Σάββατο, 20 Απριλίου 2019 12:34


Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας η Δήμητρα Λυμπεροπούλου

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας η Δήμητρα Λυμπεροπούλου

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε μπροστά από το υπουργείο Περιβάλλοντος το μεσημέρι της Τρίτης, συμμετείχε η Δήμητρα Λυμπεροπούλου, περιφερειακή σύμβουλος Πελοποννήσου και υποψήφια περιφερειάρχης με την παράταξη "Πράσινη Πελοπόννησος Οικολογική".

Τα μέλη της περιφερειακής παράταξης είπαν «Οχι, ευχαριστώ!» στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και στη συνέχεια προέβησαν σε καθιστική διαμαρτυρία στα σκαλοπάτια της εισόδου του υπουργείου.

«Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την ώρα που υπογράφονταν από τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σταθάκη δύο νέες συμβάσεις για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε περιοχή του Ιονίου και στο λεγόμενο Οικόπεδο 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο» επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η κ. Λυμπεροπούλου και συνέχισε: «Ως "Πράσινη Πελοπόννησος Οικολογική" δηλώσαμε με αυτό τον τρόπο και για μια ακόμη φορά την αντίθεσή μας στην νέες υπογραφές συμβάσεων έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων. Θεωρούμε πολύ σοβαρό το ζήτημα του εξορυκτισμού και τις επιπτώσεις του στο θαλάσσιο περιβάλλον και τις οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής (τουρισμός, αγροτική παραγωγή), στην βιωσιμότητα, τις θέσεις εργασίας, την οικονομία και το περιβάλλον, το ρίσκο που παίρνουν οι κοινωνίες με τις εξορύξεις είναι πολύ μεγαλύτερο από το πιθανό όφελος.

Τέλος καλούμε όλες τις περιφερειακές αλλά και δημοτικές παρατάξεις να τοποθετηθούν δημόσια για το κρίσιμο αυτό θέμα».

Σχόλια  

-1 # Αλεξάνδρα Σκορδάκη 20-04-2019 14:03
Η ενεργειακή αυτοδυναμία μιας χώρας είναι πολύ σοβαρό ζήτημα και δεν μπορεί να αρκείται σε αρνητικές τοποθετήσεις επικαλούμενη αορίστως περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Πρέπει να υπάρχουν σαφείς θετικές προτάσεις, γιατί βεβαίως κανένας δεν προτείνει να γυρίσουμε στην προ αιώνων εποχή με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στο ως άνω κείμενο της οικολογικής παράταξης δεν υπάρχει ούτε μια θετική πρόταση.
Η αντικατάσταση των καυσίμων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να αποτελέσει στρατηγικό στόχο, βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο, μακροπρόθεσμο. Και σ' αυτές τις περιπτώσεις, θα υπάρξουν κόστη, ρίσκα, σχεδιασμοί χωρίς μεγάλη επιτυχία, αλλά κάποτε θα οδηγήσουν σε ένα μετρήσιμο αποτέλεσμα.
Όμως και σ' αυτές τις περιπτώσεις, εμφανίζονται αρνητικές αντιδράσεις σαν την παραπάνω. Π.χ. όταν ανακοινώνεται σχεδιασμός για ανεμογεννήτριες , αρχίζουν και πάλι οι αντιδράσεις (θυμάμαι πριν πολλά χρόνια, με επίκληση των ηρωικών βουνών της Μάνης). Όταν προωθήθηκε το σχέδιο για τα φωτοβολταϊκά, μετά από κάποια χρόνια και αυτό υποβαθμίστηκε μέχρις εξαφανίσεως.
Με λίγα λόγια, η διαρκής και μονομερής άρνηση μπορεί να είναι αρεστή από πολλούς ανθρώπους, αλλά δεν φέρνει λύση. Κάποια στιγμή το πρόβλημα παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις και τότε ή δεν επιδέχεται λύση ή η λύση που δίνεται με όρους εκτάκτου ανάγκης είναι πολύ χειρότερη από αυτές που απορρίφθηκαν προηγουμένως.

Αλεξάνδρα Σκορδάκη
Χημικός (Δρ.)
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER