε ασκήσει ανακοπές και καθυστερείτε να μας εκταμιεύσετε χρήματα, για εργασίες που έχουμε παράσχει απολύτως νόμιμα και ορθά.

Επιπλέον, δε, μη έχοντας πόρους, έχουν εκδοθεί σε βάρος μας διαταγές πληρωμής από εργολάβους που τους έχουμε με όλες τις νόμιμες διαδικασίες αναθέσει έργα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε δύσκολη οικονομική κατάσταση”.

Η οφειλή αφορά την εκπόνηση 5 μελετών:

α) Σύνταξη νέων υποστηρικτικών μελετών Π.Ε. Μεσσηνίας, με αμοιβή 20.000 ευρώ. Ανατέθηκε με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 28/12/2011 και παραδόθηκε στη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας στις 22/6/2012.

β) Περιβαλλοντικοί όροι ανακατασκευής προβλήτας Πεταλιδίου, με αμοιβή 10.000 ευρώ. Ανατέθηκε με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 14/10/2013 και παραδόθηκε στη Δ.Τ.Ε. της Π.Ε. Μεσσηνίας στις 2/10/2014.

γ) Συμπληρωματικό κτηματολόγιο στη διασταύρωση Κάμπου – Σταυροπηγίου, με αμοιβή 10.000 ευρώ. Ανατέθηκε με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 23/9/2013 και παραδόθηκε στη Δ.Τ.Ε. της Π.Ε. Μεσσηνίας στις 11/3/2015.

δ) Γεωτεχνική μελέτη Περιφερειακού Ιατρείου Αριος, με αμοιβή 4.000 ευρώ. Ανατέθηκε με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη 1/4/2013 και παραδόθηκε στη Δ.Τ.Ε. της Π.Ε. Μεσσηνίας στις 22/4/2015.

ε) Γεωτεχνική έρευνα για τη βελτίωση της 1ης επαρχιακής οδού Καλαμάτας – Αγίου Νικολάου Μάνης (παράκαμψη κοινότητας Κάμπου και Σταυροπηγίου), με αμοιβή 20.000 ευρώ. Ανατέθηκε με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη 11/3/2013 και παραδόθηκε στη Δ.Τ.Ε. της Π.Ε. Μεσσηνίας στις 30/4/2015.

Χαρακτηριστικά ο κ. Αργυράκης επισημαίνει ότι “για τα ανωτέρω λοιπόν (Α + Β + Γ + Δ + Ε) ποσά (20.000 ευρώ + 10.000 + 10.000 + 4.000 + 20.000)= 64.000 ευρώ, δεν μας καταβάλατε ουδέν ποσό ως Περιφέρεια Πελοποννήσου και ενώ επιτύχαμε την έκδοση της υπ’ αριθμ. 67/2017 και 2/2017 διαταγή πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας σε βάρος σας, ασκήσατε ανακοπή αντιστοίχως, για λόγους καθαρά δικονομικούς και τυπικούς και όχι για λόγους ουσιαστικούς, δηλαδή δεν αμφισβητήσατε το έργο, την ποιότητα αυτού, τη διαδικασία ανάδειξης του εργολάβου σε κάθε ένα από αυτά κλπ”.

ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ “ΦΕΣΙ”

Για ένα ακόμα “φέσι” της Περιφέρειας στην Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, σε ρεπορτάζ μας στις 8 Μαΐου σημειώναμε:

«Παραμένει σε εκκρεμότητα το ποσό των 96.600 ευρώ που οφείλει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στην Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, για έργο που έχει υλοποιήσει η Αναπτυξιακή το 2015, με προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Τρίπολης έχει εκδώσει διαταγή πληρωμής, αλλά η Περιφέρεια είχε καταθέσει ανακοπή κατά της διαταγής.

Σε μία από τις τελευταίες της συνεδριάσεις η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας όρισε ξανά δικηγόρο για να γνωμοδοτήσει αν η Περιφέρεια θα πρέπει να πληρώσει, ενώ η αντιπεριφερειάρχης Ντ. Νικολάκου ανέφερε ότι θα πρέπει να πληρώσουν την Αναπτυξιακή.

Το γεγονός έχει προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση, γιατί πρόκειται για έργο που υλοποιήθηκε με προγραμματική σύμβαση και τελικά η Περιφέρεια κατέθεσε σοβαρές ενστάσεις, καθώς πέρα από τα χρήματα του αναδόχου, η Αναπτυξιακή ζήτησε και θα πάρει 15.000 ευρώ επιπλέον, για λογαριασμό της.

Η εκτέλεση αφορά τις εργασίες καθαρισμού τμημάτων εθνικού και βασικού επαρχιακού δικτύου της Περιφέρειας Ενότητας Μεσσηνίας, με προϋπολογισμό 100.000 ευρώ».