Σάββατο, 29 Ιουνίου 2019 19:28

Επαναξιολόγηση προγραμματικών συμβάσεων της Περιφέρειας από το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την

 

Τα έργα με τις 34 προγραμματικές συμβάσεις που ψήφισε την Τετάρτη το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου θα επαναξιολογηθούν, ξεκαθάρισε ο νέος περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Και έστειλε μήνυμα στην άλλη πλευρά, στους δήμους και σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, να μην υπογράψουν τις συμβάσεις, γιατί δεν θα είναι η καλύτερη υπηρεσία προς τη νέα περιφερειακή αρχή. Εστειλε επίσης μήνυμα στους αρμοδίους υπαλλήλους να μην προωθήσουν μη σύννομες πληρωμές, γιατί έχουν υπηρεσιακή ευθύνη - και να προσέχουν την προώθηση αυτών των ενταλμάτων, που όλα θα ελεγχθούν.

Χαρακτηριστικά ο κ. Νίκας ανέφερε:

«Χθες είχαμε το Περιφερειακό Συμβούλιο που δυστυχώς ψήφισε 34 προγραμματικές συμβάσεις. Δεν μπορεί να γίνει κατανοητό από κάποιους ότι αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι υπηρεσιακό, ασχολείται με ζητήματα της καθημερινότητας, με κατεπείγοντα θέματα, όπως κάθε συλλογικό όργανο το οποίο έχει μικρή έστω δημοκρατική ευαισθησία. Παραδίδουν τώρα τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, στις επόμενες δημοτικές και περιφερειακές αρχές. Επομένως δεν μπορούν να ασκούν πολιτική. Αυτό ο νόμος το γράφει για τα δημοτικά συμβούλια, δυστυχώς δεν το προβλέπει για τα περιφερειακά συμβούλια.

Καταβάλλει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια η απερχόμενη περιφερειακή αρχή, ο απερχόμενος περιφερειάρχης, για την κατανάλωση των πόρων προς ικανοποίηση προεκλογικών ρουσφετιών, με έργα που δεν είναι σε επίπεδο Περιφέρειας, είναι σε επίπεδο κοινότητας (αγροτικοί δρόμοι, ανακατασκευή κλειστών σχολείων και δε συμμαζεύεται). Χρήματα πολύτιμα κατανέμονται, γίνεται διασπάθιση ουσιαστικά, για έργα που δεν φέρνουν αποτελέσματα.

Η Περιφέρεια δεν είναι γι’ αυτές τις δουλειές, να αποκαθιστά την υδροδότηση σε έναν οικισμό ενός χωριού. Αυτό είναι θέμα του κοινοτάρχη, είναι θέμα του δημάρχου. Δουλειά της Περιφέρειας είναι να ασχολείται με πολύ μεγάλα έργα, τα οποία υπερβαίνουν τις δυνατότητες ενός δήμου.

Επειδή η περιφερειακή αρχή κινείται με τη λογική ότι θα είναι περιφερειακή αρχή και την επόμενη μέρα, με τη λογική του βραχυκυκλώματος της επόμενης περιφερειακής αρχής, θέλω να παρακαλέσω την άλλη πλευρά, που θα υπογράψει τις προγραμματικές συμβάσεις, είτε είναι δημοτικά συμβούλια - δημοτικές αρχές, είτε άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, να μην προχωρήσουν στην υπογραφή. Δεν θα είναι η καλύτερη υπηρεσία που μπορούν να προσφέρουν στη νέα περιφερειακή αρχή, για να μην πω ότι θα είναι εχθρική ενέργεια.

Τα έργα αυτά θα επαναξιολογηθούν, έτσι ή αλλιώς, γιατί δεν μπορεί να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε 2 μήνες.

Παρακαλώ να υπάρξει συνεργασία μαζί μας. Οπου υπάρχει ανάγκη εμείς θα την ικανοποιήσουμε.

Και παρακαλώ και τους υπαλλήλους να μην προωθούν μη σύννομες πληρωμές, να μη βιάζονται να πληρώσουν. Εχουν και αυτοί ευθύνη διά της υπογραφής τους. Δεν μπορεί καμία πολιτική απόφαση να καλύπτει τις υπηρεσιακές ευθύνες των υπαλλήλων. Τους το είπα και διά ζώσης και το λέγω δημόσια: Να μην θεωρήσουν ότι μια εντολή προφορική ή απόφαση ενός πολιτικού οργάνου, ότι τους καλύπτει απολύτως. Να προσέχουν πάρα πολύ την προώθηση των ενταλμάτων των πληρωμών. Ολα αυτά θα ελεγχθούν».