Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2018 15:03

Υποσχέσεις για έργα στην Κυπαρισσία

Γράφτηκε από τον

Τις εργασίες που γίνονται στο Δικαστικό Μέγαρο και το λιμάνι Κυπαρισσίας είδε από κοντά χθες ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ευρισκόμενος στην περιοχή για τον εορτασμό της ύψωσης του Τιμίου Σταυρού. Και όπως συνηθίζει κάθε χρόνο στις δηλώσεις του, υποσχέθηκε μια σειρά ακόμη από έργα για κάστρο, λιμάνια και δρόμους.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση των θρησκευτικών εκδηλώσεων, ο κ. Τατούλης μαζί με το δήμαρχο Παναγιώτη Κατσίβελα, τον περιφερειακό σύμβουλο Αγγελο Χρονά και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Θανάση Πετρόπουλο επισκέφθηκαν το Δικαστικό Μέγαρο όπου είδαν από κοντά τις εργασίες και ενημερώθηκαν από τον εργολάβο για την εξέλιξή τους. Ακολούθησε επίσκεψη στο λιμάνι όπου παρών ήταν και ο μέχρι πρότινος -που αναμένεται να ξαναείναι- πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας Ζαχαρίας Κανελλόπουλος, και είδαν από κοντά τις εργασίες για την επισκευή του προσήνεμου μόλου και την εξωτερική του θωράκιση.

Σε δηλώσεις που έκανε στην συνέχεια μεταξύ άλλων ο κ. Τατούλης σημείωσε: «Είμαστε εδώ για να δούμε τι εργασίες απαιτούνται που δεν είχαν συμπεριληφθεί στην αρχική μελέτη» συμπληρώνοντας πως στις προβλέψεις τους είναι να γίνουν κάποιες επιπλέον εργασίες που θα έχουν να κάνουν με την θωράκιση του παλιού λιμανιού με επιπλέον ενίσχυση του υφιστάμενου έργου, αλλά κυρίως να αρχίσει η μελέτη για την επέκταση του λιμενοβραχίονα κατά 70 μέτρα, για το οποίο είπε ο προϋπολογισμός ξεπερνά τα 6 εκ., όμως θα το μελετήσουν και θα αδράξουν οποιαδήποτε δυνατότητα για χρηματοδότηση. Από εκεί και πέρα είπε ότι υπάρχει μια πρώιμη μελέτη για εκβάθυνση του λιμανιού και ταυτόχρονα μελετάνε με το δήμαρχο την δημιουργία μιας σύγχρονης μαρίνας η οποία θα προκαλέσει τουριστικό ενδιαφέρον.

Αναφέρθηκε και σε άλλα έργα τονίζοντας ότι τις επόμενες μέρες θα εντάξουν το κάστρο της Κυπαρισσίας, όπως και το δρόμο Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι. Μάλιστα για το δεύτερο είπε ότι αν όλα πάνε καλά το πρώτο 15νθημερο του Νοεμβρίου θα έχει βγει η πράξη ένταξής του. Εχει ενταχθεί, είπε ο κ. Τατούλης, το έργο για το εσωτερικό δίκτυο Φιλιατρών, το ίδιο θα γίνει για την Κυπαρισσία και στην συνέχεια για τους Γαργαλιάνους. Για το αλιευτικό καταφύγιο του Μαράθου είπε ότι κατατέθηκε η μελέτη με ώριμο φάκελο προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης, ενώ μέχρι να γίνει αυτό σε συνεργασία με τον ανάδοχο του έργου του λιμανιού της Κυπαρισσίας θα γίνει παρέμβαση στο αλιευτικό καταφύγιο, με απομάκρυνση των ογκόλιθων που έχουν πέσει.

Ο περιφερειάρχης δεν παρέλειψε να κάνει έμμεση αναφορά στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές καλώντας τα κόμματα να σεβαστούν τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς: «Οφείλουν τα πολιτικά κόμματα να σεβαστούν την αυτονομία και την αυτοτέλεια των αυτοδιοικητικών θεσμών. Είναι λάθος τους, είναι πρόβλημά τους να εμπλέκονται στον τρόπο που οι τοπικές κοινωνίες προσπαθούν να βρουν τον δικό τους βηματισμό. Αυτό δημιουργεί ένα επιπλέον μεγάλο πολιτικό έλλειμμα στο ήδη ελλειμματικό πολιτικό μας σύστημα, και οφείλουμε ως πολίτες που ασχολούμαστε με τα κοινά να το προστατέψουμε. Οσο για αυτούς που θέλουν να ασχολούνται με τις εξωθεσμικές διαδικασίες, η εκτίμησή μου είναι ότι οι πολίτες οριστικά τους έχουν αποβάλει από το σύστημα σκέψης τους και από τον τρόπο της  ζωής τους. Σε λίγο καιρό θα είμαστε όλοι εδώ να παραλάβουμε το λιμάνι της Κυπαρισσίας».

Από την πλευρά του ο κ. Κατσίβελας σημείωσε ότι σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη έκαναν μαζί το σχεδιασμό για τα έργα της Τριφυλίας που χρειάζονται και τα οποία πλέον γίνονται πράξη.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Αγγελος Χρονάς χαρακτήρισε το λιμάνι έργο πνοής. Οφείλουμε, είπε, να έχουμε συνεργασία δημοτικής και περιφερειακής αρχής, δεν είναι ώρα για φημολογίες για οτιδήποτε προεκλογικό. Θεσμικά πρέπει να στηρίξουμε αυτό που κάνουν, τα έργα είναι αυτά που θα μείνουν, εμείς είμαστε αναλώσιμοι.

Ο κ. Κανελλόπουλος επισήμανε ότι χρειάζονται επιπλέον εργασίες για ενίσχυση του μόλου, επιμήκυνση του μόλου και εκβάθυνση προκειμένου να έχουμε ένα σύγχρονο λιμάνι, χαρακτηρίζοντάς το έργο πνοής.

 

Κ.Μπ.