Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018 09:21

20 εκ. ευρώ στις Περιφέρειες από την εξόρυξη πετρελαίου

Γράφτηκε από τον

 

Στον Πατραϊκό αναμένεται να εξορυχθούν περίπου 140 εκ. βαρέλια πετρελαίου, ενώ τα ετήσια έσοδα για τις Περιφέρειες θα είναι 20 εκ. ευρώ, δήλωσε ο γενικός διευθυντής Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ Ιωάννης Γρηγορίου, θέλοντας να προϊδεάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου για τα οικονομικά οφέλη από ενδεχόμενη εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης.

Ο κ. Γρηγορίου ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν μπορεί να γίνει ασφαλής εκτίμηση πριν διεξαχθούν οι γεωτρήσεις, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος πρόκλησης σεισμών ή διαρροής πετρελαίου κατά τη διάρκεια των ερευνών και της εξόρυξης. Μετά την εισήγηση του κ. Γρηγορίου το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου κατά πλειοψηφία γνωμοδότησε θετικά για τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αναφορικά με την έρευνα υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές "Δυτικά της Κρήτης" και "Νοτιοδυτικά της Κρήτης". Υπενθυμίζουμε ότι τμήμα του θαλάσσιου οικοπέδου "Δυτικά της Κρήτης" ανήκει στην αιγιαλίτιδα ζώνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ότι η περιφερειακή αρχή έχει επενδύσει... ελπίδες στις γεωτρήσεις που θα διεξαχθούν. 

Ο κ. Γρηγορίου στην αρχή της εισήγησής του είπε ότι μέχρι τη δεκαετία του 1990 υπήρχε τεχνολογία για έρευνα σε απόσταση μέχρι 500 μέτρα από την ακτή, ενώ σήμερα γίνονται γεωτρήσεις σε βάθος 3.000 μέτρων. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προγραμματική σύμβαση που έχουν υπογράψει τα ΕΛΠΕ με τις εταιρείες Τotal και Εxxon Μobil για τις έρευνες στο Ιόνιο και δυτικά της Κρήτης. Σύμφωνα με τη σύμβαση, το 25% των ακαθάριστων εσόδων θα αποδίδεται ως φόρος στο κράτος και ένα επιπλέον 25% ως μίσθωμα. Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Γρηγορίου διευκρίνισε ότι από το 25% των φόρων το 5% θα αποδίδεται στις Περιφέρειες. Για τον κίνδυνο πρόκλησης διαρροής μετά από σεισμό, είπε ότι έχει προκαλέσει πολλές φορές το σεισμολόγο Ακη Τσελέντη να παρουσιάσει τεκμηριωμένα στοιχεία για διαρροή πετρελαίου μετά από σεισμική δραστηριότητα. Επεσήμανε δε ότι γίνεται εξόρυξη πετρελαίου χωρίς πρόβλημα σε περιοχές με υψηλή σεισμική δραστηριότητα, όπως η Καλιφόρνια, η Αλάσκα και το Ιράν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η “Πελοπόννησος Πρώτα” ψήφισε λευκό (πλην του συμβούλου Γιώργου Γαβρήλου που ψήφισε την εισήγηση), ενώ οι παρατάξεις “Λαϊκή Συσπείρωση”, “Ανταρσία στο Μωριά” και “Πελοπόννησος Οικολογική” καταψήφισαν την εισήγηση.

Θ.Λ.