Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2019 09:26

Με τεχνητή όξυνση ετοιμάζει απόδραση: Πρόβες Τατούλη για πολιτικός αρχηγός

Γράφτηκε από τον

 

Την τακτική της όξυνσης και της κατά μέτωπο σύγκρουσης με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τον Τύπο επιλέγει ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης για να περιορίσει τις φυγόκεντρες τάσεις της παράταξής του.

Κανένας όμως δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να "δραπετεύσει" ο ίδιος από την Περιφέρεια με δικό του κομματικό ψηφοδέλτιο, αν προκηρυχθούν εθνικές εκλογές με απλή αναλογική. Σε κάθε περίπτωση, πίσω από τις κραυγές του κατά των πολιτικών του αντιπάλων και του Τύπου είναι δύσκολο να κρυφτεί η αγωνία για το πολιτικό του μέλλον, καθώς η εκλογική ήττα είναι δύσκολα διαχειρίσιμη. Ο έμπειρος Αρκάς πολιτικός διαβλέπει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να φυλλορροήσει η "Νέα Πελοπόννησος" μετά τις εθνικές εκλογές, και γι’ αυτό προσπαθεί να συσπειρώσει τους συμβούλους της κάνοντας σκληρές λεκτικές επιθέσεις στον νέο περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί τους επόμενους μήνες αφορά τον αριθμό των συμβούλων που θα ακολουθήσουν την πορεία του απερχόμενου περιφερειάρχη και κυρίως την επιλογή του να συγκρουστεί μετωπικά με τη Νέα Δημοκρατία. Η μόνη που σίγουρα θα τον ακολουθήσει, αν δεν τον αντικαταστήσει στη θέση του επικεφαλής της παράταξης, είναι η Ντίνα Νικολάκου, καθώς ταυτίζεται πλήρως με τις ιδέες και τις απόψεις του κ. Τατούλη για την πολιτική, τα κόμματα και τους θεσμούς. Αντιθέτως οι υπόλοιποι σύμβουλοι, αν και θεωρητικώς θα συνεχίσουν να συμπορεύονται με τη "Νέα Πελοπόννησο", στην πραγματικότητα περιμένουν το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών και ενδεχομένως τον νέο νόμο για την αυτοδιοίκηση, προκειμένου να επανακαθορίσουν τη στάση τους.

Εννοείται ότι τη στάση τους δεν θα επανεξετάσουν μόνο οι προερχόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία νέοι σύμβουλοι, αλλά και εκείνοι που έχουν "ρίζες" στο ΚΙΝΑΛ, καθώς το Κίνημα Αλλαγής δύσκολα θα δεχτεί αμφισβήτηση της πολιτικής του Γιάννη Μπουντρούκα, ο οποίος κράτησε ζωντανές τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις του Κινήματος στην Πελοπόννησο.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο, δεν είναι λίγοι οι νέοι σύμβουλοι της "Νέας Πελοπόννησου" που ενδόμυχα φοβούνται μήπως αποδειχθούν αληθινές οι φήμες για ανάμειξη Τατούλη στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Σύμφωνα με τις φήμες αυτές, κύριος στόχος του Π. Τατούλη είναι να κάνει επίδειξη δύναμης στην Αρκαδία βγάζοντας εκτός Βουλής τον υποψήφιο Κώστα Βλάση, που ως βουλευτής σήκωσε το κύριο βάρος στήριξης της υποψηφιότητας Νίκα στις περιφερειακές εκλογές. Αν οι φήμες αποδειχτούν αληθινές, θα φέρουν σε δύσκολη θέση πολλούς συμβούλους προερχόμενους από το νεοδημοκρατικό στρατόπεδο, καθώς θα έχουν χάσει το αυτοδιοικητικό άλλοθι που πρόβαλλαν στις περιφερειακές εκλογές. Η θέση τους θα είναι ακόμα πιο δύσκολη αν στα κυβερνητικά έδρανα κάθονται βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που δεν θα θέλουν ούτε ν’ ακούσουν το όνομα Τατούλη.

 

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΤΑΤΟΥΛΗΣ

Ετσι κι αλλιώς από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών δεν θα εξαρτηθεί μόνο η πορεία των συμβούλων της "Νέας Πελοπόννησου" αλλά και οι αποφάσεις Τατούλη για το πολιτικό του μέλλον. Οπαδός του μαοϊκού δόγματος "μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση", ο Π. Τατούλης δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να... δραπετεύσει από την Περιφέρεια σε περίπτωση που γίνουν νέες εθνικές εκλογές με απλή αναλογική.

Υπενθυμίζουμε  ότι ο κ. Τατούλης επιχείρησε να  επιστρέψει στην κεντρική  πολιτική και το 2015, όταν δήλωσε πως θέλει να είναι υποψήφιος πρόεδρος στη Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν τα κατάφερε να είναι ούτε υποψήφιος, αφού είναι διαγραμμένος από το κόμμα. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι πολλές φορές στο παρελθόν έχει μιλήσει για μια "Νέα Ελλάδα" (που συνειρμικά παραπέμπει στην παράταξη "Νέα Πελοπόννησος") και ότι στην πρώτη μετεκλογική του συνέντευξη πρόσφατα μίλησε για την ίδρυση πανελλήνιου φόρουμ.

Βεβαίως, όταν ρωτήθηκε στην ίδια συνέντευξη αν θα ιδρύσει κόμμα, το διέψευσε κατηγορηματικά, όπως θα συνεχίσει να το διαψεύδει μέχρι να πληροφορηθεί τα αποτελέσματα των εκλογών της 7ης Ιούλιου. Αν η κάλπη βγάλει ισχυρή κυβέρνηση, οι φιλοδοξίες του κ. Τατούλη θα μείνουν ανεκπλήρωτες και θα πρέπει να αποφασίσει αν θα αποσυρθεί για να υπερασπιστεί την υστεροφημία του ή αν θα ρισκάρει να παραμείνει για τέσσερα χρόνια στα έδρανα της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου, με κίνδυνο να φύγει από την πολιτική (πριν ή μετά την επόμενη εκλογική αναμέτρηση) ως επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας. Στην αντίθετη περίπτωση, αν η κάλπη οδηγήσει σε... νέες κάλπες, ο κ. Τατούλης δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την περιφερειακή παρουσία του στην Πελοπόννησο.

Θυμίζουμε εδώ ότι στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές η "Νέα Πελοπόννησος" έλαβε 119. 893 ψήφους και ότι σε ενδεχόμενες εθνικές εκλογές με απλή αναλογική ένα κόμμα αρκεί να λάβει τις μισές από αυτές τις ψήφους για να εκλέξει 3 βουλευτές. Με αυτές τις προϋποθέσεις και έχοντας ακόμα "ζωντανή σύνδεση" με πολλά περιφερειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης, το τρόπαιο της βουλευτικής ασυλίας φαντάζει ιδιαίτερα θελκτικό, όχι μόνο στον κ. Τατούλη, αλλά ενδεχομένως και σε άλλα μέλη της "Νέας Πελοποννήσου", τα οποία θα ήθελαν να αποφύγουν τυχόν δικαστικές περιπέτειες για "λάθη ή παραλείψεις" που ενδεχομένως θα φέρει στην επιφάνεια ο έλεγχος της νέας περιφερειακής αρχής.

Σε κάθε περίπτωση, μια "απόδραση" Τατούλη μέσω κομματικού ψηφοδελτίου προϋποθέτει, όπως προαναφέραμε, τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών με απλή αναλογική. Μέχρι να γίνει ορατό αυτό το ενδεχόμενο, ο Π. Τατούλης θα τηρεί στάση αναμονής και θα επιτίθεται εναντίον όλων, με διπλό στόχο: Αφενός να περιορίσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις της παράταξής του και αφετέρου να κρατήσει ζωντανό το ακροατήριο των ψηφοφόρων του.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή η κάλπη της 7ης Ιουλίου αναδείξει μια ισχυρή κυβέρνηση, ο κ. Τατούλης θα πρέπει να επανεξετάσει όλα τα νέα δεδομένα, γνωρίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος όχι μόνο να μπει ο ίδιος στο περιθώριο της πολιτικής ζωής, αλλά και να καταστρέψει το πολιτικό μέλλον της κόρης του Εύης.