Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018 09:19

Ανεπανόρθωτη ρωγμή στο “θρόνο” Τατούλη η χθεσινή αναβολή του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου

Γράφτηκε από τον

 

Ανεπανόρθωτη ρωγμή στην εικόνα παντοδυναμίας που επιμελώς καλλιεργούσε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης επέφερε η χθεσινή ματαίωση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου λόγω έλλειψης απαρτίας.

Τη συσπείρωση των ετερόκλητων δυνάμεων της αντιπολίτευσης και των συμβούλων που αποχώρησαν πρόσφατα από την παράταξη της πλειοψηφίας, προκάλεσε η συγκρουσιακή πολιτική που ακολουθεί ο κ. Τατούλης.

Ρεπορτάζ: Θανάσης Λαγός

Η συγκρουσιακή αυτή τακτική έχει αρχίσει να προκαλεί δεύτερες σκέψεις και στα εναπομείναντα μετριοπαθή στελέχη της περιφερειακής αρχής, καθώς βλέπουν ότι ο "πόλεμος" εναντίον όλων και χωρίς συμμάχους οδηγεί μοιραία στον πολιτικό αφανισμό της παράταξης και των στελεχών. Επισήμως βέβαια τα στελέχη της "Νέας Πελοποννήσου" δηλώνουν ότι η παράταξη είναι δυνατή και παράλληλα καλούν τους συμβούλους που ανεξαρτητοποιήθηκαν να παραδώσουν τις θέσεις τους στους επιλαχόντες του συνδυασμού. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο κ. Τατούλης δεν εμφανίστηκε χθες στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου αφήνοντας τον πρόεδρο του Σώματος Ηλία Στρατηγάκο και την "αντ' αυτού" αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.

ΔΥΣΚΟΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Προφανώς ο κ. Τατούλης κατάλαβε ότι το περιμένει ένα δύσκολο απόγευμα όταν διάβασε χθες το πρωί τις ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης με τις όποιες ενημέρωναν τους πολίτες ότι δεν θα παραστούν στην απογευματινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου επειδή δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία σύγκλισης του Σώματος. Ανεξάρτητα όμως από τη αφορμή, η αντιπολίτευση βρήκε την ευκαιρία να επιφέρει ένα ουσιαστικό πλήγμα στην περιφερειακή αρχή η οποία στις προηγούμενες συνεδριάσεις του Σώματος συμπεριφερόταν υπεροπτικά τόσο απέναντι στις παρατάξεις της μειοψηφίας όσο και γενικότερα απέναντι σε όλα ανεξαιρέτως τα πολιτικά κόμματα. Εννοείται ότι η αντίδραση της αντιπολίτευσης δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα χωρίς τη συνέργεια των πρώην συμβούλων της πλειοψηφίας που ανεξαρτητοποιήθηκαν ή θα ανεξαρτητοποιηθούν επειδή δεν αντέχουν να ακούν τον κ. Τατούλη αφενός να τους αποκαλεί "βαρίδια" και αφετέρου να καταγγέλλει συνεχώς τα κόμματα στα οποία ανήκουν.

ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΔΙΛΗΜΜΑ 

Ηταν λοιπόν κάτι παραπάνω από αναμενόμενη η προσπάθεια των στελεχών της περιφερειακής αρχής να χρεώσουν τη χθεσινή ματαίωση της συνεδρίασης στους συμβούλους της πλειοψηφίας που έφυγαν από την παράταξη. Τα στελέχη της περιφερειακής αρχής όμως δε έμειναν στην απόδοση πολιτικών ευθυνών, αλλά συνεχίζοντας την τακτική της ολομέτωπης σύγκρουσης ζήτησαν από τους πρώην συμβούλους της Νέας Πελοποννήσου να παραδώσουν την έδρα τους στους επιλαχόντες του εκλογικού συνδυασμού. Σύμφωνα με τα επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν η έδρα ανήκει στην... παράταξη και δεν είναι προσωπική. Εννοείται ότι η παραπάνω άποψη νομικά είναι εντελώς αβάσιμη αφού ο νομοθέτης δεν δίνει το δικαίωμα στο επικεφαλής της παράταξης να αλλάζει τους συμβούλους που διαφωνούν μαζί του. Αρα, τυπικά η έδρα ανήκει στο σύμβουλο που εκλέχτηκε και θέμα παραίτησης του μπορεί να τεθεί μόνο για ηθικούς λόγους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, το ηθικό μέρος της υπόθεσης είναι εξαιρετικά περίπλοκο αφού οι σύμβουλοι δεν εκλέχτηκαν μόνο με τη σημαία της "Νέας Πελοποννήσου" αλλά και με κομματική στήριξη από την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ τις σημερινές επιλογές των οποίων αποδοκιμάζει ο κ. Τατούλης. Σε κάθε περίπτωση οι σύμβουλοι που εκλέχτηκαν και με κομματική στήριξη, αν παραδώσουν την έδρα τους θα κατηγορηθούν ότι πρόδωσαν τα κόμματα τους (και τους κομματικούς ψηφοφόρους που τους εμπιστεύτηκαν) ενώ αν παραμείνουν σύμβουλοι θα κατηγορηθούν ότι πρόδωσαν τη "Νέα Πελοπόννησο". Από το αδιέξοδο αυτό προφανώς βγήκαν όχι μόνο εξαιτίας της συγκρουσιακής τακτικής του κ. Τατούλη αλλά και επειδή τα υπόλοιπα κομματικά στελέχη της "Νέας Πελοποννήσου" τους καλούν να παραδώσουν τις έδρες τους ενώ οι ίδιοι εγκαλούντες δεν παραδίδουν την κομματική τους ταυτότητα αν και διαφωνούν με την επιλογή του κόμματος τους στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΗΤΤΑ

Ανεξάρτητα όμως από τα επιχειρήματα των δυο πλευρών που έτσι και αλλιώς θα τα ακούσουμε πολλές φορές στις επόμενες συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου η χθεσινή ματαίωση της συνεδρίασης πέρασε στην ιστορία ως η πρώτη στρατηγική ήτα του κ. Τατούλη. Στις επόμενες συνεδριάσεις του Σώματος, αρχής γενομένης από τη συνεδρίαση της Δευτέρας, θα αποδειχτεί αν η περιφερειακή αρχή θα συνεχίσει τις συγκρούσεις ή αν θα επιδιώξει συμμαχίες (έστω και πρόσκαιρες) προκειμένου να ολοκληρώσει τα έργα που θεωρεί σημαντικά για την Πελοπόννησο.

Για την ιστορία και μόνο να αναφέρουμε ότι χθες η συνεδρίαση θα ξεκινούσε στις 3.30 μ.μ. αλλά στις 4.42 μ.μ. ο πρόεδρος του Σώματος Ηλίας Στρατηγάκος ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει απαρτία και ότι η συνεδρίαση αναβάλλεται για τη Δευτέρα. Ενα λεπτό νωρίτερα η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου (προφανώς κατόπιν συνεννόησης με τον κ. Τατούλη είχε ζητήσει από τον πρόεδρο του Σώματος να δοθεί λίγος ακόμα χρόνος σε συμβούλους που ήταν καθ' οδόν προκειμένου να υπάρξει απαρτία. Η εισήγηση της κ. Νικολάκου δε έγινε δεκτή από τον πρόεδρο του Σώματος αλλά έδωσε επιχειρήματα σε όσους δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι η "Νέα Πελοπόννησος" έχει χάσει την πλειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ότι πλέον η ψήφιση των εισηγήσεων εξαρτάται από την αντιπολίτευση στην οποία έχουν προσχωρήσει και ο πρώην σύμβουλοι της παράταξης που δεν ανέχονται τον κ. Τατούλη.

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηλίας Στραρηγάκος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι λόγοι αναβολής της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που πρόβαλαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης είναι προσχηματικοί.

Με απαράδεκτα δημοσιεύματα συνάδελφοι διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο. Διαστρεβλώνουν τον κανονισμό του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου διότι ξεχνούν ότι η πρόσκληση έλαβε χώρα στην προηγούμενη ακριβώς συνεδρίασή του Συμβουλίου. Η καταγραφή αυτή είναι προσβάσιμη στα πρακτικά, τα οποία όποιος το επιθυμεί μπορεί να αναζητήσει. 

Παρόλα αυτά, από δημοκρατική ευαισθησία, δεν αποδέχθηκα να γίνει σήμερα η συνεδρίαση και καλώ τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου σε συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018 με την ίδια ημερήσια διάταξη».    

Η κ. Νικολάκου αμέσως μετά τη ματαίωση του συνεδρίασης δήλωσε μέσα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου εκ μέρους της Νέας Πελοποννήσου: "Είμαστε σήμερα όλοι εδώ. Ετσι θα είμαστε πάντα όλοι εδώ για να θωρακίσουμε το Περιφερειακό Συμβούλιο ως το ανώτατο θεσμικό συλλογικό όργανο της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ειμαστε εδώ καταγγελόντας όλους αυτούς που προσοαθούν με τερτίπια πολιτικά, με προφάσεις και με ανήκειες πλιτικές συμφωνίες να δημιουργήσουν πρόβλημα, Δεν θα το καταφέρουν είμαστε εδώ για να θωρακίσουμε τη δημοκρατία και το δημόσιο συμφέρον.

ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΑΤΟΥΛΗ

Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης έστειλε χθες το βράδυ την εξής γραπτή δήλωση: "Η παράταξη της Νέας Πελοποννήσου απέδειξε περίτρανα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι παραμένει παρούσα, πιστή στο συμβόλαιό της με τους πολίτες και στην εμπιστοσύνη τους. Λογοδοτεί μόνο σε αυτούς για το έργο της, γι’ αυτό γίνεται όλο και πιο δυνατή, γι’ αυτό συνεχώς μεγαλώνει. Η σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αναβλήθηκε μόνο λόγω της δημοκρατικής ευαισθησίας της Νέας Πελοποννήσου και του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου.  Οι προσχηματικές αιτιάσεις δεν μπορούν να «προστατέψουν» όσους ψάχνουν άλλοθι για να κρυφτούν από τους πολίτες και να αποφύγουν να πάρουν καθαρή θέση.Η δημοκρατική μας πολιτική ηθική επιβάλλει οι πολίτες να γνωρίζουν και να καταγράφουν στη μνήμη τους τις απόψεις όλων των παρατάξεων και μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου, ώστε να κρίνουν αξιόπιστα τη στάση τους. Στην πορεία της η παράταξη της Νέας Πελοποννήσου δε στηρίχτηκε και δεν πρόκειται να στηριχτεί σε δεκανίκια, μηχανισμούς και βαρίδια, που ήδη οι πολίτες έχουν αποβάλλει το 2010, το 2014 και θα το κάνουν και το 2019. Κανένας δεν μπορεί να σταματήσει το έργο μας και να γυρίσει την Πελοπόννησο πίσω, όσες αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και αν μεταχειριστεί. Το μόνο μας ενδιαφέρον είναι η τήρηση του συμβολαίου που έχουμε συνάψει με τους πολίτες και οι αρχές και οι αξίες της διακήρυξής μας του 2010. Η παράταξη της Νέας Πελοποννήσου θα συνεχίσει μαζί με τους πολίτες το έργο της.

ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ: ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ

Η κ. Νικολάκου μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη ματαίωση της συνεδρίασης μεταξύ άλλων δήλωσε: Είναι αυτονόητο πως η δήλωση του περιφερειακού συμβούλου Κορινθίας Θανάση Πισιμίση, που έγινε προχθές το βράδυ εκφράζει το σύνολο των περιφερειακών συμβούλων, των στελεχών της Νές Πελοποννήσου μια όχι μόνο των περιφερειακών συμβούλων. Η "Νέα Πελοπόννησος το 2010 ήρθε για να μείνει. Είνα μια μεγάλη αυτοδιοικητική  παράταξη. Δεν ανήκουν σε αυτή μόνο όσοι έχουν εκλεγεί. Ανήκουν και όλα τα στελέχη μας που είναι χρόνια δίπλα μας και παλεύουν μέσα στην κοινωνία για να μεταφέρουν την πολιτική μας άποψη ότι η αυτοδιοίκηση  δεν έχει κηδεμόνες. Η αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ανεξάρτητη. Σε όλους αυτούς που ανήκουν στην μεγάλη παράταξη της Νέας Πελοποννήσου, θεωρώ ότι εμείς που έχουμε εκλεγεί έχουμε καθήκον να μείνουμε και να παραμείνουμε πιστοί στο πολιτικό διακύβευμα, στην μεγάλη διακήρυξη του 2010 του Πέτρου Τατούλη. Αε το καταλάβουν όλοι. Η Νέα Πελοπόννησος ήρθε για να μείνει και σε κάθε εκλογές θα είναι ακόμα πιο δυνατή. Αρα λοιπόν η δήλωση του κ. Πισιμίση, είναι δήλωση όλων των στελεχών και των μελών της Νέας   Πελοποννήσου. Οσοι έχουν διαφοροποιηθεί, όσοι για τον οποιονδήποτε λόγο  έχουν κρίνει ότι πρέπει να μην ανήκουν στην Νέα Πελοπόννησο, έχουν ηθική υποχρέωση να παραιτηθούν από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Εχουν εκλεγεί με τη Νέα Πελοπόννησο, με το πρόγραμμα της παράταξης μας, με τις αρχές της παράταξης μας με αρχηγό τον κύριο Πέτρο Τατούλη. Αρα λοιπόν η δημοκρατία το επιτρέπει .  Δεν ξέρω αν το επιτρέπει η ηθική πολιτική. Η δημοκρατία επιτρέπει κάποιος να ανεξαρτητοποιηθεί και να διαφοροποιηθεί. Δεν επιτρέπεται όμως να προβάλουν έτσι την ψήφο των πολιτών και προκλητικά να δηλώνουν ότι θα καθίσουν στα έδρανα που τους έβαλαν οι πολίτες. Πού τους βρήκαν οι πολίτες στο σπίτι τους; Οχι, βέβαια. Οι πολίτες τους ψήφισαν για συγκεκριμένο πρόγραμμα και σχέδιο. Γιατί μέχρι τώρα σιωπούσαν και ξαφνικά θυμήθηκαν να διαφοροποιηθούν.  Ζητάμε λοιπόν όλοι όσοι, συμμετέχουμε στν Νέα Πελοπόννησο, είτε εκλεγμένοι είτε μη να σεβαστούν τη ψήφο των πολιτών και άμεσα να παραιτηθούν  από το Περιφερειακό Συμβούλιο γιατί διαφορετικά, αν δηλαδή δεν το κάνουν μπορούμε να φανταστούμε όλοι τους λόγους αλλά και τις εντολές που περνούν από που τις παίρνουν.

ΠΑΡΑΜΑΓΑΖΟ ΚΑΙ ΓΙΑΦΚΑ

Στη συνέχεια η κ. Νικολάκου επιτέθηκε στον  κ. Νίκα κατηγορώντας τον ως ενορχηστρωτή της χθεσινής αντιπολιτευτικής ενέργειας. :"Και μόνο ότι καταδέχτηκαν και αποδέχτηκαν να συναντηθούν με τον κ. Νίκα, ο οποίος είναι υποψήφιος περιφερειάρχης, και να επιτρέψουν να γραφτεί και να σχολιαστεί ότι θα κάνουν ομάδα, παραμάγαζο, γιάφκα πολιτική, μέσα στην παράταξη μας είναι κάτι που δεν μπορώ ούτε να το φανταστώ. Περιμένω δημόσιες δηλώσεις τους, να το απαντήσουν αυτό  το ερώτημα. Περιμένω δημόσιες δηλώσεις τους να δω αν πρόκειται για πολιτική αποστασία. Περιμένω και από τον κ. Νίκα  για μια φορά τουλάχιστον να βγει με πολιτική παρρησία και να πει αν είναι αυτός ο οποίος οργανώνει όλο αυτό το σχέδιο, αυτόν τον ύπουλο και αντιδημοκρατικό τρόπο. Δεν μπορεί να κρύβεται, Δεν θα τον αφήσουμε να κρύβεται. Μπορεί να έχει μάθει, άλλα να λέει και άλλα να κάνει .  Μπορεί να έχει μάθει εκεί που έφτυνε να προσκυνά . Μπορεί να μην τον νοιάζει η πολιτική του αξιοπρέπεια. Εδώ όμως θα υποστεί την βάσανο την πολιτική να δίνει δημόσιες απαντήσεις. Είναι αυτός πίσω από αυτό το σχεδιασμό; Ναι ή όχι;  Με αυτόν το τρόπο περιμένει να κάνει έναν πολιτισμένο προεκλογικό αγώνα;... 

"ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ"

Ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης  Πισιμίσης δήλωσε".... Οι παρατάξεις καλά κάνουν. Είναι πολιτικό το παιχνίδι που παίζουν αλλά για κάποιους ελάχιστους δικούς μας φίλους πρώην συναγωνιστές μας που από τη μια μέρα στην άλλη έγιναν λαγοί. Δεν κατάλαβα δηλαδή, το το πέρασαν εδώ; Βουλή των Ελλήνων;  Εδώ είναι Περιφερειακό Συμβούλιο. Εδώ ο πελοποννησιακός λαός μας ψήφισε για το έργο που έχουμε αυτή την στιγμή και εκτελούμε. Ετσι με αυτή την συμπεριφορά τους που ούτε λίγο ούτε πολύ. προκειμένου να κάνουν κάποια παιχνίδια  κομματικά... Δεν κατάλαβα πόσο πιο πολύ νεοδημοκράτες είναι αυτοί από μένα ή από τους άλλους δικούς μας στην Περιφέρεια. Αυτοί οι κύριοι οφείλουν να παραιτηθούν άμεσα. Είμαι κάθετος. Τι θα πει ανεξαρτητοποιούμε; Βουλή είναι εδώ,; Δεν είναι Βουλή. Εδώ είναι Περιφερειακό  Συμβούλιο. Το ταχύτερο ν να παραιτηθούν. Να έρθουν οι αμέσως επόμενοι για να ολοκληρώσουμε το έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου" 

Η αντιπεριφερειάρχης Αντωνία Μπούζα δήλωσε: "Το 2014 οι πολίτες επέλεξαν την διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου να την έχει η "Νέα Πελοπόννησος" και ο Πέτρος Τατούλης. Επέλεξαν κάποιους περιφερειακούς συμβούλους οι οποίοι θα τους εκπροσωπούν μέσα σε αυτό το πολύ σημαντικό αυτοδιοικητικό όργανο το οποίο χαράσσει την πολιτική της ανάπτυξης της προόδου και της ευημερίας των πολιτών για όλα αυτά τα χρόνια που μεσολαβούν μέχρι τις επόμενες εκλογές. Δυστυχώς αυτό το διάστημα ζούμε καταστάσεις οι οποίες ξενίζουν. Καταστάσεις οι οποίες, πραγματικά  δεν θεωρώ ότι κινούνται μέσα στα όρια της δημοκρατικής πρακτικής, όταν υποψήφιοι περιφερειάρχες παρεμβαίνουν μέσα στην ομαλή λειτουργία της περιφερειακής αρχής. Θεωρώ ότι αυτό δεν κινείται στη σωστή δημοκρατική κατεύθυνση. Καλώ τους συναδέλφους - οι οποίοι θεώρησαν ότι πρέπει να απέχουν και να ανεξαρτητοποιηθούν και σήμερα να απέχουν από την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου - να καταλάβουν ότι τις θέσεις αυτές τους τις έδωσαν οι Πελοποννήσιοι πολίτες για να μπορέσουν να υπηρετήσουν την Πελοπόννησο και συμφέροντα της μέσα από την περιφερειακή αρχή τη "Νέα Πελοπόννησο" και δίπλα στο Πέτρο Τατούλη . Ατή τη  στιγμή βλέπουμε ότι  αυτό το πράγμα διαφοροποιείται. Για εμάς λοιπόν θεωρώ ότι  είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε στην κοινωνία ότι πρέπει να συνεχίσουμε με αξιοπρέπεια, να συνεχίσουμε βάση των αρχών από τις οποίες ξεκινήσαμε και πιστεύω ότι αυτό  πρέπει να το ενστερνιστούν και οι συνάδελφοί οι οποίοι θεώρησαν οτι πρέπει να  ανεξαρτητοποιηθούν αυτή την περίοδο. Ενα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα γίνουν το Μάιο του 2019 και όχι μόνο να ανεξαρτητοποιηθούν αλλά βλέπουμε ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν και ζητήματα στην ομαλή λειτουργία του Περιφερειακού  Συμβουλίου και της Περιφερειακής Αρχής. Θεωρώ ότι μόνο μια λύση τους μένει. Να παραδώσουν τη έδρα τους, γιατί την έδρα δεν τους την έδωσαν οι πολίτες να την περιφέρουν  και να έχουν αυτή την πρακτική κια αυτές τις συμπεριφορές. Την έδρα τους την παραχώρησαν οι πολίτες για να βρίσκονται δίπλα στην Νέα Πελοπόννησο και στον Πέτρο Τατούλη"