Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2018 09:46

Στην κυβερνητική γραμμή ο Τατούλης για το δάκο

Γράφτηκε από τον
Στην κυβερνητική γραμμή ο Τατούλης για το δάκο

 

Στην κυβερνητική γραμμή για τις ζημιές από το δάκο στοιχήθηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ζητώντας όπως και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης σιγή ασυρμάτου για τις υπηρεσιακές ευθύνες, προκειμένου να μην αποδυναμωθεί το εθνικό αίτημα της ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Αραχωβίτης είπε ότι έχουν σταλεί στις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες οι μετεωρολογικές χρονοσειρές προκειμένου να αποδειχθεί ότι για τη φετινή καταστροφή της ελαιοπαραγωγής ευθύνονται οι καιρικές συνθήκες. Χθες ο κ. Τατούλης μιλώντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο είπε ότι στο παρελθόν η Ευρωπαϊκή Ενωση έκανε δεκτό σχετικό αίτημα της Μάλτας ενώ απέρριψε αντίστοιχο της Ισπανίας.

Αντιπολιτευτικές πηγές όμως υποστηρίζουν ότι το αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση υποβλήθηκε με μοναδικό σκοπό την απόσειση των κυβερνητικών και περιφερειακών ευθυνών - και ότι αν απορριφθεί θα κατηγορηθεί η αντιπολίτευση και ο Τύπος επειδή υπονόμευσαν την εθνική προσπάθεια.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αν η καταστροφή της παραγωγής οφειλόταν στις καιρικές συνθήκες, θα έπρεπε ο ΕΛΓΑ να έχει ξεκινήσει καταγραφή των ζημιών προκειμένου να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί. Ομως ούτε ο ΕΛΓΑ ούτε οι δήμοι έχουν ξεκινήσει την σχετική διαδικασία που προβλέπεται για αποζημιώσεις από τις καιρικές συνθήκες.

Για τη δακοκτονία, ο επικεφαλής της παράταξης "Πελοπόννησος Πρώτα" Νίκος Πατσαρίνος στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου σημείωσε ότι εκτός από τις κλιματολογικές και περιβαλλοντικές συνθήκες, που είναι κυρίαρχα στοιχεία, υπάρχει έλλειμμα από πλευράς υπουργείου, που επανεξετάζει το θέμα, αλλά και από την Περιφέρεια.

Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Νίκος Γόντικας είπε σχετικά: «Για δεύτερη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, αφού διαλύσατε τη δακοκτονία, να πάθουν οι αγρότες καταστροφή από τη δακοπροσβολή. Καταστροφή που σε πολλές περιπτώσεις είναι ολοκληρωτική. Δεν θα στρώσουν λιόπανα μικρομεσαίοι αγρότες, δεν θα βγάλουν ούτε το λάδι της χρονιάς για το σπίτι τους. Και βεβαίως θα λείψουν αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων στην Πελοπόννησο».

 

ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ ΚΑΤΑ ΝΙΚΑ

Για το θέμα των ζημιών από το δάκο, η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου εξαπέλυσε χθες με γραπτή δήλωσή της επίθεση κατά του υποψηφίου περιφερειάρχη Πελοποννήσου και δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα καταλογίζοντάς του πλήρη άγνοια: «Είναι απαράδεκτο ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, που άπτεται της οικονομίας της Πελοποννήσου, να αντιμετωπίζεται από έναν υποψήφιο περιφερειάρχη με τόσο επιπόλαιο και πρόχειρο τρόπο, απλά και μόνο για να δείξει επικοινωνιακά ότι ασχολείται με τα προβλήματα των πολιτών. Είναι προφανές ότι έχει πλήρη άγνοια για τα ζητήματα της αγροτικής οικονομίας της Πελοποννήσου, ακόμη δε ειδικά για τη Μεσσηνία, εφόσον τα συστήματα GPS χρησιμοποιούνται σε μεγάλο ποσοστό και έχουν μάλιστα ξεκινήσει πρωτοποριακά από την Τριφυλία εδώ και αρκετά χρόνια»

Στη συνέχεια μάλιστα, η κ. Νικολάκου ζητεί από τον κ. Νίκα να παραιτηθεί από δήμαρχος: «Η ανακοίνωση και η παρέμβασή του εξαντλείται σε υπηρεσιακά ζητήματα που τα διαχειρίζονται υπηρεσιακοί υπάλληλοι. Απουσιάζει πλήρως η όποια πολιτική του τοποθέτηση για το ζήτημα, τόσο στο επίπεδο της διαχείρισής του, όσο και στο επίπεδο των προτάσεών του. Επιτέλους ο κ. Νίκας θα πρέπει να αντιληφθεί ότι οφείλει να παραιτηθεί άμεσα από δήμαρχος γιατί με τη στάση του και την απαξίωση των συνεργατών του οδηγεί την Καλαμάτα σε αδράνεια, με ήδη εμφανείς τις πρώτες συνέπειες».

 

ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΚΑΣ: ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιάννης Μπουντρούκας με ανακοίνωσή του ζητεί από την περιφερειακή αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της και παράλληλα να διεκδικήσει τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών.

Στην αρχή της δήλωσής του ο κ. Μπουντρούκας τονίζει τη συνεισφορά του ελαιοκομικού τομέα στην οικονομία: «Ο ρόλος της ελαιοκαλλιέργειας στις τοπικές οικονομίες πολλών περιοχών της Πελοποννήσου είναι πολύ σημαντικός. Γίνεται δε ακόμη πιο σημαντικός λόγω της αναγνωρισμένης από το ευρύ καταναλωτικό κοινό ονομασίας πολλών ελαιολάδων και βρώσιμων ελιών της περιοχής μας. Ως εκ τούτου η διαφύλαξη της ποιότητας είναι ιδιαίτερα σημαντική, και στα πλαίσια αυτά ιδιαίτερα σημαντικός είναι και ο ρόλος της πραγματοποίησης δακοκτονίας σύμφωνα με τις επιταγές της γεωπονικής επιστήμης. Σήμερα όμως βρίσκονται σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί της Περιφέρειάς μας εξαιτίας της έντονης δακοπροσβολής, με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα του παραγόμενου ελαιόλαδου».

Στη συνέχεια ο κ. Μπουντρούκας καταλογίζει ευθύνες στη κυβέρνηση και στην Περιφέρεια, ζητώντας να κινηθούν διαδικασίες για την αποζημίωση των παραγωγών: «Δυστυχώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για 3η συνεχόμενη χρονιά δεν εξασφάλισε έγκαιρα τις προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη κι αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας, με δραματικές επιπτώσεις στη μείωση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών. Συνεπώς για τη βελτίωση, την προστασία αλλά και την ανάδειξη της ποιότητας του προϊόντος, καθώς και την αξιοποίησή της ως συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών, απαιτείται από την κυβέρνηση η θεσμοθέτηση ενός αποτελεσματικού και ταυτόχρονα ευέλικτου θεσμικού πλαισίου για την έγκαιρη εφαρμογή της δακοκτονίας. Θεωρώ ότι η περιφερειακή αρχή αφ’ ενός μεν να αναλάβει τις δικές της ευθύνες για την αστοχία του προγράμματος, αφ’ ετέρου να διεκδικήσει τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών».

Θ.Λ.


NEWSLETTER