Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2019 09:35

Γόντικας κατά πάντων για τον Ταΰγετο

Γράφτηκε από την
Γόντικας κατά πάντων για τον Ταΰγετο

 

Aίσχος και αθλιότητα στον Ταΰγετο κατήγγειλε ο περιφερειακός σύμβουλος - υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Νίκος Γόντικας, για τις καταστροφές που έχουν γίνει στην περιοχή.

Και επέρριψε ευθύνες στις δημοτικές αρχές που έχουν σχέση με τον Ταΰγετο, στην Περιφέρεια και ατις κυβερνήσεις, αναφέροντας ότι ήταν άφαντες μετά τις μεγάλες φωτιές του 2007 και του 2012.

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” κάλεσε τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να συζητήσουν πρώτο θέμα την κατάσταση στον Ταΰγετο. Και ζήτησε τα 2,3 εκατ. ευρώ που προορίζονται για κελιά, να δοθούν για τον Ταΰγετο, γιατί εκεί είναι η προτεραιότητα. Είπε ότι οι καταστροφές έγιναν γιατί “δεν υπήρξε ένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας, ένα έργο αντιδιαβρωτικό, να κρατηθούν τα χώματα στα καμένα”.

Ο κ. Γόντικας ζήτησε “τα τεράστια ποσά που δίνουν στους κατασκευαστικούς ομίλους, στους εργολάβους που διεκδικούν αποζημιώσεις στα χαρτιά (22 περιπτώσεις 85 εκατ. ευρώ), αυτά τα λεφτά να δοθούν για έργα αντιπυρικής προστασίας, αντιπλημμυρικής θωράκισης, για αντιδιαβρωτικά έργα στον Ταΰγετο. Είναι η μόνη λύση για να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα”.

Εκτίμησε πως “είναι συνυπεύθυνοι στο έγκλημα, ο λαός πρέπει να τους ανταμείψει ανάλογα στις επόμενες εκλογές, να βγει πιο δυνατό το ΚΚΕ”.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΤΑΤΟΥΛΗ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ

Επίθεση εξαπέλυσε ο Ν. Γόντικας στον Π. Τατούλη και στην Ντ. Νικολάκου για το θέμα των αποζημιώσεων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που διεκδικούν οι εργολάβοι, για έργα του παρελθόντος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε: “Θα συμφωνούσα ότι η Περιφέρεια δεν έχει ευθύνες, αν το 2011 και το 2012 ενεργούσε ανάλογα, όχι μετά από 8 χρόνια. Τώρα οι πρώτες ευθύνες είναι δικές της. Γιατί δημοπρατούν έργα χωρίς να έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση, χωρίς να έχουν γίνει οι απαλλοτριώσεις, οι στοιχειώδεις αρχαιολογικές τομές, χωρίς να έχουν επικαιροποιηθεί οι μελέτες. Δημοπρατώντας έτσι τα έργα βρίσκουν ευκαιρία οι καπιταλιστές, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι εργολάβοι και κάνουν διακοπές των εργασιών και διεκδικούν αποζημιώσεις”.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης επέκρινε δριμύτατα τον κ. Τατούλη και την  κ. Νικολάκου, γιατί, όπως παρατήρησε, “αντί να κουβεντιάσουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο αυτές τις αισχρές διεκδικήσεις των εργολάβων, δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν, τα χειρίζονται μόνοι τους, τα χρεώνουν σε δικηγόρους της δικής τους επιλογής και αυτό με αδιαφάνεια”.

Επεσήμανε, μάλιστα, πως “φθάσαμε στο σημείο στην Οικονομική Επιτροπή ότι για τέτοιες περιπτώσεις που ζητούσα τι διεκδικεί ο εργολάβος, τι λέει η υπηρεσία, ποιο είναι το ιστορικό του έργου, τι έχουν αποφασίσει μέχρι τώρα τα δικαστήρια, να μου λένε να πάω να τα πάρω με εντολή εισαγγελέα, γιατί υπάρχουν, λέει, τα προσωπικά δεδομένα”.

Ο κ. Γόντικας κάλεσε τον κ. Τατούλη και την κ. Νικολάκου “να μην τολμήσουν να δώσουν στην εταιρεία πρώην συμφερόντων Φλαμπουράρη, τη Διάτμηση, για το αλιευτικό καταφύγιο που έχει φτιάξει στο Βραχάτι, τα 900.000 που κουβεντιάζεται, ότι θα τα δώσουν σαν αποζημίωση γιατί έχει αφήσει μια σκουριασμένη μπουλντόζα και ένα σκουριασμένο γερανό. Γιατί η ίδια η κυβέρνηση δεν είχε δώσει χρηματοδότηση κι έκανε διακοπή 5 μήνες”.

μην τολμήσουν να δώσουν αποζημιώσεις

Συνοψίζοντας, ξεκαθάρισε ότι “υπάρχουν ευθύνες των κυβερνήσεων, των προηγούμενων Νομαρχιών, όμως, υπάρχουν σοβαρές ευθύνες της Περιφέρειας και συγκεκριμένα του κ. Τατούλη και της κ. Νικολάκου, που αυτά τα χειρίζονται μόνοι τους, εν κρυπτώ, δε δίνουν λογαριασμό στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στην Οικονομική Επιτροπή και κάνουν ότι μπορούν για να διευκολύνουν αυτές τις αισχρές διεκδικήσεις των εργολάβων”.

ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΕΣΠΑ

Για τα έργα που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ, ο κ. Γόντικας κατηγόρησε την περιφερειακή αρχή ότι “9 χρόνια δεν έχει κουβεντιαστεί ποτέ στο Περιφερειακό Συμβούλιο ποια έργα θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, ούτε ο απολογισμός τους”. Παρατήρησε πως “φέρνουν αυτά που αποφασίζει ο κ. Τατούλης με ρουσφετολογικούς όρους και όχι με το τι αναγκαία έργα είναι στην Πελοπόννησο”.

Επεσήμανε ότι έργα προτεραιότητας είναι τα αντιπλημμυρικά τα αντιπυρικά και τα αντισεισμικά, “αλλά τέτοια δεν εντάσσουν στο ΕΣΠΑ. Εντάσσουν έργα οδοποιίας για τους μεγάλους καπιταλιστικούς ομίλους, λιμενικά για τουρ οπερέιτορς, προβολή και φρου-φρου κι αρώματα, Μυθική Πελοπόννησο και ταξιδάκια ανά την υφήλιο”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER