Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018 18:09

Επιστολή για απαλλοτρίωση εκτάσεων στην Παλαιόχουνη

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Επιστολή για απαλλοτρίωση εκτάσεων στην Παλαιόχουνη

Μέσω δικηγορικού γραφείου της Τρίπολης πέντε διαφορετικά σωματεία και ένας αστικός συνεταιρισμός απέστειλαν επιστολή προς τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, ζητώντας να καταψηφίσουν την αναγκαστική απαλλοτρίωση εκτάσεων για την κατασκευή των μονάδων επεξεργασίας σκουπιδιών μέσω ΣΔΙΤ. Το θέμα αυτό ήταν να συζητηθεί στη χθεσινή ματαιωθείσα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρετο στην επιστολή οι εν λόγω σύλλογοι διαμαρτύρονται έντονα και παρακαλούν τους περιφερειακούς συμβούλους "να καταψηφίσετε και πολιτικά για την ακολουθούμενη «εν κρυπτώ» “fast truck” διαδικασία, αλλά και ως παράνομη ελλείψει προδικασίας, την πρόταση κήρυξης της συγκεκριμένης απαλλοτρίωσης, σημειώνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση μετά την πιο πάνω γνωστοποίηση θα υπέχετε τις ανάλογες πολιτικές και μη ευθύνες".

Τη διαμαρτυρία υπογράφουν τα εξής σωματεία: Πολιτιστικός - Μορφωτικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Χωριού Παλαιόχουνης "Η Ανάληψις", Σύλλογος των εν Αθήναις Ασεατών, Σύλλογος των απανταχού Κωνσταντιναίων "Ο Αγιος Κωνσταντίνος", Αδελφότης των Απανταχού Καλλιρροϊτών Μεσσηνίας "Ο Αγιος Δημήτριος", Πολιτιστικός Σύλλογος Βασιλικαίων - "Η Αγία Τριάδα" και ο Αστικός Συνεταιρισμός «Τουριστικός-Αναπτυξιακός Συνεταιρισμός Κερασταρίου Αρκαδίας».

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει τα εξής:

"Oπως πληροφορηθήκαμε, καλείσθε σήμερα να ψηφίσετε κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης εδαφικών εκτάσεων για το έργο «Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ», υπαγομένης στις ειδικές διατάξεις του άρθρου 7Α του νόμου 2882/2001. Καταρχάς στη διακήρυξη του έργου προβλεπόταν ιδιωτική χωροθέτηση, δηλαδή εγκαταστάσεις σε ακίνητα που θα υπεδείκνυε ή θα αποκτούσε ο Ι.Φ.Σ. Οταν αποκαλύφθηκε για τη χωροθετημένη περιοχή στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας η ανυπαρξία τίτλων του Ι.Φ.Σ. σύμφωνα με τη διακήρυξη ή το απατηλό της κτήσης τους και παρότι η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου πριν την υπογραφή της σύμβασης είχε πιστοποιήσει τη νομιμότητα τους(!) (1210, 1387/2018 αποφάσεις της), κατά παράβαση κάθε αρχής χρηστής διοίκησης, κινείται τώρα διαδικασία μέσω απαλλοτρίωσης των ίδιων ακινήτων, για τη νομιμοποίηση ουσιαστικά των ανομιών της αναδόχου, του Ι.Φ.Σ. και των δικαιοπαρόχων του. Αλλά και στη χωροθετημένη περιοχή της Σκάλας Λακωνίας, όπου επιχειρείται αναγκαστική απαλλοτρίωση για την 3η υποενότητα του έργου, υπάρχουν πολλαπλά προβλήματα με τις εκεί εκτάσεις (μη απαλλοτριούμενες – ιδιοκτησιακό, με δικαστικές διεκδικήσεις ακινήτων από το Δημόσιο για εκτάσεις που έχουν δηλωθεί από ιδιώτες) για τους χώρους του έργου και αναμένουμε σχετική ενημέρωση από την αρμόδια υπηρεσία Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας. Παράλληλα αναφέρουμε ότι η θέση εκεί είναι εντελώς ακατάλληλη λόγω προστατευομένων υδάτων, όπως η αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας ανέφερε ρητά στην εισήγησή της για την έγκριση του ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου αλλά και η ίδια η θεματική αντιπεριφερειάρχης έχει παραδεχθεί ενώπιον του Πε.Συ.

Παρόλα αυτά με την απόφαση 17/5-10-2018 του Υ.Σ. επιχειρείται με βάση αμφίβολης συνταγματικότητας νομοθετικό πλαίσιο ταχύτατη διαδικασία κατάληψης των ακινήτων αυτών με καταστρατήγηση θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων, προσιδιάζουσα σε δικτατορικά καθεστώτα, για ένα έργο αμφισβητούμενης χρησιμότητας που η κυβέρνηση λίγο νωρίτερα αλλά και εννέα βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσφατα είχαν αναδείξει. Επί πλέον, είναι αδιανόητο να εφαρμοσθούν οι διατάξεις αυτές για ένα έργο, του οποίου εκκρεμούν προσφυγές στο ΣτΕ (Ε’ Τμήμα - Πενταμελές), μετά από πέντε αιτήσεις ακυρώσεως και μετά από 15 αναβολές οίκοθεν, οι οποίες θα εκδικασθούν οπωσδήποτε και τελικά στις 16/1/2019. Πλην όμως αυτών απαραίτητο στοιχείο της προδικασίας και επομένως της νομιμότητας της κήρυξης της απαλλοτρίωσης αποτελούν σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 5 του Ν. 2882/2001 ανακοινώσεις στον Τύπο και αναρτήσεις «προκειμένου να λάβουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι και να προβούν σε προσφορά των υπό απαλλοτρίωση ακινήτων». Ομως όπως προκύπτει από το κείμενο της με αριθμό πρωτ. 2712α/64942/οικ/11-10-2018 ανακοίνωσης της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, συνημμένης στην παρούσα, που αναζητήσαμε και πληροφορηθήκαμε μετά τη δημοσίευση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης της σημερινής συνεδρίασής σας, αυτή δεν αναφέρει την κτηματική περιφέρεια ποιας δημοτικής ή τοπικής περιοχής τα ακίνητα αφορά, ούτε επισυνάπτεται κτηματολογικό διάγραμμα, ώστε κύριοι ακινήτων να προβούν ενδεχομένως σε άσκηση του δικαιώματός τους προσφοράς των απαλλοτριούμενων ακινήτων, έτσι ώστε δεν πληρούται η από το νόμο προϋπόθεση της προηγούμενης ενημέρωσης των ιδιοκτητών ακινήτων για την επικείμενη κήρυξη της απαλλοτρίωσης για την τυχόν προσφορά των ακινήτων τους. Ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποίαν αντιμετωπίζεται το ζήτημα είναι ότι ούτε η πολυσέλιδη εισήγηση – πρόταση που σας επιδόθηκε δεν αναφέρει πού τέλος πάντων κηρύσσεται απαλλοτρίωση και μάλιστα με την εξαιρετικά επιβαρυντική διαδικασία του άρθρου 7Α, που έχει εφαρμοσθεί σε περιπτώσεις μεγάλης εθνικής σημασίας και όταν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, όπως Μάνδρα Αττικής, Μαλιακός!

Κατόπιν αυτών, διαμαρτυρόμαστε έντονα και παρακαλούμε να καταψηφίσετε και πολιτικά για την ακολουθούμενη «εν κρυπτώ» “fast track” διαδικασία, αλλά και ως παράνομη ελλείψει προδικασίας την πρόταση κήρυξης της συγκεκριμένης απαλλοτρίωσης, σημειώνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση μετά την πιο πάνω γνωστοποίηση θα υπέχετε τις ανάλογες πολιτικές και μη ευθύνες. Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη πληροφόρηση".

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER