Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018 08:25

Τακτικοί ελιγμοί και αυτοσχεδιασμοί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

Γράφτηκε από τον

 

Σε παρτίδα για μετρ του... αυτοσχεδιασμού εξελίσσεται η σύγκρουση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, αφού τόσο η περιφερειακή αρχή όσο και η αντιπολίτευση καταφεύγουν σε τακτικούς ελιγμούς, προκειμένου να πλήξουν η μία την άλλη.

Προχθές, και πάντα στο πλαίσιο αυτής της αντιπαράθεσης, η περιφερειακή αρχή πήρε βαθιά ανάσα και παράταση ζωής όταν 22 σύμβουλοι υπερψήφισαν την εισήγηση που θα επιτρέψει τη συνέχιση του έργου της διαχείρισης των σκουπιδιών.

Ρεπορτάζ: Θανάσης Λαγός

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, παρατάξεις και ανεξάρτητοι σύμβουλοι έκαναν "συντήρηση δυνάμεων", καθώς το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών δεν ενδείκνυται να αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης, από το οποίο θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των εκλογών. Από εκεί και πέρα η απουσία 17 συμβούλων θα πρέπει να προβληματίσει όχι μόνο τους αιρετούς αλλά και τους πολίτες, που βλέπουν τους εκπροσώπους τους να φυγομαχούν σε κρίσιμες ψηφοφορίες του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΑΤΟΥΛΗ

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ήταν εμφανής η αγωνία του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη τόσο για τον συσχετισμό των δυνάμεων όσο και για την προσπάθεια διατήρησης ενός σχετικά ήπιου κλίματος που θα επέτρεπε σε συμβούλους της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν την εισήγηση της περιφερειακής αρχής. Μάλιστα σε δυο- τρεις περιπτώσεις ο κ. Τατούλης  "υποκαθιστώντας" τον πρόεδρο του Σώματος Ηλία Στρατηγάκο επανέφερε στην τάξη συμβούλους της παράταξής του, όταν αυτοί επιχείρησαν με φωνές να διακόψουν συμβούλους της αντιπολίτευσης. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο κ. Τατούλης βρισκόταν εκτός αίθουσας όταν ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο ανεξάρτητος σύμβουλος και πρώην αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς. Η απουσία του κ. Τατούλη έδωσε την ευκαιρία στην αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου να "προβάρει" έναν καβγά με τον κ. Μαντά ενόψει των επόμενων αναμετρήσεων.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηλίας Στρατηγάκος έδειχνε για μια ακόμα φορά να προσπαθεί να χωρέσει κάτω από την ίδια μασχάλη τα καρπούζια της υστεροφημίας του και της απόλυτης συμπόρευσής του με την παράταξη της πλειοψηφίας. Ετσι και αλλιώς δεν θέλει να χρεωθεί προσωπικά "ήττες" της περιφερειακής αρχής σαν αυτή της περασμένης Τετάρτης, όταν ματαιώθηκε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου λόγω έλλειψης απαρτίας. Δίπλα του στα έδρανα του προεδρείου ο κ. Τατούλης επαναφέροντας στην τάξη τους συμβούλους της "Νέας Πελοποννήσου" δείχνει ότι δεν εμπιστεύεται τον κ. Στρατηγάκο και γι’ αυτό επιχειρεί να πάρει την κατάσταση αποκλειστικά στα χέρια του. Ο κ. Τατούλης δεν μπορεί να κρύψει ότι θα επιθυμούσε μια καλύτερη λειτουργία της "Νέας Πελοποννήσου" και η απογοήτευσή του ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής κάθε φορά που ο σύμβουλος Κορινθίας Απόστολος Παπαφωτίου ζητούσε για πολλοστή φορά τον λόγο και με προφανή στόχο να κερδίσει την προσοχή των τηλεοπτικών φακών. Την ίδια ώρα οι περισσότεροι σύμβουλοι της "Νέας Πελοποννήσου" έχουν συμβιβαστεί απόλυτα με τον κυρίαρχο ρόλο της κ. Νικολάκου και παρεμβαίνουν μόνο για να προσθέσουν μερικές πινελιές στον πίνακα της αντιπεριφερειάρχη.

Στην αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση τόσο ο κ. Τατούλης όσο και η κ. Νικολάκου βάλλουν συνεχώς κατά του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκου Πατσαρίνου τονίζοντας τις κυβερνητικές κωλοτούμπες ειδικά στο θέμα της ΣΔΙΤ για τα σκουπίδια. Στο στόχαστρο του κ. Τατούλη βρίσκεται συχνά και η κομμουνιστική Αριστερά, καθώς οι λεκτικές επαναστατικές υπερβολές των συμβούλων της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, της “Ανταρσίας στο Μωριά” και της “Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Πελοποννήσου” του δίνουν το δικαίωμα να εμφανίζεται ως υπερασπιστής της νομιμότητας και του αστικού κόσμου. Κρατώντας αντίβαρο και αριστερό προφίλ η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου σπάνια ακολουθεί τον κ. Τατούλη στους αγώνες του κατά του... κομμουνισμού.

Ο "ΓΑΛΑΖΙΟΣ" ΕΛΙΓΜΟΣ

Στην προχθεσινή συνεδρίαση όσο εμφανής ήταν η αγωνία του κ. Τατούλη για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας άλλο τόσο εμφανής ήταν και η αγωνία της αντιπολίτευσης να μην χρεωθεί έναν "στείρο αρνητισμό" που οδηγεί στην ακυβερνησία. Ειδικά οι νεοδημοκράτες ανεξάρτητοι σύμβουλοι ήταν φανερό πως δεν ήθελαν να χρεωθούν μια καθυστέρηση στη ΣΔΙΤ της διαχείρισης των σκουπιδιών, επειδή μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε την ευκαιρία στην περιφερειακή αρχή να τους κατηγορεί για στείρα αντιπολίτευση. Γι’ αυτό οι σύμβουλοι Περικλής Μαντάς, Γιάννης Τζεφεράκος και Χρήστος Αντωνόπουλος ψήφισαν λευκό, ενώ απουσίαζαν οι "γαλάζιοι" Ελένη Παναγιωτοπούλου, Παναγιώτης Καρράς, Αναστάσιος Τζαννής και Αγγελος Χρονάς (είχε εφημερία στο νοσοκομείο). Ο "γαλάζιος" ελιγμός δείχνει ότι η ομάδα Νίκα απέφυγε μια κατά μέτωπο σύγκρουση στο θέμα της ΣΔΙΤ των σκουπιδιών και ότι θα την επιχειρήσει μόνο σε θέματα που έχει το επικοινωνιακό πλεονέκτημα.

ΑΝΤΑΡΤΟΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ... ΑΝΤΕΞΕΙ

Την ίδια ώρα οι παρατάξεις της μειοψηφίας δείχνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν τον ανταρτοπόλεμο των ψηφοφοριών, με στόχο να κουράσουν τους εναπομείναντες συμβούλους της πλειοψηφίας. Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής και ενώ πολλοί σύμβουλοι έφυγαν μετά τη συζήτηση του θέματος για τα σκουπίδια, η αντιπολίτευση ζήτησε δύο φορές να γίνει καταμέτρηση για άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Και στις δύο ψηφοφορίες ψήφισαν υπέρ της εισήγησης οι σύμβουλοι που απαιτούνταν για να ληφθεί η απόφαση. Ομως η ψήφιση των εισηγήσεων θα γίνει πιο δύσκολη στις προσεχείς συνεδριάσεις, καθώς θα απαιτείται η συνεχής παρουσία των συμβούλων της "Νέας Πελοποννήσου" που εξακολουθούν να στηρίζουν τον κ. Τατούλη. Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση θα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού θέτοντας η ίδια την ατζέντα της σύγκρουσης με την περιφερειακή αρχή.

(Φωτογραφία: Πελοπόννησος Πρώτα / Facebook)