Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018 09:19

Μπλόκο στην αδιαφανή λειτουργία της Περιφέρειας από την “Πελοπόννησος Πρώτα”

Γράφτηκε από τον

 

 

“Κερδήθηκε άλλη μια μάχη για την αδιαφανή λειτουργία των Αναπτυξιακών”,  τονίζει σε ανακοίνωσή της η “Πελοπόννησος Πρώτα”, ενημερώνοντας ότι η αρμόδια επιτροπή στην οποία προσέφυγε, απέρριψε απόφαση της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου για προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας με την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας.

Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας με επικεφαλής τον Νίκο Πατσαρίνο επισημαίνει “τον περιορισμό της σπατάλης της Περιφέρειας σε δαπάνες προβολής και επικοινωνιακής τακτικής της” και σημειώνει: “Ο αγώνας μας για την αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης και για να βρίσκεται η αυτοδιοίκηση στο πλευρό της κοινωνίας είναι συνεχής και από όλες τις θέσεις (επαφή με πολίτες, συλλογικά αυτοδιοικητικά όργανα, ελεγκτικοί μηχανισμοί). Αυτά συμβαδίζουν με δημοκρατία, διαφάνεια, ισοτιμία και σεβασμό στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Με αυτό το σκεπτικό, αναγκαστήκαμε, αφού η περιφερειακή αρχή συνεχίζει να «κωφεύει» προκλητικά, να προσφύγουμε για άλλη μια φορά, για τη λειτουργία των αδιαφανών Αναπτυξιακών Εταιρειών, στη Β’ Επιτροπή του άρθρου 68 ΠΔ-30/1996. Με την 35/3-12-2018 απόφαση της Επιτροπής έγινε δεκτή η προσφυγή μας και ακυρώθηκε η 294/2018 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου - ΑΔΑ:7Μ847Λ1-3ΕΞ που αφορούσε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την «Αναπτυξιακή Μεσσηνίας», ύψους 103.000 ευρώ, για θέματα υποτίθεται κοινωνικής συνοχής. Πιστεύουμε ότι με την πράξη μας αυτή περιορίσαμε τη σπατάλη της Περιφέρειας σε δαπάνες προβολής και επικοινωνιακής τακτικής της”.

Η προγραμματική σύμβαση που απορρίφθηκε, αφορά την ανάπτυξη και υλοποίηση δράσεων συνεργειών με συλλογικότητες και φορείς ως γέφυρες κοινωνικής συνοχής στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας (διαμόρφωση κουλτούρας, ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς, ενίσχυση του αθλητισμού, ενθάρρυνση ερασιτεχνικής δημιουργίας, ανάδειξη τοπικής γαστρονομίας και συνηθειών διατροφής, συμμετοχή της κοινωνίας, ανάπτυξη εθελοντισμού κ.λπ.), προϋπολογισμού 103.000 ευρώ, 100.000 ευρώ από την Περιφέρεια και 3.000 από την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας.

Σύμφωνα με την εισήγηση και την απορριφθείσα απόφαση: “Το έργο περιλαμβάνει τα υποέργα, υποστήριξη στην οργάνωση: Ποικίλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων (σχετικών με μουσική, θέατρο, χορό, εικαστικά κ.ά.). Αθλητικών δραστηριοτήτων και σημαντικών αθλητικών γεγονότων. Ενεργειών - πρωτοβουλιών προβολής των τοπικών αγροτικών προϊόντων και κατ’ επέκταση ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Συνεδρίων (επιστημονικού ή επαγγελματικού χαρακτήρα) και γενικότερα αξιόλογων πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται από επαγγελματικές ομάδες - οργανώσεις. Δράσεων που προβάλλουν το τοπικό αρχαιολογικό - μνημειακό απόθεμα και το φυσικό κεφάλαιο. Υποστήριξη στην επιμέλεια και παραγωγή έντυπου προωθητικού υλικού πολιτιστικού περιεχομένου για την Π.Ε. Μεσσηνίας, της οργάνωσης τυχόν έκτακτων σημαντικών εκδηλώσεων”.

Πρόεδρος στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης είχε οριστεί η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, με αναπληρώτρια την Αντωνία Μπούζα.

Γ.Σ.