Τρίτη, 08 Ιανουαρίου 2019 18:08

Αλευράς για Εθνική Τράπεζα Φιλιατρών

Γράφτηκε από την
Αλευράς για Εθνική Τράπεζα Φιλιατρών

Τη συζήτηση του θέματος της “υπολειτουργίας της Εθνικής Τράπεζας Φιλιατρών” στο αμέσως επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο ζητεί με επιστολή του ο επικεφαλής της "Δημοκρατικής Πελοποννησιακής Συνεργασίας" Παναγιώτης Αλευράς.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Αλευρά έχει ως εξής: "Γνωρίζουμε ότι στο πλαίσιο του νέου επιχειρησιακού μοντέλου που εφαρμόζουν οι τράπεζες και θα ολοκληρώσουν τα επόμενα χρόνια προβλέπονται εκτός των άλλων απολύσεις, αλλά και «λουκέτα», σε έως και το μισό υπάρχον δίκτυο καταστημάτων. Ηδη, ως πρωτοχρονιάτικος μποναμάς η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα λειτουργίας του στην πόλη των Φιλιατρών, με αναπροσαρμογή των ημερών λειτουργίας του γραφείου συναλλαγών για μόνο δύο μέρες την εβδομάδα. Η επιλογή αυτή συνιστά υποβάθμιση της λειτουργίας του και θεωρείται πολύ πιθανό να οδηγήσει σταδιακά στο κλείσιμό του, σύμφωνα με το πλαίσιο εφαρμογής του νέου επιχειρησιακού μοντέλου. Δίκαια λοιπόν ανησυχούν οι κάτοικοι των Φιλιατρών και διαμαρτύρονται μαζί με τους τοπικούς φορείς, για μια ακόμα συρρίκνωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Οφείλω να επισημάνω ότι η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα αναπτυσσόμενη, με σημαντική αγροτική και επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές. Η υπολειτουργία όμως του καταστήματος θα επιβαρύνει τους συναλλασσόμενους με έξοδα μετακίνησης σε γειτονικές πόλεις και απώλεια εργατοωρών, εμπόδια στις επαγγελματικές τους δραστηριότητες με χρονοβόρες διαδικασίες και γενικά δυσχεραίνει την εξυπηρέτηση των πολιτών. Μετά την κατάργηση στα Φιλιατρά σημαντικών υπηρεσιών όπως: ΔΟΥ, ΙΚΑ, Εμπορική Τράπεζα, Αστυνομικό Τμήμα και υποβάθμιση άλλων όπως: Ταχυδρομείο, ΚΑΦΚΑ, Κέντρο Υγείας κ.λ.π., αποτελεί η υποβάθμιση της Εθνικής Τράπεζας ως το αποκορύφωμα της εγκατάλειψης των Φιλιατρών από δημόσιες υπηρεσίες.

Τα Φιλιατρά όμως δεν ανέχονται άλλο τη συρρίκνωση των υπηρεσιών του κράτους και όλων των δομών προς τους πολίτες και οφείλουμε όλοι: δήμος, Περιφέρεια, βουλευτές και εκπρόσωποι φορέων να παρέμβουμε τεκμηριωμένα, προκειμένου να επανέλθει η κανονικότητα στη λειτουργία του καταστήματος Φιλιατρών με το αναγκαίο προσωπικό λειτουργίας και σε καθημερινή βάση.

Τέλος τονίζω ότι η δημιουργία εσόδων στην τράπεζα αποτελεί ζητούμενο, με την ανάπτυξη όμως στο 2% η προοπτική επαρκούς ενίσχυσής της από νέες χρηματοδοτήσεις παραμένει αμφίβολη. Δεν μπορεί όμως το βάρος αυτό να πέσει στην περαιτέρω περικοπή των εξόδων λειτουργίας της με απολύσεις και «λουκέτα» όπως ουσιαστικά δρομολογείται για το κατάστημα των Φιλιατρών. Για όλους αυτούς τους λόγους κ. πρόεδρε ζητώ το θέμα αυτό να συζητηθεί προ ημερησίας διάταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο".


NEWSLETTER