Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019 16:21

Απάντηση Μπούζα σε δημοσίευμα της “Ε”

Γράφτηκε από την

Στη στήλη «Εξω από τα δόντια» της έγκριτης εφημερίδας «Ελευθερία» της 16-7-2019 και με τίτλο «Ανάγκη κυβερνησιμότητας κατά το δοκούν», ο συντάκτης της κ. Δημήτρης Πλεμμένος αναρωτήθηκε για το πιθανό αδιέξοδο της κυβερνησιμότητας στις Περιφέρειες και στους δήμους της χώρας με την απλή αναλογική.

Ο προβληματισμός υπαρκτός, αλλά στον Νόμο «Κλεισθένης» είχαν προβλεφθεί τέτοιες περιπτώσεις, όπου θα εκδηλώνονταν τάσεις συναλλαγών και υπόγειων συμμαχιών, που θα επικεντρώνονταν στις φιλοδοξίες των πρόθυμων προσώπων και όχι στις συγκλίσεις των παρατάξεων επί προγραμματικών θέσεων, όπως είναι το ορθόν.

Στον προσωπικό μου λογαριασμό στο fb, ορθώς αναρωτήθηκα, αν όσα ακούγονται για συνεργασία μεμονωμένων προσώπων και ειδικότερα των επικεφαλής των συνδυασμών «Νέοι Δρόμοι για την Πελοπόννησο» Γιώργου Δέδε και «Πελοποννησιακή Συμμαχία» Γιάννη Μπουντρούκα, είναι αληθή.

Η πιθανότητα αυτή μπορεί να γίνει αποδεκτή, μόνο αν γίνει στο φως της ημέρας, σε γνώση των πολιτών και όπως ορίζει ο Νόμος, δηλαδή με προγραμματικές θέσεις όπου συλλογικά οι παρατάξεις θα αποφασίζουν για το εύρος του πεδίου των συγκλίσεων.

Αυτό που δυστυχώς ως φαίνεται επιζητείται από τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Πελοποννήσου είναι η νομιμοποίηση της εμφανούς συναλλαγής, εν αγνοία των παρατάξεων που εκπροσωπούν οι επικεφαλής, οι οποίοι πιθανόν ακολουθούν δική τους ατζέντα.

Η θέση μου είναι να είναι όλα στο φως, με προγράμματα, με θέσεις που θα γνωρίζουν οι πολίτες από το ξεκίνημα της αυτοδιοικητικής περιόδου και όχι υπόγειες συμφωνίες.

Η νέα κυβέρνηση της χώρας πρέπει να σταθμίσει το ανακύψαν θέμα και να απορρίψει την πρόταση διάλυσης των αυτοδιοικητικών θεσμών, με τροπολογίες που θα νομιμοποιούν την συναλλαγή και θα ακυρώνουν την δημοκρατική λειτουργία των αυτοδιοικητικών οργάνων.

 

Αντωνία Μπούζα

Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου και Θεμάτων Μεσσηνίας