Τρίτη, 05 Μαρτίου 2019 09:21

Μπλόκο σύσσωμης της αντιπολίτευσης στον Τατούλη: Στον αέρα το μέλλον του σκουπιδοεργοστάσιου στην Πελοπόννησο

Γράφτηκε από τον

 

Η ματαίωση της χθεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου λόγω έλλειψης απαρτίας (19 παρόντες από τους 51 συμβούλους) φέρνει την περιφερειακή αρχή ένα βήμα πριν τον γκρεμό της ακυβερνησίας, αφού έγινε ξεκάθαρο σε όλους ότι η λήψη των αποφάσεων εξαρτάται πλέον από την αντιπολίτευση.

Στο στόχαστρο των παρατάξεων της μειοψηφίας και των συμβούλων που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί από τη "Νέα Πελοπόννησο" βρίσκονται οι πρακτικές της περιφερειακής αρχής για τη διαχείριση των απορριμμάτων και αν δεν συμβεί ένα θαύμα, όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε μετωπική σύγκρουση με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον του έργου.

Ρεπορτάζ: Θανάσης Λαγός

Για να ξεκινήσει το έργο κατασκευής της μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων πριν τις εκλογές, θα πρέπει η περιφερειακή αρχή να εγκαταλείψει το δρόμο της αλαζονείας και να πορευτεί στο δρόμο της συνεργασίας, την οποία επικαλείται στα λόγια ο κ. Τατούλης κάθε φορά που υπερασπίζεται την απλή αναλογική. Οπως φαίνεται όμως η περιφερειακή αρχή έχει επιλέξει τη ρήξη με την αντιπολίτευση, καθώς η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου επιτέθηκε με σκληρές εκφράσεις κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για "πολιτική αλητεία" και "πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας και της αυτοδιοίκησης".

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Τατούλης έκανε λόγο για "δόλιο και οργανωμένο πολιτικά σχέδιο", ενώ κατήγγειλε ότι "είναι πολιτικά προκλητική η συμπεριφορά" των συμβούλων της αντιπολίτευσης. Η επίθεση αυτή αναμένεται να σκληρύνει τη στάση των ανεξάρτητων μετριοπαθών πρώην συμβούλων της "Νέας Πελοποννήσου" που μέχρι χθες σκέφτονταν αν πρέπει να καταψηφίσουν τις εισηγήσεις της περιφερειακής αρχής για τη μονάδα διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς είχαν υπερψηφίσει όλες τις προηγούμενες. Ουσιαστικά η επίθεση κατά της αντιπολίτευσης δεν αποκλείεται να οδηγήσει τους μετριοπαθείς ανεξάρτητους συμβούλους στα άκρα και να βάλουν την πολιτική ήττα της περιφερειακής αρχής πάνω από την αναβολή της έναρξης του έργου της διαχείρισης των απορριμμάτων. Τη μεταστροφή των μετριοπαθών  διευκολύνει τόσο η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας όσο και ο ανεξάρτητος σύμβουλος Περικλής Μαντάς (που λειτουργεί ως επικεφαλής της ομάδας που στηρίζει τον υποψήφιο περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα) ζητώντας να αποφασίσει η επόμενη περιφερειακή αρχή για τη διαχείριση των σκουπιδιών. Ουσιαστικά θεωρεί ότι μετά από οκτώ χρόνια αποτυχιών η περιφερειακή αρχή απώλεσε την εμπιστοσύνη που της παρείχε το Περιφερειακό Συμβούλιο και πλέον θα πρέπει είτε να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου με όλες τις παρατάξεις είτε να αφήσει την επόμενη περιφερειακή αρχή να αποφασίσει για το θέμα των σκουπιδιών.

Ο ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης επέλεξε συνειδητά πάντως το δρόμο της σύγκρουσης κάνοντας προσωπική επίθεση στους συμβούλους που απείχαν από τη χθεσινή συνεδρίαση. "Είναι αναμφίβολα όνειδος προσωπικά για τον καθένα από αυτούς, αλλά και για τα πολιτικά τους κόμματα που είτε προτρέπουν σε τέτοιες πρωτοφανείς αντιδημοκρατικές συμπεριφορές, είτε τις ανέχονται" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τατούλης, ενώ λίγο πριν είχε πει: "Αυτοί που κόπτονται δήθεν για τους πολίτες δεν ντράπηκαν να δηλώσουν δημόσια ότι στόχος τους είναι να εμποδίσουν το Περιφερειακό Συμβούλιο να ξανασυνεδριάσει. Αποκαλύπτουν το δόλιο και οργανωμένο πολιτικά σχέδιό τους, το οποίο παραπέμπει σε πραξικοπηματικές λογικές και ομολογούν κυνικά στους Πελοποννήσιους πολίτες ότι αποτελούν το μακρύ χέρι των παράκεντρων εξουσίας".

Στην αρχή των δηλώσεών του ο κ. Τατούλης είπε: "Παραβιάζουν βάναυσα τη δημοκρατική λειτουργία του συλλογικού οργάνου του Περιφερειακού Συμβουλίου και αυτό θα είναι το στίγμα που θα τους συνοδεύει. Επιχειρούν να σταματήσουν τη θεσμική λειτουργία ενός δημοκρατικού οργάνου παρότι δεν έχουν κανένα τέτοιο δικαίωμα. Είναι πανικόβλητοι γιατί βλέπουν τη σχέση μας με την κοινωνία των πολιτών. Είναι πανικόβλητοι γιατί διαπιστώνουν ότι τίποτα δεν μπορεί να διαταράξει τη σχέση μας με τους πολίτες".

ΠΑΤΣΑΡΙΝΟΣ: ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Πατσαρίνος δήλωσε μετά τη ματαίωση της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου: "Καταρχάς πιστεύουμε ότι η αλαζονική στάση αλλά και η λαθεμένη στάση της περιφερειακής αρχής απέναντι στο συγκεκριμένο θέμα όπως και ο πανικός της μετά τη σημερινή συνεδρίαση την έφτασε στο σημείο αντί να δει ότι έχει μείνει σχεδόν η μισή παράταξη, να προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες στην αντιπολίτευση. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι αυτή η περιφερειακή αρχή δεν μπορεί να διαχειριστεί μεγάλα έργα και σοβαρές δράσεις. Αυτό φαίνεται σε δύο σοβαρά θέματα που είχαμε σήμερα να συζητήσουμε. Το πρώτο είναι για τη ΣΔΙΤ της μαρίνας του Ναυπλίου, όπου ένα σοβαρό έργο για τα επόμενα χρόνια είχαμε εισηγήσεις απαράδεκτες, ανεπαρκείς και αστείες. Αρα άλλο ένα ακόμα μεγάλο έργο προσπάθησε να το ξεκινήσει με αδιαφανή τρόπο χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά της. Και έρχομαι στο δεύτερο μεγάλο έργο, αυτό των θεμάτων 5 και 6, των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων για τη ΣΔΙΤ των απορριμμάτων. Για αυτό το σοβαρό έργο θα επισημάνουμε για ακόμα μία φορά τα εξής στοιχεία: Πρώτα από όλα απουσία δημόσιου ελέγχου και παρακολούθησης για αυτό το έργο με τα συνεχή φαινόμενα, πιθανόν και ακόμα και σήμερα όπως έχει καταγγελθεί και δεν ακούσαμε κουβέντα για νομικές παρατυπίες αλλά και φαινόμενα αδιαφάνειας και στρέβλωσης στοιχείων. Δεύτερο, για το ίδιο το έργο υπήρξε μία συμφωνία με μία εταιρεία ειδικού σκοπού, τη λεγόμενη "Περιβαλλοντική", η οποία δεν υπήρχε κατά τον έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ακόμα δεν ξέρουμε αν έχει αποκατασταθεί αυτή η εταιρεία. Τρίτο στοιχείο για αυτό το έργο, η περίφημη ιδιωτική χωροθέτηση είναι ακόμα και σήμερα στον αέρα και έπρεπε πριν ακόμα υπογραφεί σύμβαση να έχουν ελεγχθεί όλα τα ακίνητα, κάτι που δεν έγινε ποτέ".

Ο κ. Πατσαρίνος υποστήριξε για τη ΣΔΙΤ των απορριμμάτων: "Είναι εκτός σύγχρονων προδιαγραφών και ορίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή με επιβολή προστίμων και περικοπή των χρηματοδοτήσεων". Για το θέμα της ΣΔΙΤ είπε ότι πρέπει να αποφασίσει το επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο: "Η λήψη τέτοιου είδους αποφάσεων σαν τη σημερινή, δύο μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, πρέπει να είναι λύσεις και αποφάσεις καθαρές, δημοκρατικές και υπεύθυνες. Δυστυχώς η περιφερειακή αρχή φάνηκε ότι κινήθηκε όλο αυτό το διάστημα σε αντίθετη κατεύθυνση. Δεν μπορεί σε αυτό το μεγάλο και πρωταρχικό όπως έχει χαρακτηριστεί έργο της Περιφέρειας, να μην έχει περιφερειακή αρχή πλειοψηφία και να επιχειρεί να νομιμοποιήσει το έργο με σχετικές πλειοψηφίες. Καλούμε την περιφερειακή αρχή αν δεν διασφαλίσει τις παραπάνω προϋποθέσεις, να μην το ξαναφέρει μέχρι τις εκλογές του Μαΐου. Καλύτερα το ζήτημα να το διαχειριστεί η νέα περιφερειακή αρχή και τα συλλογικά όργανα που θα διακατέχονται μετά τη δυναμική παρέμβαση της απλής αναλογικής από συλλογικότητα, συνεννόηση και σεβασμό σε όλους". 

Η “ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ”

Πριν τη συνεδρίαση η "Λαϊκή Συσπείρωση" αιτιολογώντας την αποχή της από τη συνεδρίαση έστειλε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: "Με άθλιες και παράνομες μεθοδεύσεις η περιφερειακή αρχή, οι κ. Τατούλης - Στρατηγάκος και η κ. Νικολάκου επαναφέρουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο την επίταξη - απαλλοτρίωση χωραφιών στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας, που υποτίθεται ότι είχαν περιέλθει από το 2013 στην κυριότητα του αναδόχου για τη διαχείριση των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ.

Με τις ίδιες άθλιες - αδιαφανείς και παράνομες μεθοδεύσεις φέρνουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο και τη μαρίνα στο Ναύπλιο πάλι με ΣΔΙΤ και πάλι στα κρυφά. Αρνούνται να καταθέσουν στην Οικονομική Επιτροπή και στο Περιφερειακό Συμβούλιο τα παραδοτέα του μόνιμου τεχνικού συμβούλου που έχουν για τα ΣΔΙΤ, που αμείβεται αδρά με απευθείας αναθέσεις για τη συμβουλευτική υποστήριξη. Οσο και να προσπαθούν να κρύψουν τις «πομπές» τους, όπως ο λαός έμαθε για τις «πομπές» τους, για τη διαχείριση των απορριμμάτων θα μάθει και για τη μαρίνα του Ναυπλίου".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Καλούμε κάθε περιφερειακό σύμβουλο, που σέβεται τον εαυτό του να μην νομιμοποιήσει με την παρουσία του στη συνεδρίαση του ΠεΣυ αυτές τις αθλιότητες και παρανομίες, μάλιστα σε προεκλογική περίοδο. Οχτώ χρόνια δεν τους έφταναν; Θέλουν τώρα στα κρυφά να παραδώσουν στεριά και θάλασσα στο ιδιωτικό κεφάλαιο;".

ΜΑΝΤΑΣ: Η ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος και πρώην αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς αναφέρει για τη διαχείριση των σκουπιδιών: "Οι ευθύνες για τη μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαδικασιών της ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα στην Πελοπόννησο, βαραίνουν και την κυβέρνηση, αλλά κυρίως βαραίνουν την περιφερειακή αρχή. Στην Ελλάδα του 2019, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τατούλης μας καλούν σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου να υπερψηφίσουμε την κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης -επίταξη- σε 370 περίπου στρέμματα στην Αρκαδία και στη Λακωνία για να ξεπεράσουν τον σκόπελο των καταγγελιών από πολίτες για πλαστούς τίτλους ιδιοκτησίας, που έχουν προσκομιστεί από την ανάδοχο εταιρεία. Ενα κορυφαίο για την Περιφέρειά μας έργο, αναγκαίο όσο ποτέ, αντιμετωπίστηκε από την περιφερειακή αρχή με προχειρότητα, ανευθυνότητα κι ερασιτεχνισμό. Και αποδείχθηκε πλέον περίτρανα ότι δεν είναι σε θέση να το φέρει εις πέρας, δεν μπορεί, παρόλο που όλα αυτά τα χρόνια όλοι μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο διευκολύναμε τόσο με τη στάση όσο και με την ψήφο μας. Η προεκλογική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει. Σε περίπου δυο μήνες, μια νέα περιφερειακή αρχή θα αναδειχθεί από την εκλογική διαδικασία των αυτοδιοικητικών εκλογών, η οποία πρέπει με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό να αναλάβει και να λύσει μια για πάντα το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο".

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Η Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου αναφέρει στη δική της ανακοίνωση: "Η έλλειψη απαρτίας στη συνεδρίαση του Πε.Συ. Πελοποννήσου είχε ως αποτέλεσμα τη ματαίωση της συνεδρίασης, της οποίας κύριο θέμα ήταν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για το ΣΔΙΤ της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η ματαίωση αυτή ήταν πράξη στοιχειώδους σεβασμού στη νομιμότητα εκ μέρους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και της πλειοψηφίας των Περιφερειακών Συμβούλων. Η σημερινή σύγκληση του Πε.Συ. Πελοποννήσου δεν ήταν σύννομη, γιατί δεν τηρήθηκαν όσα προβλέπονται από τον κανονισμό του Πε.Συ.Π.". Και η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: "Αποδεκτό, επιλέξιμο και σύμφωνο με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία είναι μόνο το εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων. Αυτό σημαίνει εδώ και τώρα ακύρωση της σύμβασης ΣΔΙΤ και άμεση χρηματοδότηση των δήμων από την κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσουν σε ένα εναλλακτικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης με δημόσιο χαρακτήρα και με έμφαση στις πολιτικές πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης και επαναδιαλογής των υλικών".

Η “ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΜΟΡΙΑ”

Η παράταξη “Ανταρσία στο Μοριά” αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της: "Δεν παραστήκαμε στη σημερινή συνεδρίαση του ΠΕ.ΣΥ. στην οποία η παράταξη του κ. Τατούλη επανέφερε με παράτυπο τρόπο το θέμα των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων χωραφιών στην Παλιόχουνη Αρκαδίας και Σκάλα Λακωνίας, γιατί δεν θέλαμε να νομιμοποιήσουμε μια απόφαση αντίθετη με τα συμφέροντα των Πελοποννησίων και καταστροφική για το περιβάλλον.

Είχαμε επισημάνει και παλιότερα: 

1. Την προχειρότητα που προκηρύχθηκε ο δημόσιος διεθνής διαγωνισμός.

2. Την αποτυχία της περιβόητης ιδιωτικής χωροθέτησης που με μαγικό και γρήγορο τρόπο, θα έλυνε όλα τα ζητήματα που το κράτος αδυνατεί να λύσει: περιβαλλοντικά, χωροταξικά, ιδιοκτησιακά, νομικά κ.λπ.

3. Την αγαστή συνεργασία κυβέρνησης και Περιφέρειας προκειμένου να προωθήσουν τη ΣΔΙΤ και την προκλητική παρέμβασή τους σε μία ιδιωτική διαφορά (ιδιοκτητών χωραφιών και ΤΕΡΝΑ) παίρνοντας το μέρος της εταιρείας".