Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 23:00

Αντιδράσεις για τη χρηματοδότηση ιατρικού συνεδρίου από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Γράφτηκε από τον

Τη χρηματοδότηση με 55.000 ευρώ του Ιατρικού Συνεδρίου Ωτορινολαρυγγολογίας που θα διεξαχθεί στο Λουτράκι, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

Η αντιπολίτευση καταψήφισε την πρόταση χρηματοδότησης, τονίζοντας ότι μέχρι σήμερα τα ιατρικά συνέδρια ήταν αυτοχρηματοδοτούμενα.

Ειδικότερα η περιφερειακή σύμβουλος της "Πελοπόννησος Πρώτα" Στέλλα Καρλαύτη υποστήριξε: "Μας εκπλήσσει το γεγονός ότι για πρώτη φορά η Περιφέρεια εμφανίζει θέμα χρηματοδότησης ιατρικών συνεδρίων, προσπαθώντας να το ενδύσει με τον μανδύα του ιατρικού τουρισμού και του τουρισμού υγείας. Οπως είναι γνωστό, τα ιατρικά συνέδρια είναι αυτοτελώς χρηματοδοτούμενα και ουδέποτε είχαν πρόβλημα εύρεσης πόρων, γι’ αυτό και πραγματοποιούνταν κατά δεκάδες ετησίως στην Πελοπόννησο. Η χρηματοδότησή τους προέρχεται από τις ιατρικές επιστημονικές εταιρείες (εν προκειμένω την ΩΡΛ) και από άλλες πηγές που έχουν νόμιμο συμφέρον. Εκτός αυτού, με τις νέες αυστηρές διατάξεις που έχει θεσπίσει το υπουργείο Υγείας τα τελευταία χρόνια, τα συνέδρια έχουν καθαρά επιστημονικό και επιμορφωτικό χαρακτήρα και σε αυτά συμμετέχουν μόνο οι σύνεδροι γιατροί. Η δε τουριστική δραστηριότητα αυτών και των συνοδών μελών στην περιοχή του συνεδρίου γίνεται αυθόρμητα στο πλαίσιο της αγοράς και καθορίζεται από τους κανόνες της χωρίς βέβαια να είναι ανάγκη να παρέμβει η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε αυτό".

Απαντώντας οι αντιπεριφερειάρχες Ντίνα Νικολάκου και Αντωνία Μπούζα αφενός υποστήριξαν ότι και στο παρελθόν έχουν χρηματοδοτηθεί ιατρικά συνέδρια από φορείς της αυτοδιοίκησης, όταν κρίθηκε πως προβάλλεται το τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο περιφερειακός σύμβουλος της πλειοψηφίας Απόστολος Παπαφωτίου υποστήριξε ότι είναι προτιμότερο να χρηματοδοτεί η Περιφέρεια τα συνέδρια παρά η... Novartis.

Θ.Λ.