Τρίτη, 04 Ιουνίου 2019 09:24

Η πρώτη συνέντευξη Τύπου του νέου περιφερειάρχη: Με έλεγχο θα παραλάβει την Περιφέρεια ο Νίκας (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Η πρώτη συνέντευξη Τύπου του νέου περιφερειάρχη: Με έλεγχο θα παραλάβει την Περιφέρεια ο Νίκας (βίντεο)

 

"Οι πόροι είναι πολύτιμοι και θα πάνε για μεγάλα έργα" δήλωσε ο νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας κατά τη διάρκεια της πρώτης μετά την εκλογή του συνέντευξης Τύπου στην Τρίπολη.

Ο κ. Νίκας είπε ότι θα απενταχθούν από τα χρηματοδοτικά προγράμματα μικροέργα που δεν εξυπηρετούν αναπτυξιακές ανάγκες και δεσμεύτηκε να ελέγξει ενδελεχώς όλες τις αναπτυξιακές πριν τις παραλάβει.

Ρεπορτάζ: Θανάσης Λαγός

Ο νέος περιφερειάρχης υποσχέθηκε μεγαλύτερη διαφάνεια, δηλώνοντας ότι θα αναρτώνται στη “Διαύγεια” και οι αποφάσεις των αναπτυξιακών. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης είπε επίσης ότι η περιφερειακή αυτοδιοίκηση δεν είναι ομόσπονδο κράτος, ενώ τάχθηκε κατά της ενοποίησης της Πελοποννήσου τονίζοντας ότι η Τρίπολη πρέπει να παραμείνει πρωτεύουσα της Περιφέρειας. Δεσμεύτηκε να συνεργαστεί "στο φως" με τα 200(!) μέσα μαζικής ενημέρωσης της Πελοποννήσου, ενώ άφησε υπονοούμενα για τον τρόπο που συντηρούνται μέχρι σήμερα. Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο νέος περιφερειάρχης είπε ότι δεν τον συνεχάρη ο απερχόμενος και ότι για το έλλειμμα πολιτικού πολιτισμού σε ένα περιφερειακό ή δημοτικό συμβούλιο ευθύνεται πάντα η πλειοψηφία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Νίκας είπε πως θα κλείσει όσα πυρηνελαιουργεία δεν τηρούν τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας τους.

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Στην αρχή της συνέντευξης ο κ. Νίκας ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, καθώς και τους πολίτες που τον ψήφισαν: "Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για την επιλογή στο πρόσωπό μου να είμαι υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, τη στήριξη για την οποία μου παρείχε στη συνέχεια ο κομματικός μηχανισμός, τον πρώην πρόεδρο Αντώνη Σαμαρά που ήταν δίπλα μου σε όλον αυτόν τον αγώνα και τον Κώστα Βλάσση, ο οποίος έδωσε τον καλύτερο εαυτό του από την αρχή ώστε να έχουμε το αποτέλεσμα το οποίο είχαμε. Θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, τους 77 υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους, οι οποίοι θα αξιοποιηθούν κατά την εξειδίκευσή τους στα θέματα τα οποία αφορούν στη διοίκηση της Περιφέρειας. Θέλω να ευχαριστήσω το λαό της Πελοποννήσου, τους Κορίνθιους, τους Αργολιδείς, τους Αρκάδες, τους Λάκωνες και τους Μεσσήνιους, οι οποίοι μας έδωσαν αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα, το οποίο δεν το περίμενε κανείς και είναι αποτέλεσμα καθημερινού και πολύμηνου αγώνα. Θα ευχαριστήσω όμως ιδιαίτερα εκείνους οι οποίοι μας ψήφισαν και έχουν διαφορετική ιδεολογική και πολιτική αναφορά από μας".

 

"ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ"

Στη συνέχεια ο κ. Νίκας μίλησε για τον τρόπο διοίκησης της Περιφέρειας: "Εμείς δεν θα είμαστε κομματικός μηχανισμός, το λέω τώρα μετά τις εκλογές. Το έλεγα και πριν. Δεν θα είμαστε κομματικός βραχίονας. Είμαστε αυτοδιοίκηση, θέλουμε να συνθέσουμε και θα το κάνουμε αυτό με απόλυτο σεβασμό στην ιδεολογία και στην πολιτική άποψη του καθενός. Γι’ αυτό ευχαριστώ δυο φορές όλους αυτούς οι οποίοι μας έφτασαν στο 54%. Κάναμε έναν έντιμο αγώνα, ήμασταν αντικειμενικοί, επιχειρηματολογούσαμε, οι ομιλίες είναι πάνω από 100 οι οποίες έγιναν όπου συγκεντρωνόταν κόσμος σε χωριά και σε πολιτείες, και αυτό ήταν το κρίσιμο ζήτημα. Οτι δηλαδή πήγαμε κατευθείαν στον κόσμο και μιλήσαμε με τον κόσμο. Θα διοικήσουμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου με δικαιοσύνη και αντικειμενικότητα. Σε μας θα βρουν όλοι οι υπάλληλοι μία διοίκηση η οποία θα στέκεται δίπλα τους και θα συμπαρίσταται σε αυτούς οι οποίοι προσφέρουν και αγωνίζονται για το κοινό καλό. Φίλοι μας θα είναι οι υπάλληλοι εκείνοι οι οποίοι μοχθούν και αγωνίζονται ώστε να έχουμε μία σωστή διοίκηση".

 

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ Η ΤΡΙΠΟΛΗ

Ο κ. Νίκας είπε για την Αρκαδία και την Τρίπολη: "Βασική μας προτεραιότητα θα είναι η Αρκαδία και η Τρίπολη και σας το λέγω αυτό με έμφαση την πρώτη μέρα μετά τις εκλογές. Η Αρκαδία έχει σοβαρά προβλήματα και θα συνεργαστούμε με τους φορείς της Αρκαδίας, τους βουλευτές, το Επιμελητήριο, την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, όλους τους θεσμικούς παράγοντες, για να επιλύσουμε προβλήματα. Διότι μεταξύ πολλών άλλων η Αρκαδία και η Τρίπολη είναι η ψυχή του έθνους μας. Εδώ έγιναν προετοιμασίες μεγάλες για το γεγονός της απελευθέρωσης. Δεν ξεχνάμε τι ήταν η ορεινή Αρκαδία στα χρόνια της σκλαβιάς. Και βεβαίως η Τρίπολη και η Αρκαδία θα είναι οι πρωταγωνιστές για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση, όπου ήδη θα αρχίσουμε να μελετάμε τον τρόπο με τον οποίον θα γιορτάσουν αυτό το γεγονός. Ξεχωρίζω την Αρκαδία από τις άλλες περιοχές γιατί μας έχει πάρα πολλή ανάγκη. Να ξέρετε επίσης ότι η Τρίπολη θα είναι η παντοτινή πρωτεύουσα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Εμείς είμαστε εδώ να βοηθάμε, δεν ήρθαμε εδώ για να καταστρέψουμε οτιδήποτε ή να υποβαθμίσουμε. Η Τρίπολη δικαιούται να είναι η πρωτεύουσα της Πελοποννήσου όχι μόνο για λόγους γεωγραφικούς αλλά κυρίως για λόγους ιστορικούς, για λόγους προσφοράς στο έθνος. Αυτό δεν το ξεχνάμε ποτέ και είμαι αντίθετος με όλους αυτούς που μιλάνε για ενιαία Πελοπόννησο. Σας το λέγω από τώρα διότι προφανώς καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό και τι προτεραιότητα έχει το πολεοδομικό συγκρότημα Πατρών".

 

ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΙΚΡΟΕΡΓΑ

Για τα έργα ο νέος περιφερειάρχης είπε: "Θα προωθήσουμε έργα τα οποία είναι σημαντικά, όχι μικροέργα. Εργα τα οποία θα συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγής και θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη. Προγραμματικές συμβάσεις θα γίνονται πάντοτε σε συνεργασία με τους δήμους. Ο δήμος για μας είναι ο κύριος πυλώνας της αυτοδιοίκησης. Θα συνεργαζόμαστε μαζί τους, δεν θα κάνουμε εισπήδηση στους δήμους, κατά την εκκλησιαστική ορολογία. Αν χρειάζεται μία προγραμματική, πρώτα από όλα θα κουβεντιάζουμε με το δήμαρχο και δεν θα κάνουμε χωριστή πολιτική μέσα στους δήμους. Και βεβαίως το αυτό θα συμβαίνει και με τους συλλόγους και τα σωματεία. Η πολιτική του χαρτοπόλεμου τελείωσε. Οι πόροι είναι πολύτιμοι και θα πάνε για μεγάλα έργα και σημαντικά για την ανάπτυξη του τόπου. Οχι τα χρήματα για ρουσφέτια, για μικροπολιτικές και για πολιτικά τζάκια. Δεν είμαστε εμείς για αυτό. Είμαστε εδώ να συμβάλουμε στη γενικότερη ανάπτυξη".

Ειδικά για το ΕΣΠΑ ο κ. Νίκας είπε: "Με το ΕΣΠΑ πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα στη διαδικασία απορρόφησης. Και βεβαίως τροποποίησης όπου χρειάζεται να τροποποιηθεί και απένταξης έργων, αν αυτά τα έργα δεν υπηρετούν το γενικότερο συμφέρον. Το λέω ευθέως. Εδώ υπηρετούμε ανάγκες. Και αξιολογούμε ανάγκες. Δεν μπορούμε να βαδίσουμε με 23% απορρόφηση του ΕΣΠΑ λίγο πριν τελειώσει το πρόγραμμα. Και γιατί υπάρχει αυτό το χαμηλό ποσοστό; Είναι προφανές. Γιατί αντί να βάλουμε λίγα σοβαρά και μεγάλα έργα, που να υπηρετούν την ανάπτυξη και την πρόοδο, έχουμε βάλει εκατοντάδες έργα και εργάκια τα οποία εξυπηρετούν προφανώς άλλες σκοπιμότητες".

 

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ

Ο κ. Νίκας είπε ότι θα παραλάβει τις αναπτυξιακές μετά από έλεγχο και δεσμεύτηκε για μεγαλύτερη διαφάνεια: "Θα ενισχύσουμε τη διοίκηση και δεν θα λειτουργούμε με την παραδιοίκηση των αναπτυξιακών. Βεβαίως οι αναπτυξιακές θα υπάρχουν και βεβαίως θα επιτελούν την αποστολή τους. Αποστολή τους όμως δεν είναι να υποκαθιστούν τη διοίκηση ή να ξοδεύονται χρήματα χωρίς να αναρτώνται αυτά στο Διαδίκτυο. Να μην υπάρχει η διαδικασία της “Διαύγειας”. Αυτό είναι κρίσιμο ζήτημα διότι η “Διαύγεια” συνδέεται με τη διαφάνεια. Θα προχωρήσουμε άμεσα σε συνεργασία και με την κυβέρνηση για τη στέγαση των υπηρεσιών. Είναι απαράδεκτο να ξοδεύονται εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, ενώ υπάρχουν δυνατότητες να στεγαστούν όλες οι περιφερειακές και όλες οι κρατικές υπηρεσίες. Θα τελειώσουμε με όλα αυτά και θα τελειώσουμε πάρα πολύ γρήγορα. Θα γίνει προσεκτική παραλαβή. Εμείς για να μπούμε είτε στην Περιφέρεια είτε στις αναπτυξιακές θα μελετήσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή αυτό το οποίο παραλαμβάνουμε. Δεν θέλω τίποτα να υπονοήσω, αλλά επειδή το ίδιο θα κάνω και εγώ παραδίδοντας. Οτιδήποτε παραλάβουμε και ιδιαίτερα στις αναπτυξιακές θα το προσέξουμε πάρα πολύ. Είναι προφανές ότι αν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα αυτό θα αναδειχθεί. Εύχομαι ειλικρινά να μην υπάρχει. Για τις προγραμματικές και τις επιχορηγήσεις τα είπα. Για τα πανηγύρια, για τον χαρτοπόλεμο που έγινε κατά την προεκλογική περίοδο με το μοίρασμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ -ακόμα και παρακαλώντας να τα πάρουν τα χρήματα- όλα αυτά θα τα δούμε. Και αν υπάρχει περίπτωση επιστροφής χρημάτων ως αχρεωστήτως ληφθέντων θα γίνει και αυτό". 

Απαντώντας σε ερώτηση για το ίδιο θέμα ο νέος περιφερειάρχης είπε: "Δεν θα αρχίσω κάποιο κυνήγι μαγισσών και θέλω να είμαι ευθύς αλλά οτιδήποτε παραλάβω θα το ελέγξω. Ξέρω τι μου γίνεται ακριβώς. Και θα μάθω ακόμα περισσότερα. Ομως δεν θέλω να κάνω από τώρα διακηρύξεις, γιατί ενδεχομένως και τα πράγματα δεν είναι σωστά. Εκείνο το οποίο θα κάνω είναι και στο επίπεδο των έργων, θα υπάρξει ένας πολύ αυστηρός έλεγχος και ιδιαίτερα στον τομέα των παρατάσεων. Θα υπάρξει ένας έλεγχος πολύ σοβαρός και για τις επιχορηγήσεις του Περιφερειακού Ταμείου και για το ρόλο των αναπτυξιακών. Σε αυτό τον τομέα θα αλλάξουν πάρα πολλά πράγματα και θέλω να σας πω από τώρα ότι θα εγγυηθώ τις θέσεις εργασίας. Οταν εγώ έγινα δήμαρχος Καλαμάτας, εργαζόμενοι ήταν για 9 μήνες απλήρωτοι. Η πρώτη μου δουλειά είναι αυτή γιατί ξέρω τι σημαίνει και ένα μεροκάματο 500-600 ευρώ το μήνα. Γιατί ακούω διάφορα τέτοια πράγματα. Προφανώς θα υπάρξει έλεγχος ιδιαίτερα στον τομέα των αναπτυξιακών. Δεν προδικάζω οτιδήποτε, ούτε είμαι εισαγγελέας. Για να μπούμε όμως μέσα στις αναπτυξιακές ο βηματισμός θα είναι πάρα πολύ προσεκτικός και θα μπούμε ύστερα από έλεγχο. Και στις τεχνικές υπηρεσίες είναι θέμα προτεραιότητας. Προφανώς και ο δικός μου αντικαταστάτης θα κάνει τα ίδια. Εγώ ξεκίνησα σήμερα μία διαδικασία σχηματισμού φακέλων για παράδοση. Αυτά είναι τα έργα τα τελειωμένα, αυτά τα ημιτελή, αυτά είναι τα χρήματα που σας δίναμε. Νοικοκυρεμένα πράγματα ώστε να μπορεί ο άνθρωπος να κάνει τη δουλειά του. Εγώ έκανα αναπληρωτή μου σήμερα τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Καλαμάτας, ο οποίος σιγά-σιγά μέχρι τις 30 Αυγούστου θα έχει αναλάβει πλήρως τα καθήκοντά του. Θα μπορεί από 1η Σεπτεμβρίου να αναλάβει πλήρως τα καθήκοντά του και να έχουμε ομαλή διαδοχή. Εύχομαι και ελπίζω ότι δεν θα συνεχίσει η Περιφέρεια να κάνει προγραμματικές και καλώ τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου να σταματήσουν εδώ. Και δεν θα συνεχίσει να κάνει επιχορηγήσεις. Να μην βρεθώ σε δύσκολη θέση να τα μαζέψω όλα αυτά πίσω. Ξέρω ότι ο περιφερειάρχης εδώ έχει αρμοδιότητα μέχρι 30 Αυγούστου. Εγώ τείνω χέρι φιλίας και συνεργασίας, αλλά προς Θεού να μην μας αφήσει γυμνούς, να μην έχουμε μαντίλι να κλάψουμε. Πολλά έγιναν κατά την προεκλογική περίοδο. Σκορπίστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ δώθε και εκείθε. Ας σταματήσει εδώ αυτή η ιστορία. Να μην γίνει καμία επιχορήγηση από δω και πέρα. Καμία προγραμματική από δω και πέρα. Του λαού είναι τα χρήματα και ας αφήσει κάποια χρήματα να διαχειριστούμε και εμείς. Για το ΕΣΠΑ πολλά πράγματα θα τα δούμε από την αρχή. Πολλά έργα τα οποία έχουν ενταχθεί κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν".

 

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΟ ΚΡΑΤΟΣ

Για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση ο κ. Νίκας είπε ότι δεν είναι ομόσπονδο κράτος αφήνοντας ουσιαστικά αιχμές κατά του κ. Τατούλη, που είχε ταχθεί υπέρ της περιφερειακής διακυβέρνησης: "Θα υπηρετήσουμε το θεσμό με τον τρόπο που επιβάλλεται. Η δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, η περιφερειακή αυτοδιοίκηση είναι αυτά που λέει η λέξη: αυτοδιοίκηση. Ο θεσμικός της ρόλος προσδιορίζεται από το Σύνταγμα και τη νομοθεσία. Δεν είναι η περιφερειακή αυτοδιοίκηση ομόσπονδο κρατίδιο. Δεν είναι ο περιφερειάρχης κάποιος τοπικός πρωθυπουργός με δυνατότητες εξωτερικής πολιτικής ή οικονομικής πολιτικής ξεχωριστής. Στο πλαίσιο του κράτους λειτουργούμε. Συνεργαζόμαστε με τους δήμους, συνεργαζόμαστε με τους θεσμικούς παράγοντες και συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση. Ποια κυβέρνηση; Την οποιαδήποτε κυβέρνηση. Αν η κυβέρνηση είναι μάλιστα και των δικών μας απόψεων, εμείς θεωρούμε ότι η συνεργασία θα μπορεί να είναι καλύτερη. Η Περιφέρεια χρειάζεται άμεσα οικονομική υποστήριξη για να κάνουμε άμεση παρέμβαση και να λύσουμε προβλήματα, όπως είναι το οδικό δίκτυο που είναι το μείζον. Χρειαζόμαστε γρήγορες διαδικασίες σε πολεοδομικά ζητήματα. Πολλά θέματα καθυστερούν σε επίπεδο Περιφέρειας και θα το αντιμετωπίσουμε με την ενεργοποίηση των υπηρεσιών που υπάρχουν στους νόμους ή στις περιφερειακές ενότητες. Λέω νομοί και περιφερειακές ενότητες γιατί για τα 2/3 του συστήματος είναι νομοί -για παράδειγμα ο κ. Βλάσσης είναι βουλευτής του Νομού Αρκαδίας, ενώ για το 1/3 του συστήματος είναι περιφερειακή ενότητα. Αυτά νομίζω κάποτε θα τακτοποιηθούν".

  

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ "ΣΤΟ ΦΩΣ"

Για τη συνεργασία με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ο κ. Νίκας είπε: "Θα έχουμε μία έντιμη συνεργασία μεταξύ μας, εννοώ με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Εχουν δημιουργηθεί περί τα 200 μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Πελοπόννησο, τα οποία συντηρούνται με έναν περίεργο τρόπο. Σε αυτό το θέμα θα υπάρχει απόλυτη διαφάνεια. Υπάρχουν μέσα μαζικής ενημέρωσης καταξιωμένα, μέσα μαζικής ενημέρωσης με ακροαματικότητα, με θεαματικότητα. Ολα αυτά πρέπει να τα δούμε. Οι κανόνες πρέπει να είναι καθαροί. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να επιβάλουμε την ύπαρξή μας ή την ανυπαρξία μας, ή να δημιουργούμε καταστάσεις. Αυτό δεν θα γίνει ποτέ. Ρωτήστε και στην περιοχή μου. Δεν είχα με κανέναν δημοσιογράφο και με κανένα μέσο ενημέρωσης προνομιακή σχέση ή μεταχείριση. Γι’ αυτό πρέπει να συνεννοηθούμε".

Απαντώντας σε ερωτήσεις πρόσθεσε: "Επαναλαμβάνω και πάλι, η σχέση μας με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα είναι διάφανη, δεν θέλω ειδικές εργασίες, δεν τις έχω επιδιώξει ποτέ. Θα μετρήσω και την ακροαματικότητα και τη θεαματικότητα την οποία έχετε, προφανώς και την ανάγκη να υπάρξουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, γιατί χωρίς εσάς πράγματι δεν υπάρχει δημοκρατία. Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε και εμείς. Δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο. Θέλω μαζί σας να έχω τα λιγότερα δυνατά προβλήματα και αυτό θα το επιτύχω όταν οι σχέσεις μας είναι πάντα στο φως, είναι σχέσεις διαφάνειας".

  

ΘΑ ΚΛΕΙΣΩ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΑ

Τα περιβαλλοντικά θέματα αποτελούν προτεραιότητα, δήλωσε ο νέος περιφερειάρχης και παράλληλα δεσμεύθηκε να κλείσει όσα πυρηνελαιουργεία δεν τηρούν τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας τους: "Τα ζητήματα του περιβάλλοντος θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα. Σκουπίδια: Το θέμα αυτό πρέπει να κλείσει. Αν μπορεί να αλλάξει κάτι χωρίς να διακινδυνεύει τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να αλλάξει. Ο,τι μπορεί να αλλάξει, θα αλλάξει. Είμαστε σε συνεννόηση με τον κύριο Κρεμλή. Θα φύγει αμέσως αποστολή για τις Βρυξέλλες για να δούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε κάποια πράγματα χωρίς να χάσουμε τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Βιολογικοί καθαρισμοί: Ελάχιστοι λειτουργούν σωστά, οι περισσότεροι είναι παρατημένοι στην τύχη τους. Λυματολάσπη: Καμία διαχείριση πουθενά, εκτός ίσως από μία περιοχή. Αυτά πρέπει να τα δούμε αμέσως.

Πυρηνελαιουργεία: Οποιος δεν τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους, κλείνει. Τελείωσε. Κλείνει. Προτεραιότητα απόλυτη έχει η υγεία. Μη μας λένε κρίσεις, θέσεις εργασίας και όλα αυτά, τα ξέρουμε ότι υπάρχουν. Υπάρχουν πυρηνελαιουργεία τα οποία μείωσαν το κέρδος και επέβαλαν αυτά τα οποία λένε οι περιβαλλοντικοί όροι και η περιβαλλοντική νομοθεσία".

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ

Για τη συνεργασία με τους θεσμούς ο κ. Νίκας είπε: "Οσον αφορά τους θεσμούς, θα υπάρχει συνεργασία προφανώς με τους βουλευτές μας ή με τους υπουργούς μας αύριο, με τα Επιμελητήρια, με την Εκκλησία διά μέσου των μητροπολιτών. Επαναλαμβάνω η συνεργασία θα γίνεται με τους μητροπολίτες και δεν θα πηγαίνουμε εμείς κατευθείαν σε ενορίες. Πρέπει να σεβόμαστε τους θεσμούς. Σε θέματα πολιτικής προστασίας υπάρχει συνευθύνη της Περιφέρειας ώστε να έχουμε: Αριστα οχήματα για την πυρόσβεση, άριστα οχήματα και μηχανές για την κίνηση της Αστυνομίας, μέσα για την προστασία των αστυνομικών για να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους, να έχουμε καλύτερα οχήματα, το ΕΚΑΒ, να έχουν τα νοσοκομεία μας καλά μηχανήματα. Υπάρχει συνευθύνη της Περιφέρειας για αυτό και πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα θέματα προστασίας πολιτικής προστασίας. Το θέμα των αθιγγάνων, των Ρομά είναι παρατημένο εντελώς. Δεν το ακουμπάει κανείς γιατί συνδέεται με πολιτικό κόστος και με μία συμπεριφορά απαράδεκτη ιδιαίτερα σε θέματα εκλογών. Εγώ λέω δημόσια, ποτέ δεν έχω ανακατευτεί με αυτό το θέμα. Ποτέ δεν έχω εκμεταλλευτεί αυτούς τους συνανθρώπους μας. Ποτέ και σε κανένα επίπεδο. Θα υπάρξει η αναγκαία συνεργασία στο να γίνουν βήματα και εδώ, όπως έχουν γίνει ανάλογα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπάρχουν τα χρήματα για να υποστηριχθεί αυτή η ομάδα των συνανθρώπων μας".

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΣ Ο "ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ"

Ο νέος περιφερειάρχης εκτίμησε ότι ο "Κλεισθένης" θα προκαλέσει προβλήματα στην αυτοδιοίκηση και ευχήθηκε η νέα Βουλή να αλλάξει το νόμο: "Ο “Κλεισθένης”, ένας νόμος ο οποίος δεν θα φέρει καλά αποτελέσματα στην αυτοδιοίκηση. Είμαστε περιφερειάρχες και δήμαρχοι οι περισσότεροι χωρίς τη δεδηλωμένη, χωρίς δηλαδή πλειοψηφίες στα περιφερειακά και στα δημοτικά συμβούλια. Αλλά αυτός είναι ο νόμος ο οποίος ισχύει και πρέπει να κάνουμε κάθε προσπάθεια ώστε να μπορούμε να λειτουργήσουμε σε αυτό το πλαίσιο του νόμου. Θα γίνουν όλες οι αναγκαίες κινήσεις, στο φως πάντοτε και στη διαφάνεια. Ή θα γίνουν στο φως ή θα πάω ως μειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο και θα πω: Δίνω πράγματα και ας τα κρίνει ο κόσμος. Σας το λέω ευθέως και επειδή εδώ είμαστε, θα δείτε τι δυσκολίες θα υπάρξουν. Εύχομαι και ελπίζω η επόμενη Βουλή να προχωρήσει στις αναγκαίες εκείνες κινήσεις ώστε να μας δώσει τη δυνατότητα να λειτουργήσουμε. Αυτό όμως είναι ένα κρίσιμο ζήτημα και επειδή αυτός ο νόμος ισχύει και είμαστε σε μία δημοκρατική πολιτεία, όπου είμαστε υποχρεωμένοι να σεβόμαστε τους νόμους, πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να λειτουργήσουμε, όσο υπάρχει, με το συγκεκριμένο νόμο. Επομένως: Συνεργασία, συνεννόηση, συναντίληψη. Για μένα δεν είναι λόγια του αέρα, ότι είναι δεδομένος ο σεβασμός στην ιδεολογική άποψη του καθενός, στην πολιτική άποψη του καθενός. Δεν είναι η δουλειά μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο να κονταροχτυπιούνται και να ειρωνεύεται ο ένας τον άλλον και ιδιαίτερα ο περιφερειάρχης και η περιφερειακή αρχή να καταχεριάζει τους αντιπάλους, ιδεολογικούς και πολιτικούς ή αυτοδιοικητικούς. Υπάρχει ένα πεδίο δόξης. Εχουμε τα προβλήματα, να συνεννοηθούμε επί των προβλημάτων και να δώσουμε λύσεις. Και η συνεννόηση θα γίνει πάντοτε στο φως. Ξέρετε, χαίρομαι γιατί έχουμε την καλύτερη συνεργασία και επαφή και με τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Και με τον κ. Δέδε και με τον κ. Μπουντρούκα και με τον κ. Γόντικα και με τον κ. Πετράκο και με την κ. Λυμπεροπούλου. Βεβαίως οι πολιτικές θέσεις και οι απόψεις είναι διαφορετικές. Αλλά επί των προβλημάτων νομίζω ότι θα βρούμε το δρόμο για να συνεννοηθούμε. Εχω μία 25χρονη εμπειρία στην αυτοδιοίκηση. Εχω υπηρετήσει και τη δευτεροβάθμια, στην οποία επιστρέφω μετά από 13 χρόνια και την πρωτοβάθμια έχω υπηρετήσει 13 χρόνια ως δήμαρχος Καλαμάτας, επομένως γνωρίζω και τους δύο θεσμούς και θα μπορέσω να λειτουργήσω ως γέφυρα. Αν δεν συνεργαστούμε με τον βουλευτή, με τον υπουργό, αν δεν συνεργαστούμε με το Επιμελητήριο, αν δεν συνεργαστούμε με τους επικεφαλής και τους δημάρχους... πάνω από όλα τους δημάρχους -ξέρετε ο αρχηγός σε κάθε περιοχή είναι ο δήμαρχος-, αν δεν συνεργαστούμε με όλους αυτούς προφανώς καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να πάμε μπροστά".

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι ο κ. Τατούλης δεν τον συνεχάρη για την εκλογική του νίκη, ο κ. Νίκας είπε: "Για τον πολιτικό πολιτισμό στα συλλογικά όργανα την κύρια ευθύνη φέρει η πλειοψηφία. Τώρα βέβαια δεν έχουμε πλειοψηφίες και μειοψηφίες με την απλή αναλογική. Αλλά εν πάση περιπτώσει, αυτός που έχει τον πρώτο λόγο, ο περιφερειάρχης, ο οποίος ορίζει και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει την ευθύνη ώστε να υπάρχει ένα επίπεδο μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Σε όποιο συλλογικό όργανο συνέβαιναν πράγματα και θάματα, δηλαδή δεν υπήρχε πολιτικός πολιτισμός, πάντα έφταιγε η πλειοψηφία. Εχεις υποχρέωση να δώσεις χώρο, ανάσα. Δεν είναι δυνατόν να βρίζεις τους επικεφαλής μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι το πράγμα. Κοιτάξτε, εγώ θεωρώ μία από τις κύριες αιτίες του εκλογικού αποτελέσματος, τη συμπεριφορά η οποία υπήρχε μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Δημιούργησε καταστάσεις. Επομένως το θέμα του πολιτικού πολιτισμού συνδέεται με όλους, αλλά πρώτα από όλα με την πλειοψηφία. Οταν συμβαίνει κάτι, οι έχοντες τα πρώτα έχουν και την κύρια ευθύνη. Ο κύριος Τατούλης όχι δεν με συνεχάρη. Εκανε μία γενική ανακοίνωση κατευθύνσεων πολιτικών, δεν ξέρω ποιους νομίζει ότι μπορεί να κατευθύνει πολιτικά, αλλά δεν έχω να πω τίποτα επ’ αυτού. Ισως και τις προσεχείς μέρες έχουμε μία επικοινωνία. Εγώ τον παρακαλώ να έχουμε, να συνεννοηθούμε, ώστε η μετάβαση  να είναι ομαλή. Να αρχίσω να πάρω στοιχεία για να είμαι έτοιμος την 1η Σεπτεμβρίου. Πρέπει να πάρω στοιχεία για να μπορώ να κινηθώ. Δεν είμαι άσχετος. Είμαι 25 χρόνια στην αυτοδιοίκηση. Ξέρω πού πατάω και πού βρίσκομαι, αλλά θα βοηθούσε πάρα πολύ προς αυτή την κατεύθυνση".


NEWSLETTER